Meniu Închide

Abuzul narcisic din relațiile de cuplu

Abuzul narcisic – și în special narcisismul malign – reprezintă situația cea mai gravă cu care se confruntă cuplurile

Citește până la finalul articolului – îți promit că îți voi aduce claritate și te voi ajuta să înțelegi prin ce treci.

Despre acest subiect am scris si in articolele anterioare, si in postarile de pe Facebook

Efectul narcisicilor asupra ta este dureros și devastator, însemnând depresie, anxietate generalizata, incertitudine, confuzie, pierderea încrederii tale in tine, pierderea capacității de a distinge ce este bine de ce este rău, ce este moral de ce nu este moral.

Abuzul narcisic si ciclul abuzului

Jocurile psihologice ale narcisicilor (femei și bărbați) nu se termină niciodată – doar dacă tu decizi să rămâi lângă ei.
Când crezi că și-au terminat jocurile și că nu intenționează să te mai chinuie, că nu își mai bat joc de tine – ba chiar își cer și scuze frumos împachetate, dacă au și o brumă de „educație” – te afli doar pe o spirala a abuzului, într-un moment de aparenta revenire la normalitate, cooperare, înțelegere a consecințelor propriilor comportamente neadecvate, decență și bun-simț.
Acest moment vizează însă, doar „amețirea” victimei – adică a ta.
Scopul este, deci, prinderea ta în capcană pentru a continua să dețină controlul asupra ta, să te umilească și să se folosească de tine – deruta ta, nesiguranța ta de sine, faptul că tu nu mergi la psiholog să te informezi și să soliciți sprijin profesionist, faptul că nu te duci la poliție și la avocat pentru a înainta demersurile necesare prin care să te protejezi, toate astea sunt hrana lor principală, așa că ciclul abuzului se reia și nu se încheie niciodată.

Când ești într-o relație de cuplu cu un narcisic inseamna ca ești dependent/a emoțional, sexual și/sau economic și nu dorești să îți lucrezi aceste dependențe pentru a le înlocui cu mecanisme adaptative pentru viață, faptul că tu cedezi sexual, faptul că ai nevoie de banii săi și de alte avantaje din partea sa înseamnă hrană pentru orgoliul narcisicului. Food for Ego. Tu îl alimentezi. Tu ești furnizorul său.

CITEȘTE ȘI ACESTE ARTICOLE:

IUBIREA NU ÎNSEAMNĂ SUBORDONARE AFECTIVĂ, SEXUALĂ ȘI FINANCIARĂ

Poate ai observat: dacă ai început, totuși, să îl responsabilizezi pe partenerul tau pentru felul în care se poartă, comportamentele sale pasiv-agresive devin și mai intense.

Ce ai tu de făcut:

– în primul rând și fără a mai amâna: este imperios necesar să îți începi procesul de dezvoltare personală și educație relațională împreună cu un profesionist în domeniul relațiilor interumane (consilier, psiholog, couch), cu pregătire în domeniu și cu și experiență dovedită
– să începi urgent să înveți sa comunici cât mai ferm
– să înveți sa demaschezi persoanele abuzive
– să le arăți că tu controlezi foarte bine partea ta de relație din relația voastră – în nici un caz ea/el, indiferent ce fel de relație aveți (de familie, de cuplu, personală, profesionala)
– să integrezi perfect în mintea și în viața ta noțiunea de graniță – cu tot ce presupune ea: granițe de timp, economice, materiale, psihice, granițe fizice, granițe sexuale, granițe de spațiu, granițe contractuale, etice, morale.
– să le invalidezi pe loc orice tentativa de a se purta neadecvat în raport cu tine, indiferent cine sunt ei: clienți, colegi, sefi, părinți, copii, prieteni, vecini, etc.
– să relatezi familiei și prietenilor tăi adevărul despre ce ți se întâmplă
Narcisicii cărora nu mai ești dispus/a să le faci jocul și a căror prezența in viața ta personală sau profesionala știi să o controlezi, te vor pedepsi ori de câte ori le arăți granițele, ori de câte ori le arăți că ești foarte detașat de ei, că ești în control asupra emoțiilor tale, asupra corpului tău și asupra vieții tale și că ei nu pot avea nici cel mai mic control și nici o influență asupra ta.
Orice comportament indezirabil, neadecvat la adresa ta după ce începi să le arăți granițele și după ce îi responsabilizezi pentru faptele lor are scopul de a te pedepsi pentru că ai îndrăznit să nu răspunzi favorabil cererilor lor directe sau mascate, indiferent de natura lor: sex, timp, servicii, atenție.
A arăta in mod ferm, constant și repetat că nu ești dispus/a să te încadrezi in așteptările lor comunicate sau necomunicate, în planurile lor meschine, mizerabile sau grandioase, provoacă cea mai mare revoltă in rândul narcisicilor, psihopaților, sociopatilor, mincinoșilor de duzină, manipulatorilor.

Știu cât de greu îți este să dobândești claritate in legătură cu cele de mai sus

Știu că încă identifici cu greutate spirala abuzului psihologic și știu că ți-ai pierdut încrederea in tine și in gândirea ta sănătoasă – sau ești pe cale să îți pierzi această încredere.
Dar îți promit că îți sunt alături dacă vrei să înveți și tu cum să te poziționezi cu fermitate și claritate față de aceste personaje ale caror comportamente sunt foarte periculoase pentru tine (și pentru copilul tău, dacă ai și copil).

Cum arată abuzul narcisic – nu este deloc greu de identificat și de pus în categoria corectă a abuzului:

1. Tratamentul tăcerii – deși locuiți în aceeași casa, întrerupe orice comunicare cu tine pentru a te pedepsi și pentru a-ți controla stările emoționale
2. Gaslight – te determină să iți pui la îndoială sănătatea mintală
3. Blamare, ironizare, ridiculizare, umilire, sarcasm, bagatelizare, defăimare – în public sau în intimitatea casei, mai ales de față cu copiii (pentru ca tu să îți pierzi autoritatea în fața copiilor, dacă aveți copii)
4.  Gelozie, control, posesie
5. Blocarea accesului tău la bani
6. Interdicția ca tu să păstrezi legătura cu familia, cu prietenii

Aceste comportamente manipulative, dominatoare, de control, grandomanie, lipsă de empatie, bagatelizare, sfidare, umilire, minciuni, etc. arată prezența unor tulburări de personalitate pe care oamenii și le neagă și de care nu au de gând să se ocupe.
Ei nu vor să se schimbe – ia-ți gândul de la așa ceva. Și chiar dacă s-ar ocupa de schimbările pe care știu și ei că trebuie sa le facă, stilul lor de comunicare, simțire, gândire și comportament nu se poate schimba cu pastile și nici peste noapte – tulburările nu se vindecă, asupra lor se lucrează conștient și foarte asumat, și doar cu specialiști foarte bine pregătiți.
Însă narcisicii îi vor pune și pe aceștia pe poziții de victime, de la bun început – pentru a arăta că ei trebuie să dețină controlul și a se răzbuna, prin ei, tot pe tine pentru că ai început să fii in control. Deci, draga mea, nu este deloc o idee bună să mergi cu un astfel de partener la psiholog, la coach, la consilier de dezvoltare personală sau la cursuri de dezvoltare personală pentru cupluri. La toți acești specialiști este indicat să mergi tu singură – este foarte indicat să faci acest pas cât mai repede, dacă te afli într-o astfel de situație.Însă este esențial să cauți acei specialiști a căror formare include și specializare pe probleme de abuz și violență domestică – în România sunt foarte puțini cei ce au această specializare, deci fii foarte selectivă.
Dacă îți dorești să lucrăm împreună, trebuie să știi că eu am această specializare și că te pot ajuta cu informații relevante, așa cum ai nevoie.
Abuzul narcisic este unul dintre subiectele pe care le abordez la fiecare ediție a Masterclass-ului SENS și, evident la consultațiile 1:1 (online și la cabinet).

♥️ Acum ai ajuns unde trebuie: dacă ești și tu în căutarea unei metode eficiente de lucru cu tine – și, implicit, cu cei din viața ta – atunci SENS este exact ceea ce cauți.

⭐ A venit momentul să te oprești din scrolat pe Facebook – pentru că a venit momentul să îți dorești să integrezi în viața ta Feminitatea Completă, cu ajutorul acestui Masterclass Transformațional conceput pentru Femei.

♥️ Încearcă să găsești soluțiile de care ai nevoie în relațiile tale cu ajutorul acestui Masterclass Transformațional de excepție și al educației relaționale pentru femei: SENS – Calea Femeii Complete, ediția nr.13.

⭐ Este cea mai rafinată versiune de până acum – știu, te-ai plictisit de informații care nu te-au ajutat.
Stiu foarte bine – ai nevoie de ceva-ul acela pe care încă nu știi să îl definești și pe care îl găsești la mine – așa cum l-au găsit sute de femei.

♥️ Veronica mi-a spus așa:
”Mii de mulțumiri! Sper ca SENS să atingă peste 100 de ediții, pentru că e așa de multă nevoie de educația corectă în viața fiecăreia dintre noi! Îmi doresc din tot sufletul să repet această experiență minunată.
SENS e poate una dintre cele mai importante experiențe de bifat In viața oricărei femei.
Să particip la SENS a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o
în viața mea, până în prezent! Acum știu că împreună e întotdeauna mai ușor.”

♥️ Mirela mi-a spus așa:
”Am atâtea lucruri de spus despre această tabăra, încât mă tem să nu omit ceva.
A fost o experiență unică, ceva ce nu am mai trăit până acum. Chiar sunt curioasă ce anume ar putea-o depăși în viitor. A întrecut cu mult așteptările mele și sunt convinsă că o vacanță de 5 stele nu m-ar fi impresionat pe măsura acestei tabere.
Mi-aș dori că femeile importante din viața mea să poată avea o astfel de experiență și îmi pare rău că nu am resursele necesare să le pot dărui asta. Sunt convinsă că ar fi cel mai frumos cadou din viața lor.”

♥️ Anamaria mi-a spus așa:
”Am apreciat foarte mult toate informațiile despre relația terapeut-client și mi-a adus o mare liniștire prezența unui profesionist ca dvs. […]
Ce să mai, la SENS am primit motivație să fac curat în viața mea, în relațiile mele.
Am învățat de la dvs. TOT: felul de a fi, atitudinea, cuvintele, vi le-am sorbit și voi replica aceste informații pentru a face lumea mai bună pentru mine, în primul rând și mai apoi pentru beneficiul altora – în special pentru fetița mea, care sper că mă va vedea ca pe o inspirație.
Vă mulțumesc enorm, a însemnat foarte mult
pentru mine această tabără!”

♥️ Emanuela mi-a spus așa:
”Am apreciat claritatea pe care am simțit-o și m-am uitat retrospectiv la partea mea de responsabilitate din relații – și în mod special la cea cu partenerul.
Apreciez foarte mult atmosfera de la SENS și faptul că m-am simțit conținută.
Un spațiu personal și un timp personal pentru fiecare dintre noi.
Am primit structura de care aveam nevoie din punct de vedere profesional.
Mulțumesc pentru efortul de a gestiona un grup foarte eterogen.
Vă mulțumesc pentru că m-ați inspirat și că mi-am găsit, în sfârșit, calea!
Din când în când voi solicita și câteva ore de supervizare.
Recomand SENS din toată inima!”

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Draga mea, te cunosc mai bine decât crezi – și stiu că meriți o experiență de 5 stele.
Așa încât, promisiunea pentru tine este cu totul diferită de ceea ce ți s-a tot promis.

Vino alături de mine între 15-18 Septembrie și vei explora chiar tu toate avantajele pe care le cauți, dar pe care până acum nu le-ai găsit.

♥️ Unde: în serenitatea oferită de Country Spa – Snagov, lângă lac, departe de zumzetul orașelor și la distanță de problemele de acasă

⭐ Informații detaliate pentru participare, aici:
https://bit.ly/3nGU1Bi

♥️ Atuul tău, în această Toamnă: întâlnirea ta cu mine.
Nu ai ce să pierzi, dar ai ce câștiga – timp de patru zile! Iar până pe 15 Septembrie nu mai este chiar foarte mult timp. Dacă nu te-ai înscris, o poți face acum – capacitatea locurilor nu va putea fi suplimentată.

⭐ Așa cum poate știi, am creat una dintre cele mai puternice și complexe metode ce ajută femeile să lucreze cu propria persoană, să își resemnifice trecutul spre vindecare, să își remodeleze experiențele actuale, să învețe să comunice eficient, ferm, responsabil și asumat, să facă schimbările pe care și le doresc și să își reorganizeze viața în jurul valorilor Feminitatii Complete.

♥️ Metoda poartă numele SENS și, în ultimii 13 ani, la ea au acces toate femeile cu care lucrez atât în cabinet, cât și în cadrul școlilor de vară ce au loc în fiecare an pentru Femei.

🌟 ♥️ 🌟

Vă aștept cu bucurie la SENS, pe Calea Femeii Complete – cea mai inspirată alegere pentru această Toamnă și cea mai inspirată alegere pentru femei!

🙏 Share și pentru prietenele voastre – sharing is caring 🙏

3 întrebări care să te ajute, dacă suferi din cauza unui partener narcisic:

1. Cât de bine stiu eu  să comunic și să reactionez pentru a nu mai ajunge în situația de a fi abuzată verbal, fizic, sexual, financiar?

2. Cât de bine îmi cunosc valorile?

3. Cât de difuze sau vizibile și clare sunt granițele mele?

Dacă îți răspunzi sincer, răspunsurile tale te vor pune pe gânduri: nu știi să comunic in mod adult si asumat, nu îți cunoști valorile – sau ți le cunoști, dar nu trăiești aliniat cu acestea, ai granițe difuze sau inexistente.

Adică ai nevoie să îți crești foarte mult nivelul de inteligență relațională.

Doar răspunzând cu sinceritate vei putea găsi foarte rapid de ce ti se intampla astfel de lucruri si vei afla si care este soluția: să începi să înveți despre stabilirea relațiilor, să înveți cum să îți cunoști valorile sau cum să îți construiești de la zero un sistem solid și stabil de valori pe care să nu ți le negociezi (valorile nu se negociază cu nimeni și pentru nimic) și să înveți ce înseamnă conceptul de graniță – în toate manifestările sale: granițe fizice, granițe psihice, granițe sexuale, granițe financiare, granițe spirituale, granițe profesionale, granite de timp, granite ale spatiului tau personal.

Sunt informații pe care le poți obține și pe care le poți integra rapid, în mod natural și structurat, în același timp – daca vom lucra împreună.

Nu mai suferi din cauza că nu cunoști aceste lucruri – le poți învăța și tu, așa cum le învață orice persoană cu care lucrez în cabinet sau în grupurile SENS.

În plus, felul în care eu lucrez îți va plăcea foarte mult – așa că vei putea să înveți cu usurinta și să integrezi în viața ta ceea ce lucrăm. Treptat, îți va plăcea cum vei simți în interiorul tău integrarea acestor lucruri pe care eu le consider esențiale pentru fiecare persoană, încă de când este foarte mică.

Prin urmare, te aștept cu mult drag la cabinet si la SENS – alege să nu îți mai tot plasezi energia în suferință, ci în educație, în informare corectă și completă ce îți va fi utilă nu numai în prezent, ci pentru tot restul vieții.

Îmi doresc foarte mult să te ajut – știu, însă, că un articol nu este suficient. Pentru a lucra în mod adaptat situației tale, te invit să te programezi la o consultație inițială, pentru al cărei onorariu îți ofer un discount de 10%

Te aștept cu drag – avem atât de mult lucruri esențiale de făcut împreună, pentru ca tu să afli cum poți fi bine cu tine!

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *