Meniu Închide

Un nou început: permite-ți luxul de a privi doar înainte

un nou inceput

Un nou început se strecoară tip-til în gândurile noastre și în viața noastră. Ce minunat!

La final de an, în București este o Iarnă ca o Toamnă. Deși m-aș fi bucurat să avem zăpadă, mă bucur că avem un soare jucăuș ce ne îmbracă în razele sale. Zilele lipsite de soare ne adâncesc în apatie, în tristețe, în stări depresive. S-au făcut multe studii care corelează stările noastre și starea vremii. Așa încât, e o bucurie, până la urmă, să avem ierni atât de însorite. ☀

Anul acesta care se apropie de final a fost un an foarte bun pentru mine – în primul rând, ochii mei au ajuns pe cele mai bune mâini, am ajuns la cel mai bun medic oftalmolog de care ochii mei aveau mare nevoie. Este medicul pe care l-am simțit alături, pe tot parcursul acestui an – lucru rar întâlnit, așa cum știm: să observi că un medic iți este 100% alături în confruntarea pe care o ai cu un diagnostic dificil. Să faci o echipă perfectă cu medicul tău – ce lucru formidabil, care contribuie foarte mult la stabilizarea oricărui diagnostic și la controlul, cu încredere, asupra propriei situații medicale. Este omul principal datorită căruia scrierile mele pot ajunge, în continuare, la voi. Este omul către care se îndreaptă toată recunoștința de care sunt capabilă și pe care îl voi recomanda întotdeauna pentru calitățile sale umane, pentru sinceritate și pentru profesionalismul sau desăvârșit.

Le mulțumesc acelora dintre voi care mi-ați scris îngrijorați în legătură cu starea ochilor mei – apreciez foarte mult grija ce mi-o purtați, îmi arată că și eu contez pentru voi, nu doar articolele mele.

Acest an a fost un an foarte bun pentru mine inclusiv din punct de vedere profesional: am dus educația relațională mai departe, către multe persoane care citesc scrierile mele sau care au pășit pragul cabinetului meu. Inclusiv către organizațiile care au dorit să ofere programul meu de educație relațională pentru femei – SENS – angajatelor lor. Sunt deschisă, în continuare, acestor colaborări – SENS poate ajunge și în organizația ta, anul viitor. Dacă ții la femeile care lucrează pentru tine, atunci o investiție foarte bine plasată este programul meu pentru ele. Le poți oferi chiar cu ocazia zilei de 8 Martie acest program – fie ca program de grup, fie ca program individual. Îți vor mulțumi din inima pentru binele făcut.

Am cunoscut, anul acesta, lumi frumoase și cu poftă de… inteligență relațională și de relații armonioase. Mai exact, de descifrarea psihologiei relațiilor armonioase – sau, dimpotrivă, a psihologiei relațiilor toxice/abuzive.

Am spus că am cunoscut lumi – da. Pentru că fiecare om este, pentru mine, o lume întreagă care m-a primit acolo, în viața sa. Am dus educația pentru relații sănătoase în viața tuturor celor care au înțeles că (r)evoluția relațională începe cu a învăța lucruri noi și a le integra – uneori cu efort – în viața cotidiana.

Ca de obicei, pentru cei mai mulți dintre noi a fost încă un an cu multe lecții învățate și cu multe concluzii de viață de care fiecare trebuie să ținem cont. Am renunțat cu ușurință la ce nu îmi era benefic, am spus NU cu și mai multă fermitate atunci când a fost nevoie, pentru a putea să spun DA doar lucrurilor esențiale, prioritare, necesare, utile, care îmi aduc valoare și care contribuie la păstrarea sănătății – emoționale, mintale, fizice.

Tot în acest an, am eliminat din viața mea persoane care nu aveau ce căuta în apropierea mea – și mă felicit că am dat, ca până acum, maxim trei șanse de a-și regândi felul în care se poartă. Pentru anul următor, nu va mai exista a treia șansă, poate nici a doua – pentru că nu îmi doresc deloc în viața mea acest nou normal care ne forțează să renunțăm la granițe, ne forțează să tăcem și să tolerăm ce nu este deloc tolerabil. S-a construit, în acest ultim an, un nou limbaj și a apărut un om de tip foarte nou care se pricepe de minune să se scoată din contextele execrabile generate chiar de el și care, pe măsură ce primește validare, acceptare, deschidere și toleranță din partea celor pe care se pricepe să îi joace pe degete, deja face foarte mult rău în jurul sau; înseamnă că validarea, acceptarea, deschiderea și toleranța sunt foarte prost folosite. Concluzia este simplă și este evidentă.

După cum vedeți, și eu sunt în proces de schimbare – nu se termină niciodată acest proces, așa că dacă simți că trebuie să devii mai radical și nu știi ce trebuie să faci, în vremea foarte noului normal, agenda mea pe anul 2023 te așteaptă și pe tine.

Vă mulțumesc că ați ales Mona Georgescu – consiliere pentru relații și dezvoltare personală și www.monageorgescu.ro pentru cele mai importante aspecte din viața voastră – sunt onorată!

În ultimele zile ale anului obișnuiesc să fac, împreună cu clienții cabinetului, un bilanț al progreselor făcute de fiecare, să vedem mai clar și mai practic/pragmatic rezultatele obținute lucrând împreună și cum se cuantifică tot efortul lor. Trecem în revistă, deci, schimbările apărute în toate ariile importante ale vieții – comparativ cu punctul în care se afla fiecare, atunci când am început să lucrăm împreună sau, după caz, progresele făcute în aceste arii ale vieții, de la ultima evaluare până acum.

Cu o astfel de perspectivă asupra anului ce se încheie, cu rezultate frumoase vizibile în fiecare domeniu al vieții, „închidem” anul, din punct de vedere al schimbărilor emoționale, relaționale și profesionale, cu o energie frumoasă. Încheiem anul mulțumiți pentru fiecare pas – chiar dacă a fost uneori un pas mai lent sau, în aparență, un pas… pe loc; încheiem anul atât relaxați, cât și mulțumiți pentru crearea de noi drumuri – și, în același, timp, gandindu-ne la următoarele obiective cu care să începem următorul an, în cabinet, și atenți și în control în legătură cu pașii pe care încă îi mai avem de parcurs.

În acest mod structurat, fiecare client al cabinetului  poate observa singur progresele minunate pe care le-a făcut, de când a început să lucreze cu mine. La ultima consultație din an, reacțiile sunt minunate – pentru că este, se pare, singurata dată, pentru cei mai mulți clienți, când au ocazia să facă o astfel de trecere în revistă. După ce începusem să lucrăm în plin haos, anul se încheie cu rezultate foarte frumoase, stabile, și de durată – și se mai incheie cu decență, cu noblețe, cu eleganță, cu bucurie, cu informații bine învățate și integrate în toate relațiile din viața personală și din cea profesională. Și cu promisiunea de a menține absolut toate noile schimbări.

Îmi place mult ce a spus Oscar Wilde, într-una din cărțile sale – o s-o caut în bibliotecă și voi adăuga titlul, deocamdată, nu mi-l amintesc. Însă spunea așa: ”Scuzați-mă, nu v-am recunoscut – m-am schimbat mult.”

Pentru că da, odată ce lucrăm împreună te schimbi mult – încât vei putea da și tu acest răspuns. Este un răspuns pentru care, însă, trebuie să depui efort, dacă ești de acord să renunți la tot ceea ce nu te reprezintă: acei oameni, acele relații, acele situații, acel loc de muncă în care te chinui, deși simți că locul tău nu mai este demult acolo.

A fost un an complicat, pentru foarte multe persoane. Nu mă refer doar la consecințele economice generate de războiul de la graniță, ci de ceea ce se întâmplă în relațiile interumane, indiferent de natura lor.

Anul acesta am văzut foarte multă suferință și derută în relațiile pe care clienții mei au dorit să și le lucreze: relațiile cu părinții, cu copiii, cu partenerii de cuplu, cu prietenii, cu colegii, cu șefii.

Am văzut foarte multă toxicitate, foarte multă agresivitate pasivă, foarte mult abuz psihologic – fenomenul gaslight este din ce în ce mai la vedere, pe față, fără nici cea mai mică jenă. Este noul normal – așezat în cea mai mare siguranță peste vechiul normal. Pentru că și în vechiul normal existau astfel de lucruri la intensitate mare, însă ceea ce trăim acum pare din ce în ce mai imposibil de corectat.

Am văzut prea puțină dorință de a învăța comunicarea și relaționarea sănătoasă, blândă, autentică, încurajatoare, conținatoare.

Am constatat, în acest an – pe baza lipsei evidente de interes a oamenilor, în general, față de calitatea propriilor lor relații și față de comunicare – și chiar mai mult ca niciodată – o ipocrizie si o toxicitate foarte mare în relații, cum rar mi-a fost dat să văd.

Am văzut jocurile psihologice la apogeul lor, în nenumărate situații din cabinet sau din afara cabinetului: triada întunecată – narcisism, machiavelism, psihopatie – a ajuns și în proximitatea mea, nu doar a celor cu care lucrez. Un exemplar feminin, de această dată – cu nenumărate măști pe care nu se gândea că le pot observa, un personaj nehotărât din punct de vedere al intereselor sexuale manifestate fără nici cea mai mică jenă și în mod hărțuitor față de femei (inclusiv față de mine), un personaj feminin ce nu și-a putut ține în frâu homsexualitatea latentă și care a manifestat o agresivitate pasivă fantastică la adresa cititoarelor și cursantelor mele, un misoginism cum rar mi-a fost dat să întâlnesc la o femeie. În triada intunecata, există și femei, nu doar barbati. Traumele din copilarie, invidia de penis (instalată în copilărie si nediluată, din timpul dezvoltarii psiho-sexuale, ca efect al rivalitatii cu fratii sau cu alti baieti din familie), le determină pe astfel de femei să devină agresive, să urască bărbații și, în plus, să continue rivalitățile cu băieții din copilăria lor și ura față de mame, în toate relațiile lor cu alte femei. Reușind să cunosc mai îndeaproape persoana, am putut observa ce se afla în spatele acestor comportamente – pe măsură ce am realizat îmbâcseala fantastica din psihicul său și din comportamentele sale față de mine și față de alte persoane, cu oricâtă strălucire și-ar fi poleit comportamentele si vorbele, am luat cu ușurință decizia de a pune stop unei astfel de legături cu o persoană atat de afectata. Așa sunt tulburările de personalitate netratate, din nefericire.  Oamenii aceștia produc rău cu buna-știință și trebuie eliminați din viața noastră, atât timp cât nu își tratează la psihiatru și la psiholog tulburările.

Sunt lucruri pe care ar fi fost bine să le învățam de la vârsta adolescenței – pentru ca mai târziu, în relații, să știm să ocolim astfel de persoane si comportamentele lor neadecvate, în loc să le toleram și să suferim.

Prin prisma profesiei mele – având mai multe instrumente cu ajutorul cărora pot identifica tulburarile de personalitate, toxicitatea si abuzul – eu le pot respinge mult mai repede, pot respinge fără regrete și fără să stau pe gânduri, persoanele care practică așa ceva în raport cu mine: sociopații, narcisicii, psihopații.

Personal, pentru că noul normal este reprezentat de așa ceva, de comportamente toxice si abuzive, de anomalie, de nefiresc, de lipsă de respect, de tupeu și de o mare obrăznicie aduse la nivel de experți, nu mai recomand nici măcar a doua șansă – în nenumărate situații.

Așa încât, dacă anul acesta a fost complicat pentru tine, din punct de vedere al calitatii relatiilor tale, urarea mea pentru tine sună așa:

Încheie, la acest final de an, ce trebuie încheiat. Nu mai duce în următorul an ceva ce este îmbâcsit, murdărit, chinuit – drumul tău se va îmbâcsi și mai mult. Și vrei asta, oare? Încheie. Simplu și fară să te simți vinovat pentru că știi să observi comportamentele neadecvate, sa le asociezi între ele, și pentru că îți respecti valorile, nevoile relaționale și emoționale. Se numește grijă de sine și, totodată, indică maturizare psihologică. Și inteligență relațională. Și autonomie emoțională. Așa ar fi frumos să închei acest an, și așa ar fi frumos să începi anul următor. Și să menții cu grijă toate aceste creșteri – menține-le cu mare grijă, pentru că noul normal vine în valuri foarte mari și foarte puternice și nici nu o să îți dai seama când te pune la pamânt, daca tu permiți asta.

În 2023, permite-ți luxul de a privi doar înainte si de a înțelege că ai tot dreptul să întorci spatele:

👉acelor persoane care nu îți respectă granițele, valorile, alegerile, deciziile, profesia și activitatea ta profesională

👉acelor oameni cu valori opuse ție

👉acelor oameni care nu îți respectă prietenii și familia

👉acelor relații în care ești manipulat, intoxicat, învârtit pe degete, folosit ca marionetă de serviciu👉acelor locuri de muncă în care valorile tale nu se regăsesc

👉acelor situații în care ești forțat să nu te exprimi, să lasi de la tine

👉 chiar celor care îți fac o fotografie ca aceasta și care n-au înțeles că îi așteaptă un cadou – credeau ca glumești; persoana care mi-a făcut această fotografie este o persoana foarte periculoasa ce a participat la una dintre editiile SENS. Din păcate. Atunci când lucrezi cu grupuri, poți avea fel și fel de surprize – unele foarte plăcute, altele de negândit. După ce am cunoscut-o mai îndeaproape, am realizat că este vorba despre o tulburare de personalitate și că ceea ce vedeam cât se poate de clar, face parte din triada întunecată: narcisism, machiavelism, psihopatie. Pentru că nu este treaba noastră să îi reparăm pe cei din jur și nici să le hrănim tulburările și imaturitatea, prefăcându-ne că nu ne deranjează trăsăturile lor și comportamentele neadecvate și chiar periculoase, tot ce trebuie să facem este să eliminăm astfel de persoane de pe lista noastră de preferințe în materie de relații, indiferent de natura relatiilor. Și cel mult – să le comunicăm că am constatat decalajele dintre comportamentele lor și derapajele lor de gândire, să le sugerăm, pentru binele lor, să se ducă la psihiatru și la psihoterapie de lungă durată. Ceea ce am și făcut de câteva ori; a patra șansă nu a mai existat – evident, m-am retras din relație.

Cu toată înțelegerea pentru traumele oamenilor, este ceea ce trebuie să înțelegem: să punem capăt unor astfel de relații care ne îmbâcsesc psihicul și viața. Dar pentru asta trebuie să îți cunoști foarte bine valorile și să știi ce comportamente să urmărești, cu mare atenție: pentru că în relațiile cu oameni atât de afectați și care își neagă patologia și se pricep sa o ascundă sub un praf subțire de normalitate (deși e și foarte posibil să o știe chiar ca diagnostic psihiatric), toate valorile tale personale și profesionale sunt împroșcate, cu bună-știință, cu mizeria uriașă din interiorul lor.

Atunci când am atenționat-o că, dacă nu își corectează urgent comportamentele, voi comunica tuturor cursantelor faptul ca le-a pus viata in pericol, că le-a pus viața în pericol, că le va pune viața în pericol celor cu care se va întâlni, și că voi încheia relația cu ea, a fost convinsă că glumesc, probabil.

Altfel, reușită poza 🙂 dar îmbâcsită persoana din spatele meu, care a facut aceasta poza – cu toate consecințele anunțate, nu putea ține cont de ceea ce i se transmitea. Este tipic celor cu tulburări de personalitate – cum spuneam, cu toată compasiunea pentru traumele lor pe care si le neaga cu indarjire, aceste relații cu persoane abuzive trebuie încheiate, dacă oamenii nu se tratează cu ajutorul psihiatrului si al psihoterapiei pe termen lung. Este alegerea lor să nu se trateze, dar este alegerea noastră să le intoarcem spatele si sa ramana cat mai departe de noi, pentru a nu ne îmbâcsi viața. Se numește respect de sine, grija de sine, inteligență relațională, maturizare psihica și indică faptul că ai înțeles: curățenia în relații este obligatoriu să fie păstrată, iar sănătatea emoțională este comoara noastră nr.1 pe care trebuie să o păstrăm cu sfințenie.

Permite-ți, deci, luxul de a nu mai depune nici cel mai mic efort în astfel de relații, situații, locuri de muncă – este o dovadă de maturitate psihică, este dovada că te pui pe primul loc în viața ta.

Și da, permite-ți inclusiv luxul de a informa Poliția atunci când constați că oamenii acestia pe care îi lași în proximitatea ta au cu ei pistolul – inclusiv prin mall-uri, la o banală cafea. Este ceea ce, legal, trebui să faci – să anunți URGENT Politia, pentru că altfel ești complice. Și, mai mult, având în vedere că sunt persoane cu tulburări nediagnosticate sau diagnosticate, dar nu ți-au spus tie că au un diagnostic – chiar îți pot înscena inclusiv această situație: să te acuze că tu le-ai furat geanta sau că ai un pistol asupra ta, dacă la rugămintea lor le ții geanta, rucsacul, poșeta în care își ascund arma, cât se duc la toaletă. Deci, situații foarte periculoase în care trebuie să știm să reacționăm adecvat. Iar adecvat înseamnă: ”Nu, nu îți țin geanta”, ”Da, anunț Politia și am încheiat urgent relația cu tine, întrucât porți pistolul când ieși cu mine la o cafea și mă expui pericolului generat de tulburarea ta de care nu te ocupi. cu mine la o cafea.” Pentru mine,aceasta a fost o lecție nouă pe care am învățat-o în acest an – nu am întâlnit pe nimeni cu permis de port-armă, până la această persoană care se plimbă lejer cu pistolul în poșetă oriunde merge. Noutate? Cum spuneam, pentru mine, da. Avocații mei m-au informat ce trebuie să facem în astfel de situații, indiferent cine este persoana respectivă – când este vorba despre lege și respectarea acesteia, nu există ”Nu știam”. Sună foarte clar și foarte logic. Așa și este. Scurt pe doi, cum s-ar spune – asta am aflat de la avocați, asta va transmit și vouă, pentru a ști ce aveți de făcut în astfel de situații pe care trebuie să le tratăm cu cea mai mare seriozitate – nu în glumă și nu cu umor.

Permite-ți, deci,  luxul de a separa oamenii-grâu de oamenii-neghină, în toate relațiile tale: prieteni, familie, relații de cuplu, relații pe care le-ai putea numi relații de amiciție, relații de la locul de muncă, alte relații profesionale, etc.

Permite-ți luxul de a face, măcar o dată pe an sau măcar acum, la final de an, dacă încă nu ai făcut deja, o astfel de curățenie generală – nu va fi nevoie să mai cari în următorul murdăria și greutățile ce nu îți aparțin și nu ți-au aparținut niciodată; le vrei cu tine și în următorul an???

Permite-ți luxul de a rămâne fidel valorilor tale – ele sunt cele care te ghidează să știi ce fel de oameni păstrezi în viața ta: oamenii-grâu sau oamenii-neghină.

Permite-ți luxul de a lăsa oamenii-neghină să rămână cu oamenii-neghină.

De peste 18 ani, încurajez oamenii-grâu să nu primească în viața lor oameni-neghină sau să iasă din relațiile cu oameni-neghină. Este ceea ce eu însami fac – și pot da mai departe doar ceea ce eu practic și știu cum se simte când practic astfel de lucruri, știu ce obțin de pe urma lor, știu cât mă ajută să îmi păstrez calmul, echilibrul, raționamentul, luciditatea, atenția la ce este important și prioritar în viața mea <3

Știu, poți crede că este greu să faci asta – nu este deloc greu. Dar trebuie să îți cunoști tu foarte bine granițele, valorile, principiile, nevoile emoționale și relaționale și să îți cunoști foarte bine prioritățile psihologice – iar echilibrul psihologic și siguranța emoțională în relații reprezintă prioritatea nr.1. Trebuie să știi când ești atacat și cum să reacționezi – nu prin tăcere, nu prin ‘’mi s-a părut’’. Nu e greu – îți spun sigur-sigur.

Sunt aici să te încurajez și să îți arăt că se poate – da, în această lume plină de hiene, locul cel mai sigur este locul pe care tu îl ai în interiorul tău. Dacă știi cum să îți construiești acest loc în interiorul tău, de acolo vei putea reacționa/răspunde în manieră adultă oamenilor-neghină.

Tot din acel loc din interiorul tău vei putea face o piruetă și vei întoarce spatele acestor oameni, situații, relații: într-o clipă. Nici tu nu vei știi când ai făcut asta și vei constata că nu a fost deloc greu – așa cum credeai înainte de piruetă <3

Așa că, din nou, dau mai departe: permite-ți luxul de a-ți arăta granițele. Dacă nu ești nou pe site-ul meu, atunci știi: sinele sănătos se naște doar în prezența granițelor și se păstrează sănătos numai în prezența lor. Nu există altă variantă pentru a-ți păstra sănătatea mintală și emoțională, sinele sănătos. Acesta este și motivul pentru care granițele trebuie afirmate și reafirmate.

În ciuda ciorchinelui format din cei certați cu respectul și care te tot trag în jos, tu permite-ți luxul de a nu te duce în jos. Permite-ti luxul de a nu renunța la normalitate și luxul de a nu relativiza normalitatea – pentru că, în nenumărate situații, chiar nu este cazul de așa ceva.

Permite-ți luxul de a înțelege că oamenii-neghină nu se schimbă – nu au avut și nu vor avea această intenție, de a se schimba. Își schimba doar măștile pe care le au straturi-straturi, mai scot altă mască, din alt strat și o pun la suprafață. Atât de simplu? Da – atât de simplu. Iar schimbarea aceasta a acestui infinit de măști și de trucuri nu se va opri, până nu vei întoarce tu spatele definitiv.

Permite-ți luxul de a le întoarce spatele – oamenii care te merită nu se află în spate, se află înainte. În spatele tau este locul oamenilor-neghină. Cat mai in spate.

Permite-ți luxul de a trăi conform valorilor tale – nu te vei mai simți nealiniat, incongruent cu acestea. Tu ești cel care trebuie să poată face asta pentru sinele său. Altcineva nu o va putea face, oricât ai spera că acest lucru elementar va fi făcut de altcineva. Se numește ingrjijire de sine. Ad literam. Nu altcineva trebuie să se ingrijieaza de sinele tău, nu altcuiva îi va păsa de sinele tău – altcineva va depune eforturi pentru a te păcăli că știe că ai aceasta nevoie esențială și că ți-o vă respecta – omul-neghină te va păcăli, pentru a te destabiliza.

A-ți permite acest lux întreg nu este dovadă de inadaptare – este dovadă de integritate, de maturizare psihologică, emoțională și de inteligență relațională. Este dovada cea mai bună că știi să îți protejezi și să îți păstrezi sănătatea mintală și emoțională.

Pentru cei mai mulți oameni, nevoia de integritate, nevoia de autonomie emoțională, nevoia de a-si crește inteligența relațională, nevoia de a avea valori comune în toate relațiile noastre sunt nevoi necunoscute. Odată ce ți le cunoști, odată ce înveți ce înseamnă fiecare dintre acestea și odată ce nu le dai uitarii, vor fi pentru tine ca o busolă interioară pe care o vei folosi pentru a ‘’scana’’ ce se întâmplă pe teritoriul tău emoțional și relațional: cine e acolo, de ce e acolo, de ce ai lăsa acele persoane acolo, de ce ți-ai irosi timpul, energia, sănătatea și cine știe câte alte resurse.

Draga mea, dragul meu, te invit să construiești și tu acest loc minunat, în interiorul tău – și să îl vizitezi în fiecare zi, pentru a te reconecta la tine și la valorile tale.

Cel mai sigur filtru care îți arată cine trebuie să rămână în spatele tău este filtrul valorilor – sunt cel mai ușor de observat în comportamentele oamenilor.

Dacă înțelegi asta, înseamnă că îți vei putea folosi busola interioară cu precizie maximă.

Într-o perioadă în care calitatea relațiilor este în cădere liberă și caracterul oamenilor se vede în comportamentele lor nealiniate între ele, divergente și nealiniate cu valorile pe care care afirmă că le-ar avea, tu folosește-ți busola – fără să stai pe gânduri.

Cei cărora nu le place că îți folosești busola sunt exact cei care trebuie să rămână în urmă: omul-neghină si cei asemănatori lui.

Curaj, draga mea! Se poate! Curaj, dragul meu! Se poate!

În curând, începem un nou an, care este posibil să aducă și mai mult stres. Previziunile nu sunt tocmai liniștitoare. Așa că, eu te susțin să controlezi doar ce poți sigur controla: ține cu dinții, te rog, de echilibrul tău emotional în relațiile tale. De valorile tale de viata. De nevoile tale emoționale și relaționale. Indiferent de natura relațiilor.

Când o să faci această piruetă magică, să te gândești la mine – fi-voi undeva, așezată într-un colțișor al unui gând de-al tău, apreciindu-ți curajul, zambindu-ți și fiind fericită pentru tine, pentru că ai încheiat relațiile toxice, abuzive, pline de îndoială, nedreptate și nefericire.

Este un lux necesar, pe care sper să îți dorești să ți-l permiți: să te înconjori de oameni-grâu și să lași cu mare ușurință, în spate, cât mai în spate, oamenii-neghină.

Îți mulțumesc pentru că ai citit scrierile mele din anul ce se încheie și pentru că le-ai preluat pe conturile tale din rețelele de socializare – sper că articolele mele ți-au fost și îți vor fi, în continuare, utile.

Te aștept cu drag în 2023 cu alte scrieri care să te inspire, să te ajute să faci alegeri bune pentru tine, să îți schimbi în bine cursul vieții, să dobândești abilitați de comunicare și de relaționare sănătoase pentru tine – și, dacă ai copii, sper ca articolele mele să te ajute sa le poți asigura o dezvoltare psiho-emoțională și relațională sănătoasă.

Îmi doresc pentru tine ceea ce îmi doresc și mie, din tot sufletul: să ai parte de un An Nou mai plăcut decât cel care se încheie, cu multă sănătate, reușite și împliniri personale și profesionale care să îți aducă multe satisfacții, cu oameni care nu apelează la jocuri psiholgice și care nu aduc în viața ta comportamente neadecvate, cu relații în care să nu existe toxicitate și abuz!

E cea mai lungă urare pe care am făcut-o vreodată – și sunt convinsă că, dacă te ocupi de ține așa cum trebuie, în următorul an vei putea spune și tu ca Oscar Wilde: ”Scuzați-mă, nu v-am recunoscut – m-am schimbat mult.” Inclusiv asta îți doresc să poți spune, cu zâmbetul pe buze.

La mulți ani, cu drag!

Mona

🦢🦅

Îmi doresc foarte mult să te ajut – știu, însă, că un articol nu este suficient. Pentru a lucra în mod adaptat situației tale, te invit să te programezi la o consultație inițială, pentru al cărei onorariu îți ofer un discount de 10%

Te aștept cu drag – avem atât de mult lucruri esențiale de făcut împreună, pentru ca tu să afli cum poți fi bine cu tine!

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *