Meniu Închide

O Regină de neuitat

o-regina-de-neuitat

O Regină de neuitat. Lilibet – cum o alintau părinții pe Elisabeth, atunci când era mică.

Regina – de când eram mică, o percepeam eternă. Așa cum par Reginele, pentru mulți copii. Nici nu îmi puteam imagina că Regina a fost, cândva, copil. Mi-o închipuiam ca venită dintr-un basm.

Copilul Lilibet. Fetița Lilibet. Adolescenta Elisabeth. Ce îi placea să facă, atunci când era mică? Avea și ea frici, așa cum au toți copiii? Cum a învățat? Cum era, când a crescut? Ce pasiuni avea? Cum era adolescenta Elisabeth? Cum a fost introdus în viața sa, prin educație atentă, tot ceea ce i-a dat o structură de femeie sigură pe sine și în același timp jucăușă, o minunată femeie cu o gândire lucidă și stăpână pe deciziile sale?

De ce nu se învață la școală despre copilaria si adolescenţa Reginelor și despre viața Regilor? Pentru că ei nu reprezintă doar niste date și realizări cu valoare istorică – ei au în spate, deja, când devin monarhi, o istorie: a copilăriei lor, a adolescenţei lor. Această istorie ar trebui să fie făcută cunoscută în școli, despre ei. Lumea s-ar îmbogăți nu doar cu informații interesante, ci și cu valori de viață importante, valori morale.

În Regina Elisabeth se află acea Lilibet dulce, curajoasă, care a iubit caii, câinii si, mai târziu, mașinile.

În Regina Elisabeth se află acea fetiță care și-a numit calul primit în dar, Peggy.

În Regina Elisabeth se află acea fetiță  căreia nu i-a fost frică de război și care îi încuraja, la radio, pe copii – le transmitea să nu le fie frica. În Regina Elisabeth se află acea copilă ce a învățat acasă – ceea ce acum, în termini moderni, se numește homeschooling.

Când suntem mici, nu ne închipuim că și reginele au fost, cândva, copii.

Zilele acestea, am privit cu mare drag imaginile din copilăria și din adolescența Reginei.

„Ştiu că am corpul unei femei slabe, dar am inima şi cutezanţa unui rege – a unui rege al Angliei.”

o-regina-de-neuitat

Lilibeth a fost o copilă și o adolescentă în a cărei privire limpede puteai vedea curiozitatea, curajul, încrederea în sine și bucuria de viață. Sper sa va placa colaj de mai sus, pe care l-am creat cu mult drag din cateva imagini pe care le-am gasit pe Facebook.

Privirea limpede, curiozitatea, curajul, încrederea în sine și bucuria de viață se regăsesc și în fotografiile din tinerețe și în cele de la vârsta adultă, și în cele de la maturitate și în cele din anii senectuții – este uimitor cum toate aceste fotografii ne arată o Regină cu o energie foarte plăcută și cu un zâmbet fermecător ce a însoțit-o toată viața.

Am admirat întotdeauna, de asemenea, ținutele sale splendide, foarte elegante, viu colorate, jucăușe și totodată sobre.

o-regina-de-neuitat

sursa foto: internet

Toate acestea o definesc pe Regină – un spirit minunat ce nu s-a sfiit să ni se arate așa cum este.

Și, chiar dacă știm că în 70 de ani nu poți mulțumi pe toată lumea și chiar dacă noi suntem departe familia regală, m-a întristat mult vestea că misiunea Reginei, pe pământ, s-a încheiat.

O misiune pentru care a sacrificat, timp de 70 de ani, multe trăiri, întâmplări, legături, situații la care un om obișnuit nu are, în general, tăria să renunțe pentru a împlini un scop personal sau unul mult mai măreț.

Poate că Regina știa că fericirea nu se află în lucrurile pe care le ai, ci in cele pe care le construiesti renuntand la ceea ce ai.

Felul în care o regină de neuitat și-a încheiat misiunea, înainte cu câteva zile de a părăsi această lume, are legătură cu demnitatea.

M-a impresionat foarte tare faptul că, dincolo tot ce a presupus rolul sau, Regina ne-a lăsat cu o imagine minunată despre demnitatea feminina și despre feminitatea autentică.

O misiune încheiată cu o mare demnitate – așa cum numai Reginele autentice pot face dovada că au.

Priviți cu câtă bucurie a primit-o pe Liz Truss, cu câtă bucurie privea, către tinerețea acesteia! M-a impresionat mult această imagine – îmi amintește de bucuria din privirea lui Buni, atunci când mergeam la ea, cand venea la mine sau când ne întâlneam în parc. O asemenea bucurie în privire, la final de viață, la vederea altei femei mult mai tinere, poate avea doar o Femeie Completă, o Femeie Înțeleaptă în adevăratul sens al cuvântului, o femeie ce se regăsește în imaginea femeii mai tinere din fața sa, care la rândul sau se oglindește în ea. Cât de minunate sunt legăturile între femeile care se recunosc una în cealaltă, deși le desparte o viață de om!

o-regina-de-neuitat

sursa foto: internet

Am citit foarte multe mesaje înduioșătoare, pline de dragoste, trimise de toți cei care au iubit-o. Am fost impresionată de gândurile trimise de atât de mulți oameni, la postările de pe Facebook făcute de diverse publicații online sau de cei care administrează pagini oficiale ale membrilor Casei Regale (din cate am înțeles, membrii Casei Regale nu au voie să dețină conturi în rețelele de socializare).

La încheierea acestei ere ce poarta semnătura Reginei, am văzut multă dragoste, în toate cuvintele așternute în mii de casete de comentarii, mesaje scrise din toate colțurile lumii. Oameni care și-au făcut timp să lase un comentariu plin de admirație, respect, apreciere și iubire.

Și am simțit cum, mai mult decât a iubi instituția pe care a reprezentat-o, cred că cei mai mulți oameni au iubit-o pe Regină.

De ce? Pentru că într-o lume instabilă, pentru mulți oameni a fost un model de stabilitate. Stabilitatea te face să simți că ești important pentru cel care o oferă. Stabilitatea te ajută să te simți conținut de acea persoană. A fi conținut este un sentiment foarte plăcut, care îți dă și mai multa încredere în tine.

Noi, oamenii, avem foarte mare nevoie de predictibiltate și de stabilitate. Mult mai mult decât riscul și imprevizibilul, ne plac predictibilitatea și stabilitatea.

Regina a reprezentat, pentru mulți oameni, o astfel de predictibilitate și stabilitate – chiar dacă a fost un om discret, din foarte multe puncte vedere.

O regină de neuitat, într-o lume fără modele și fără repere

Spunem că trăim într-o lume fără modele – eu spun că avem, încă, modele. Iar Regina a fost și va rămâne unul dintre ele. Din ce în ce mai puține – și care fac parte dintr-o lume ce a apus.

Îmi doresc foarte mult să fie un model pentru cât mai multe femei ce trebuie să înțeleagă că feminitatea nu înseamnă doar blândețe, fragilitate, vulnerabilitate, inocență, toleranță – ambalate într-un pachet pe care scrie, de fapt, cu litere mari: neajutorare și victimizare. Feminitatea înseamnă altceva, mult mai maret.

Reginele autentice ne arată cum trebuie să fim, la ce să nu renunțăm, cum trebuie să ne purtam. Reginele ne arată drumul. Reginele ne arata ce înseamnă tabloul feminității autentice, al Feminității Complete – un tablou pe care l-a oferit lumii încă de când era foarte tânără și a devenit monarh al Regatului Unit – când încă nu avea nici 30 de ani. Atât de tânără pentru un asemenea rol!

De atunci, Regina a arătat, pe lângă rolul sau de monarh, ce înseamnă Feminitatea: în primul rand, demnitate și discreție. Apoi, înseamnă și eleganța, și putere, și control, și respect, și educație, și prestigiu, și discernământ, și disciplină, și rigoare, și civilizație, și gândire critică, și prioritizare atentă, și foarte multă asumare a angajamentelor, a deciziilor și a consecințelor. Și, evident, un spirit jucăuș – așa cum am putut citi, în ultimele zile, în multele povestioare scrise despre Regină.

Aici si Aici sunt surprinse câteva momente în care spiritul său jucăuș s-a exprimat nestingherit, la vârste înaintate.

Imaginile cu care rămânem, cei care am admirat-o, sunt impresionante – așa cum a fost și viața sa.

o-regina-de-neuitat

Te invit să urmărești acest minunat documentar, în două părți:

The Incredible Legacy of Queen Elizabeth II (partea intai)

The Incredible Legacy of Queen Elizabeth II (partea a doua) 

Pentru mine, Regina este o Femeie Completă. De aceea este o regină de neuitat. Așa cum este și Regina Maria, care – așa cum, poate, știți – este modelul meu de feminitate autentică și completă. Sunt modele de femei către care ar trebui să tindă fiecare femeie, indiferent de locul nașterii sale, indiferent de ocupația pe care o are și indiferent de din ce categorie socială face parte.

Am plâns, in urma cu un an, când am văzut-o pe Regină singură, la Capela St. George, la funeraliile soțului sau – acum, Regina face parte, din nou, dintr-o pereche. Uniti, dincolo de moarte.

o-regina-de-neuitat

sursa fotografii: internet, Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *