Meniu Închide

8 Martie: Femeile sustin Femei

ziua drepturilor femeilor

8 Martie: Femeile sustin Femei

Cu cat aflu mai multe informatii despre aceste vremuri tulburi in care am ajuns sa traim, cu atat devin mai recunoscatoare pentru fiecare clipa de liniste pe care o am, pentru fiecare veste buna primita de la cei dragi care sunt si ei in siguranta si sanatosi. Sunt recunoscatoare pentru ca inca avem mintea limpede, sunt recunoscatoare pentru ca pot sa sustin  la cabinet, in continuare, femei care au nevoie de prezenta mea in aceasta perioada dificila care s-a suprapus peste alte cautari, rascruci, dificultati personale sau profesionale. Femei care, aflandu-se la o rascruce importanta din viata lor personala sau profesionala, continua sa isi mentina atentia pe obiectivele lor in timp ce continua sa invete, alaturi de mine, la cabinet, cum sa aiba mai mult control asupra emotiilor coplesitoare generate de iminenta unui razboi.

M-am tot întrebat dacă, pentru acest 8 Martie, în contextul actual, un articol pentru și despre femei și feminitatea completă este adecvat.
Și am realizat, văzând atât de multă forță feminină care s-a mobilizat pentru a pleca din Ukraina și, respectiv, pentru a oferi ajutor în România si nu numai, că da, acest articol este foarte potrivit. Pentru că femeile susțin femei – iar când sunt susținute de bărbați, împreună pot susține mult mai bine și mult mai multe femei, mult mai mulți copii, mult mai mulți vârstnici.

Cu ocazia acestei zile dedicate drepturilor femeilor, a carei adevarata semnificatie trebuie cunoscuta de fiecare fata si de fiecare femeie,  vreau sa urez la multi ani tuturor femeilor care au parasit Ukraina si tuturor femeilor voluntare care le ajuta. Si, de asemenea, tuturor femeilor care au ramas in Ukraina si ajuta: femei care sunt medici, asistente, personal deosebit de important in aceste vremuri atat de dificile.

Vreau, de asemenea, sa urez la multi ani cititoarelor mele care ajung pe site-ul meu fie pentru un subiect anume, fie pentru a citi in fiecare zi articole care le ajuta sa isi inteleaga mai bine situatiile cu care se confrunta din punct de vedere relational si al comunicarii, in toate relatiile.

Sper ca, din acest articol, sa intelegi ce inseamna Feminitatea Completa – si iti ofer, pentru inceput, cateva citate care sper sa te inspire in a te intelege ca femeie si a-ti reconstrui feminitatea sanatoasa, feminitatea completa ce are la baza o gandire sanatoasa despre tine si despre celelalte femei.

REGINA MARIA – Regina Inimilor Noastre

”As vrea sa fiu eu rege – poate as fi un rege rau, dar n-as ingadui sa se spuna minciuni pe seama mea, i-as obliga pe toti sa-si faca datoria de dimineata pana seara, cu cuvinte aspre si fapte si mai aspre, daca ar fi nevoie – nu e vremea sa ezitam sau sa incercam experiente, e vremea pentru actiune, actiune fara ocolisuri, clara, hotarata.”

Regina Maria in ”Maria, Regina Romaniei – ganduri pentru vremuri grele” – Ed. Humanitas

Mihaela Miroiu – profesor universitar, initiatoarea studiilor feministe si studiilor de gen in Romania, initiatoarea primului masterat de studii de gen din Romania

”Dependenta si docilitatea imputineaza, tin femeile in chingile limitarii fortei mintii, sensibilitatii si creativitatii, a putintei lor de a exista autentic in lume. Le tin tematoare, undeva la marginea istoriei. Insa daca isi rup impreuna chingile dependentei, ele vor schimba natura puterii, in loc ca puterea sa schimbe natura lor.”

(despre cartea minunatei Isabelle Allende – Ce vrem noi, femeile?’

Otilia Dragomir, Mihaela Miroiu:

”Ceea ce au în comun feministele si feministii sunt câteva credinte : anume cã femeile au suferit si sufera discriminari politice, culturale si economice, în societatile patriarhale, pentru simplul fapt de a fi femei. Discriminarile se manifesta si în viata publica si în cea privata. Patriarhatul poate sa fie explicit si oficial sau implicit si neoficial. Cea de-a doua forma este cea cu care ne confruntam si astazi. Consecintele acestui mod de organizare sociala si a acestui tip de practici sunt negative pentru toata lumea : femeile îsi opresc potentialul de
dezvoltare la un nivel mai scazut decât barbatii, creativitatea lor sociala si culturala este subutilizata, sansele de autorealizare sunt mai reduse, nu sunt partenere ale barbatilor, ci supusele sau subordonatele lor. Dar nu numai asta conteaza, ci si faptul ca domeniile cunoasterii neglijeaza experientele femeiesti (altfel decât, de pilda, medical): sarcina, avortul, nasterea, leuzia, hranirea din trup, ciclul lunar, menopauza. Experientele pe care le au mai ales femeile: îngrijirea, munca domestica, violenta domestica, violul, pornografia, prostitutia, traficarea sexuala, vaduvia, dependenta, aservirea, anonimatul, asocierea simbolica cu natura, sunt, la rândul lor neglijate atât cultural, cât si politic.

Femeile au insa si  forte naturale, specifice: aceea de a da viata, aceea de a fi sexual mai puternice, daca îsi pot controla reproducerea. Nici puterea lor, nici slabiciunea lor, asa cum a fost ea social construita, nu pot sa fie deplin valorizate în societatile patriarhale si fara o gândire autoreflexiva asupra femininului si femeiescului. Cu alte cuvinte, într-o lume în care femeile tac despre femei, se aude doar vocea prejudecatilor patriarhale. Nedreptatea în privinta femeilor se rasfrânge ca nedreptate de gen. Barbatii platesc la rândul lor un tribut statutului de .capi. ai femeilor: dependenta domestica, reprimarea emotionala, înstrainarea de practicile parentale si de îngrijire, obligatia la demonstratii de masculinitate, presiunea responsabilitatii pentru venituri si a angajarii publice, asocierea virilitatii cu conflictul, lupta si razboiul, chiar si dependenta femeilor de ei.

Într-un sistem patriarhal adultii sanatosi nu sunt autonomi, nici interdependenti, ci organizati în retele de dependente si servituti de gen. Acestei problematici i se adreseaza, în maniera feminista, lexiconul pe care îl aveti în mâinile dumneavoastra.

(Lexicon feminist – Otilia Dragomir, Mihaela Miroiu)

Dr. Clarissa Pinkola Estés – psihanalist de orientare jungiana

”Pierderea instinctelor decurge dupa o schema foarte precisa si sa o tinem minte pentru a putea veghea asupra comorilor naturii noastre fundamentale si a celei a fiicelor noastre. Padurile psihice sunt pline de capcane ruginite, ascunse sub un strat subtire de frunze. Psihologic vorbind, acelasi lucru se intampla si in lumea exterioara. Ea ne intinde multe momeli: relatii, persoane, aventuri care ascund, sub o aparenta atragatoare ceva ascutit ce ne ucide spiritul odata ce am muscat. […] Femeia redevenita salbatica nu-si poate permite sa fie naiva. Revenind la viata ei naturala, ea trebuie sa priveasca excesele cu ochi critic si sa fie constienta de pretul pe care sufletul, psihicul si instinctele trebuie sa il plateasca pentru ele. La fel ca puii de lup noi tinem minte capcanele, cum sunt facute si modul in care sunt amplasate. Doar asa ne pastram libertatea.”

Clarissa Pinkola Estés in ”Femei care alearga cu lupii”, Ed. Niculescu. Am avut deosebita placere de a face lansarea acestei carti in Bucuresti, in urma cu cativa ani. Poti vedea aici cum a fost la aceasta lansare atat de speciala!

Françoise Dolto, pediatru și psihanalist:

„E. L.: O femeie se poate împlini și altfel decât prin intermediul sexualității?

F. D.: Vă referiți la satisfacția fizica genitala, la relații sexuale fericite și maternități reușite? Bineînțeles ca da. Se pot întâlni sublimari de ordin religios, artistic sau cultural. Aceste femei nu au copii, dar au fii spirituali. Femeile nu sunt interesate de ‘paternitatea’ a ceea ce fac – și aici folosesc anume cuvântul ‘paternitate’ – în a fi recunoscute drept ‘autorul’ fecunditatii lor. Ele se simt mame ale creației lor într-o asa măsură încât nu au nevoie de confirmări, din moment ce opera lor este vie. Li se pare firesc să-și împlinească menirea lor pe pamant, în timp ce bărbații simt nevoia ca cineva să le ducă numele mai departe; activitatea lor creativa trebuie să lase urme, să se constituie un ceva demn de respect.”
Françoise Dolto în „Femininul”, Ed. Trei

Simone du Beauvoir, scriitoare feminista de orientare existentialista

”Dacă funcționarea ei ca femeie nu este suficientă pentru a defini femeia, dacă refuzăm să o explicăm prin „femininul veșnic” și, dacă totuși admitem, cu titlu provizoriu, că femeile există, atunci trebuie să ne confruntăm cu întrebarea: ce este o femeie?”

”A emancipa femeia înseamnă a refuza să o limiteze la relațiile pe care le poartă cu bărbatul, nu să le refuze; las-o să aibă existența ei independentă și ea va continua cu atât mai puțin să existe și el; recunoscându-se reciproc ca subiect, fiecare va rămâne pentru celălalt.”

”Bărbatul este definit ca ființă umană și femeia ca femeie – ori de câte ori o femeie se comportă ca ființă umană i se spune că imită bărbatul.”

Dupa cum vedeti, femeile care au asternut in cartile lor aceste cuvinte sunt femei nu puternice – ci foarte puternice. Sunt femei-model, a caror activitate iti recomand sa o studiezi si tu. Sunt femei-model pe care iti recomand sa le urmezi si tu.

Lucrand in cabinet si la SENS – bootcamp de psihologie, educatie relationala si dezvoltare pentru femei, de-a lungul  timpului, cu o multime de femei a caror nesiguranta in legatura cu menirea lor in viata era uriasa, am putut observa cum prejudecățile societății au fost, in foarte multe situatii, mult mai puternice decat gândirea sănătoasă despre propria persoana si propria lor viata. Femei care au crezut ca unica si cea mai importanta ambitie in viata este sa devina mame. Femei care s-au pierdut pe sine din cauza acestei prejudecati a societatii, incat au acceptat abuzul, au acceptat infidelitatea, au tolerat orice comportament neadecvat al partenerului doar pentru ca frica de respinge aceasta prejudecata a fost mai uriasa decat gandirea lor sanatoasa despre adevaratele lor scopuri – scopuri pe care orice femeie trebuie ajutata sa invete sa si le aleaga, pentru a nu se limita la unicul scop pentru care este vazuta.

Pentru ca a alege ce scop, ce menire, ce sens dai tu vietii tale este un drept al tau, draga mea – nu este dreptul altcuiva sa decida ca tu trebuie sa fii mama, daca tu stii foarte sigur ca nu doresti acest lucru, daca tu stii ca nu esti pregatita psihic pentru acest rol – nu te-a pregatit nimeni pentru asa ceva, poate nu ai avut un exemplu bun de mama in propria ta mama, daca tu stii ca scopul tau poate fi cu totul altul si cu totul altfel. Scopul tau se leaga de valorile tale, se leaga de principiile tale de viata, se leaga de pasiunile tale si de prioritatile tale. Din aceste ingrediente este facut scopul tau.

Sunt ingrediente pretioase, pe care tu trebuie sa le intelegi, sa le clarifici in tine, sa le aduci la lumina, sa le arati tuturor.

In curand, tocmai pentru ca traversam o perioada atat de dificila in care emotiile noastre ne pot coplesi, voi anunta o minune de curs ce se va desfasura online. Un curs pentru ELE – cele puternice, un curs pentru ELE – cele care vor sa devina puternice, pas cu pas si in mod structurat, ghidat, cu sens. Si, in egala masura, un curs pentru EI – cei care inteleg sa fie de partea femeilor. EI si ELE – cei care vor sa inteleaga, cei care vor sa invete sa se gestioneze relational si emotional in perioada pe care o traversam.

Semnificatia zilei de 8 Martie

Ziua Internațională a Drepturilor femeilor – aceasta este semnificația zilei de 8 Martie si a luat naștere ca urmare a protestului muncitoarelor care au cerut reducerea zilei de muncă, salarii mai mari și condiții mai bune de muncă. Iar acest lucru se întâmpla pe 8 martie 1857.

Ziua de 8 martie și-a pierdut din semnificația istorică și politică și, ca in cazul altor zile, semnificația sa a fost schimbata si a devenit doar un prilej pentru ca oamenii să își exprime dragostea și aprecierea față de femeile din viețile lor. Frumos, dar nu despre asta este vorba – asta întreține doar falsul și gunoiul de sub preșurile din sufragerii, intarind puterea asupra femeilor car sunt cumparate cu flori si cadouri, in loc sa li se ofere comportamente civilizate, adecvate zi de zi. Este un cerc vicios, intretinut de ambele parti, insa.

Totuși, Organizația Națiunilor Unite și ONG-urile feministe atrag atenția că această zi ar trebui să amintească de greutățile sociale și economice cu care femeile din întreaga lume se confruntă zi de zi. Din nefericire, această zi a ajuns să glorifice in maniera mai subtila, ce-i drept, exact ceea ce nu se mai dorea a fi glorificat: supunerea, abuzul, dominarea, puterea asupra femeilor.

8 Martie nu are legatura cu cadourile

Dragile mele, 8 Martie nu are legătură cu cadourile, cu băutul până vă faceți pulbere, nu are legătură cu datul din fund și nici cu bârfele despre bărbați. Din pacate, acesta a fost trendul ultimilor ani. Mi-as dori, insa, ca femeile sa schimbe viziunea pe care o au despre ele si sa inteleaga, cu adevarat, semnificatia acestei zile.

8 Martie are legătură cu drepturile voastre, dragi femei. Are legătură cu demnitatea voastră – pe care nu doriți să o învățați, cele mai multe dintre voi. Drepturile pe care le aveți, le aveți datorită unor femei de ale căror nume nici nu ați auzit. Și nici măcar nu va interesează să le aflați.

Dragi bărbați, încetați cu cadourile – dacă acestea nu sunt însoțite permanent de respect, bun-simț, politețe, limbaj decent și comportamente adecvate, puteți să nu cumpărați nici un cadou. Dacă l-ați cumpărat, puteți să-l aruncați la gunoi.

8 Martie este doar despre drepturile tale – iar drepturile tale includ si prioritatile tale, pe care doar tu ti le poti stabili.

8 Martie este despre drepturile tale, dragă femeie: in relația de cuplu, in relația cu părinții tăi, cu prietenii tai, in relațiile cu clienții tai – dacă lucrezi pe cont propriu, in relația cu colegii și cu șefii – dacă ești angajată, și inclusiv in relațiile online pe care le menții pe această rețea de socializare cu toți X-ulicii pe care ar trebui să-i blochezi instant, nu să-i bagi in seamă.

Draga mea, nu ar trebui să primești acele flori, acele cadouri – dacă ele vin din partea abuzatorilor din viața ta, adică din partea celor care nu îți respectă drepturile și îți terfelesc cu mare plăcere demnitatea, ocazional sau zi de zi.
Adică: partener, șefi, colegi, părinți, alte rude, clienți, etc. Aruncă la gunoi cadourile și florile, de față cu ei. Nu te mai preface că te bucuri. Dacă nu vrei să le arunci la gunoi, dă-le înapoi – cu mesajul foarte clar că tu nu te prostituezi primind flori și cadouri de la abuzatori și că ai pretenția ca ei să își schimbe radical comportamentele față de tine. Fă asta. Ai curaj?

Drepturile tale, draga mea. Ceilalți “te citesc” după comportamentele naive, după pozele filtrate din care transpare naivitatea, după postările ieftine, așa că ei își permit luxul de a-ți spulbera drepturile. Dar tu de ce permiți ca acest lux să aibă loc?

Drepturile tale sunt lejer incalcate si cu acordul tau, din cauza lipsei tale de educatie pentru relatii

Îți spun imediat de ce chiar tu permiti ca drepturile sa fie incalcalte, mai ales in relatia de cuplu, de familie, in relatiile sociale sau profesionale: veriga lipsă din viața majorității femeilor este educația pentru relatii. Femeile au niste goluri educationale imense, in ceea ce priveste educatia lor pentru relatii.

Într-o lume in care mitocănia (nu exista alt cuvant pentru asa ceva) – inclusiv cea frumos mascată – este norma, într-o lume in care tulburările de personalitate au căpătat amploare și există șanse uriașe să devii victima unui astfel de personaj perfect diagnosticabil psihiatric tu îți mai permiți luxul de a nu te educa, de a nu te informa și de a rămâne naivă?

Primesc multe mesaje pe e-mail, din partea unor femei aflate in situații îngrozitoare de abuz. Bătăuși, alcoolici, dependenți de droguri, pariuri, pornografie și jocuri de noroc, infideli, plini de boli cu transmitere sexuală pe care le-au oferit femeilor, dacă acestea sunt atât de naive, nu folosesc prezervative, nu-i trimit la analize, nu se duc nici ele la analize ginecologice și nu refuză sexul fără prezervativ.

Tu accepti, fara sa tii cont de dreptul de a refuza oricand aceasta oferta

De foarte, foarte multi ani asta este, in general, oferta de pe piața – de ce o accepți in condițiile lor și nu pui condițiile tale in prim-plan? Da, un număr uriaș de femei asta aleg. Ii întrețin cu bani, din munca lor. Le achită datoriile făcute in stânga și in dreapta. Sunt bătute. Cu ei fac copii. Sunt bătute din nou. Ajung singure in abuz. Asta trăiesc femeile – cele mai multe. Pentru că au instincte lezate, drepturile le sunt cu ușurință spulberate.

Femeia-victima: femeia care nu isi cunoaste drepturile a renuntat la drepturile sale si femeia care a renuntat la drepturile sale

Femeia-victima este femeia captiva si usor de amagit – o femeie ce nu mai este, demult, in contact cu simturile sale; adica inca de cand era fetita.
Toleranta in exces, acceptarea in exces, ”trecutul cu vederea”, negarea si cosmetizarea realitatii – cauze ale educatiei incomplete sau chiar gresite. Educatia primita de fete inca de cand sunt mici are foarte multe lacune.
Conform acestei educatii incomplete sau gresite, fetita este educata in sensul oferirii de ingrijiri exagerate si in directii total gresite pentru viitoarea femeie – ”trebuie sa fii intelegatoare, buna, de ajutor, trebuie sa accepti, trebuie sa speli, sa cureti dupa fratii tai, etc. – afecteaza latura instinctuala a femeii, anuland practic aceste instincte, toate aceste simturi. ”Trebuie”, ”trebuie, ”trebuie” – in general, fetele au o lista de ”trebuie” in legatura tocmai cu ceea ce nu ar trebui sa faca pentru altii (acesti altii nefiind intotdeauna persoane invalide, ci persoane comode), in loc sa aiba o lista cu ceea ce ar trebui sa faca, in primul rand, pentru propria persoana si sa stabileasca o reciprocitate in raport cu alte persoane.
Femeile care nu au instinctele lezate stiu sa separe graul de neghina – pentru ca aceasta este una dintre cele 9 sarcini psihice ale oricarei femei. Iar aceasta sarcina psihica se poate invata doar cu ajutorul mamei – daca mama nu este o femeie cu instincte lezate, daca este o mama autonoma, o mama care stie sa isi gestioneze corect relatia cu partenerul/sotul si care stie ce are de facut atunci cand situatia devine greu de controlat.

Femeia cu instincte lezate

Instinctele lezate ca urmare a unor traume cu radacini adanci care se afla in relatia disfunctionala, traumatizanta sau chiar patologica pe care femeia a avut-o cu mama sau cu tatal sau, varsta tanara si lipsa de experienta aferenta acesteia, conduc femeile in directia naivitatii facandu-le sa fie credule si usor de ademenit in scenarii ce ulterior se dovedesc a fi cat se poate de dureroase, disfunctionale sau chiar traumatizante.
Femeia moderna si-a pierdut instinctele, si-a pierdut ceea ce in mod nativ a avut: intuitia si instinctul de protectie. Unde este acest instinct care avertizeaza de la bun inceput asupra pericolelor care te pandesc? De ce nu ti-l mai poti asculta? De ce te resemnezi si de ce te indepartezi de tine?

Dragă femeie, iti faci singura toate aceste lucruri – din pacate, este o realitate. Colivia alcatuita din convingerile tale, din prejudecatile tale despre tine, despre ce ai voie si ce nu ai voie, despre ce poti si ce nu poti, etc. este o colivie pe care ai creat-o zi de zi – insa nu de acum, ci de la inceputul vietii. Asa incat, te invit cu blandete si caldura sa reflectezi asupra convingerilor false si proaste pe care le ai despre tine. Te invit sa ti le treci in revista si sa ti le pui la indoiala.

Te invit sa le chestionezi. Te invit ca, fiecarei convingeri sau fiecarui mit despre femei, sa ii atribui o nota – de la 1 la 10. Si vei vedea cat de puternic te-ai lasat influentata de ceea ce tu stii ca nu este despre tine. Atat de influente sunt aceste mituri despre femei si feminitate, inca cele mai multe femei si pierd cu usurinta demnitatea, bucuroase fiind sa intre in scenariile aparent favorabile pe care familia si societatea le au pregatite pentru ele. 

Daca iti doresti sa te ridici de acolo, unde te-au aruncat cu brutalitate familia si societate,  te astept alaturi de mine sa lucram in cadrul unui demers individual de autocunoastere, educatie pentru relatii si dezvoltare personala. Vom lucra foarte structurat, vei putea sa afli ce înseamnă drepturile tale și cum sa ți le manifești – indiferent de context (personal, social, profesional)

Iata cele 10 motive pentru care ai nevoie – mai ales ca femeie – sa lucrezi impreuna cu mine:

  1. Primești învățăturile esențiale necesare fiecărei femei
  2. înveți ce înseamnă, cu adevărat, să te ajuți singură
  3. Devii parte activă în propriul tău proces de conștientizare, de clarificare, de vindecare a rănilor emoționale și de eliminare a consecintelor produse de aceste răni in viata ta
  4. Înveți metode, tehnici și strategii concrete care te ajută să te reconectezi cu tine și cu corpul tău, să îți dezvolți – și să îți păstrezi – încrederea in tine, curajul și echilibrul emoțional
  5. Dobândești abilități de comunicare utile atât în relațiile cu cei dragi, cât și în relațiile de colegialitate și în cele profesionale.
  6. Înveți cum să te evaluezi corect și să-ți evaluezi corect relațiile cu ceilalți
  7. Am grupat, cu grijă, cele mai importante și utile informații pentru Femei + exerciții, aplicații și modalități esențiale într-un program individualizat care îți economisește timpul și energia pe care le-ai pierde dacă lași lucrurile „să se rezolve de la sine” sau daca petreci ani la rand in cabinete, fara a simti ca ‘’rezolvi ceva’’
  8. Devii conștientă de calitatea legăturilor emoționale pe care le ai cu cei din jurul tău
  9. Ca femei, prevenția trebuie să fie o grijă constantă pe care o avem față de viața noastră nu doar in ceea ce priveste sanatatea, alimentatia, sportul – îți recomand cu drag să te ocupi de tine și să accepți educația relaționala și dezvoltarea personala ca mijloace principale de prevenție si tratament al conflictelor, abuzului și violenței domestice, cât și modalitate de prevenție a disfuncționalităților generate de lipsa de comunicare și de comunicarea slabă sau de o calitate proasta cu cei din jurul tău.
  10. Înveți cum îi poți ajuta in mod eficient și concret pe cei dragi ție, atunci când nu știu cum să-și gestioneze emoțiile dificile sau atunci când au dificultăți de comunicare – până la un punct, le vei fi de un real folos. Dincolo de acest punct, vei ști care sunt specialiștii către care este nevoie să-i îndrumi – tu nefiind specialist, înțelegi că ai limite și ți le vei respecta.

Dacă:

  • ești in căutarea unor oportunități de învățare eficiente, concrete și posibile pas cu pas,
  • prevenția face parte din interesul tău concret tale pentru ca tu să fii bine cu tine – indiferent cine ești și ce vârstă ai

Atunci te aștept cu mult drag să vii alături de mine: consultațiile online se desfășoară via Skype, iar consultatiile de la cabinet se desfasoara in Bucuresti.

Te aștept cu drag – pentru că cine ești tu contează! Dar nu e suficient să știu doar eu acest lucru – este necesar să înveți concret ce înseamnă că tu contezi si sa inveti cum sa arati celor din viata ta acest lucru. Adică să înveți mai mult decât o înșiruire de cuvinte și diverse bla-bla-uri de ici, de colo. Ori de cate ori te surprinzi gandindu-te la tine prin prisma miturilor bolnave pe care familia si societatea le-au proiectat in tine, revino la acest articol. Si apoi programeaza-te la cabinet – te astept cu blandete si caldura, oricand!

🤗💛

 

Îmi doresc foarte mult să te ajut – știu, însă, că un articol nu este suficient. Pentru a lucra în mod adaptat situației tale, te invit să te programezi la o consultație inițială, pentru al cărei onorariu îți ofer un discount de 10%

Te aștept cu drag – avem atât de mult lucruri esențiale de făcut împreună, pentru ca tu să afli cum poți fi bine cu tine!

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *