A obiectifica femeile, asa cum s-a intamplat pe fondul afirmatiilor abuzive facute de un cunoscut influencer si de sotia sa, reprezinta un abuz la adresa femeilor.
Am urmarit si eu reactiile societatii, in mediul online – m-am bucurat ca, de data aceasta, s-au auzit mai multe voci impotriva acestor comportamente.
Ce am mai observat: cu toate ca au reactionat, romanii nu stiu sa puna aceste comportamente in sfera abuzului. Daca din scoli am invata termeni precum abuz, abuz psihologic, abuzator, agresor, victima, abus verbal, abuz emotional, abuz fizic, hartuire, hartuire sexuala, abuz economic, etc. – adica vocabularul abuzului, nu ar fi deloc greu sa punem in aceasta categorie – abuz – asemenea comportamente. Si, poate, cei care au astfel de comportamente, ar fi mai retinuti, stiind ca sunt abuzatori. Nu stiu daca bloggerul si sotia sa s-ar fi oprit din acele afirmatii, daca ar fi stiut despre ei ca sunt abuzatori. Dar mai exista o sansa sa nu le fi avut. Nu s-a intamplat astfel, ba chiar s-a confirmat ca abuzul este in fibra romanului si ca nu vom scapa prea curand de asa ceva.
Pentru ca societatea nu are un vocabular al abuzlui, m-am gandit sa aduc cateva clarificari – legate, deocamdata, strict de acest incident:
𝗢𝗕𝗜𝗘𝗖𝗧𝗜𝗙𝗜𝗖𝗔𝗥𝗘:
Cand tratezi pe cineva ca pe un obiect.
Cand cineva te trateaza ca pe un obiect.
𝗢𝗕𝗜𝗘𝗖𝗧𝗜𝗙𝗜𝗖𝗔𝗥𝗘 𝗦𝗘𝗫𝗨𝗔𝗟𝗔:
Cand reduci pe cineva la stadiul de obiect sexual / cand esti redus de cineva la stadiul de obiect sexual desi nu ai dat niciun fel de semnal.
Cum stii ca esti redusa la stadiul de obiect sexual:
– priviri sexuale,
– comentarii sexuale,
– glume cu tenta sexuala,
– apropouri cu tenta sexuala,
– claxonat,
– hartuire sexuala.
Aceste manifestari fac parte din sfera abuzului.
Obiectificarea sexuala la adresa barbatilor este mai putin intalnita, dar exista.
𝗔𝗨𝗧𝗢𝗢𝗕𝗜𝗘𝗖𝗧𝗜𝗙𝗜𝗖𝗔𝗥𝗘:
Desi tu nu esti un obiect sexual, fara sa vrei, fara sa stii, iti dai acordul sa devii unul. Se intampla de foarte multe ori.
Fara a avea o educatie pentru relatii si informatii corecte si relevante despre dinamicile relationale, foarte multe femei intra in acest joc psihologic in care sunt cu usurinta atrase: este vorba despre 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲 – te lasi tratat/a ca obiect sexual, prin insusirea inconstienta a perspectivei si setului de idei pe care cineva le are despre tine.
In convingerile care te saboteaza si care sunt formate de-a lungul experientelor tale de crestere, de dezvoltare, de maturizare si de relationare, tu iti vezi corpul ca apartinand altora, mai putin tie. Esti dator/datoare sa te lasi folosit/a. Taci. Nu te opui. Intocmai ca o marioneta – nu ai capacitatea de a decide ce faci cu corpul tau.
Intocmai ca in recentele intamplari despre care a vorbit tot internetul: doamna B. s-a lasat folosita si invartita intocmai ca un titirez; s-a lasat prezentata in acest fel, fara sa se opuna, atat reporterului cat si privitorilor de dincolo de ecrane, domnul B. verbalizandu-si perspectiva despre femei.
Foarte probabil este ca acest moment sa fi fost regizat de ambii soti – dar la fel de probabil nu. A pune pe cineva intr-o astfel de situatie, a lua pe cineva pe nepregatite inseamna ca deja stii sa manipulezi acea persoana si stii ca ea nu se va opune. Sotia acestui blogger nu doar ca nu s-a opus, dar a si intrat imediat in jocul abuzului mascat de complimente facute intr-un stil mitocanesc. Scuzati expresia, dar stilul a fost mitocanesc, golanesc, de la coltul strazii. Faci asta in privat, dar nu faci asta pubic – decat daca suferi de nevoie de atentie, de narcisism si de alte tulburari care te impiedica sa te mai raportezi in mod decent la realitate.
Vom mai asista la astfel de mitocanii la adresa femeilor – pentru ca, in primul rand, femeile nu stiu sa identifice abuzul si, in al doilea rand,l poporul roman este, in general, un popor needucabil si plin de prejudecati la adresa femeilor care, din nefericire, asa cum am vazut, sunt prea putin solidare intre ele.
Daca era o femeie completa, cu instincte sanatoase, raspunsul de femeie adulta, matura, al sotiei domnului Buhnici, ar fi trebuit sa fie respingerea, refuzul de a se lasa invartita de catre sot in fata camerei de filmare, refuzul de a-si arata, intregului popor, posteriorul. Eventual o palma peste fata, sotului, nu ar fi stricat – exact in fata camerei de filmare.
Insa doamna Buhnici nu este o femeie cu instincte sanatoase, asa cum sunt – din pacate, majoritatea femeilor. Daca femeile ar avea instincte sanatoase, nu ar sta nici o singura clipa langa un abuzator si ar sti sa identifice capcanele sale chiar daca se afla sub frunze verzi si tinere.
Redau, din nou, acest citat – sper sa va ajute:
”Pierderea instinctelor decurge după o schemă foarte precisă – și să o ținem minte, pentru a putea veghea asupra comorilor naturii noastre fundamentale și a celei a fiicelor noastre. Pădurile psihice sunt pline de capcane ruginite, ascunse sub un strat subțire de frunze. Psihologic vorbind, același lucru se întâmplă și în lumea exterioară. Ea ne întinde multe momeli: relații, persoane, aventuri care ascund, sub o aparență atrăgătoare ceva ascuțit ce ne ucide spiritul odată ce am mușcat.” Clarissa Pinkola Estés,psiholog (Femei care aleargă cu lupii)
Despre obiectificare si autoobiectificare vom vorbi pe larg intre 15-18 Septembrie, in Tabara la Snagov: SENS – Calea Femeii Complete.
🦋 Info, aici:
🌿 𝗔𝗳𝗹𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗲 𝘀𝗮 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗰𝗶𝗽𝗶 𝗹𝗮 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗲𝗱𝗶𝘁𝗶𝗲, 𝗱𝗲 𝗮𝗶𝗰𝗶:
🍃 𝗦𝗘𝗡𝗦 𝘃𝗮𝘇𝘂𝘁 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗼𝗰𝗵𝗶𝗶 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗰𝗶𝗽𝗮𝗻𝘁𝗲𝗹𝗼𝗿, 𝗮𝗶𝗰𝗶:
🌻 𝗜𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝗲-𝘁𝗲 𝗹𝗮 𝗻𝗲𝘄𝘀𝗹𝗲𝘁𝘁𝗲𝗿-𝘂𝗹 𝘀𝗶𝘁𝗲-𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗺𝗲𝘂, 𝗮𝗶𝗰𝗶:
si vei primi in fiecare saptamana resurse si recomandari esentiale pentru starea ta de bine si pentru starea de bine a relatiilor tale 🙂
Nu uita: nu esti un obiect sexual si nu esti un obiect, in general.
Educa-te. Educa-ti fiica. Este responsabilitatea ta.
Te astept / va astept cu drag sa vorbim despre ce nu se vorbeste si despre ce nu vorbesti!