Meniu Închide

Prevenția, de la vârste mici, împotriva abuzului psihologic

Prevenția împotriva abuzului psihologic de la vârste mici

Întrebarea care se pune este: ”Avem nevoie de educație pentru relații sau nu?”

Raspunsul meu este DA! Da, avem nevoie – din ce în ce mai mult și de la vârste foarte mici.

Educația pentru relații este ca o gură de aer proaspăt care îți inundă tot corpul – cred că știți și voi senzația aceasta, de aer proaspăt, aer curat, aer de munte.

Toti avem nevoie de educatie relationala

Daca esti unul dintre cititorii mei (initial pe minunemica.eu) si esti obisnuit cu viziunea mea despre relatii, daca am lucrat deja impreuna la cabinet in cadrul consultatiilor individuale, de cuplu sau  de familie sau daca ai participat la workshop-urile pentru cupluri sau pentru parinti, daca ai participat deja la bootcamp-ul de educatie relationala si dezvoltare personala pentru femei – SENS, atunci stii ca dorinta mea este sa raspandesc in randul cititorilor mei educatia pentru relatii.

Toti avem nevoie de educatie pentru relatii – in egala masura si femeile, si barbatii. Iti multumesc pentru ca, de-a lungul timpului, ai transmis mai departe articolele mele – imi doresc, in continuare, sa raspandim impreuna informatiile corecte care asigura igiena relationala, echilibrul personal si, legat de acestea doua, inclusiv sanatatea mintala in randul populatiei Romaniei.

Educația relațională te ajută să te scuturi de praful care s-a depus, de-a lungul timpului, peste tine, peste inima ta, peste sufletul tău. Și, pentru că suntem animale sociale și trebuie să conviețuim în relații, ar fi indicat, ca societate, să alegem educația pentru relații încă din primii ani de viață ai fiecărui copil. Iar asta se numește prevenție – prevenție a traumelor de mai târziu, prevenție a suferințelor inutile de mai târziu, prevenție a depresiei, a anxietății și a tulburărilor din care fac parte acestea.

Preventia inseamna educatie – educatia inseamna preventie

Prevenție – este cuvântul cel mai puternic pe care oamenii cu adevărat interesați de viața lor l-au înțeles și pe care nu ezită să îl caute cu ajutorul informațiilor corecte.

Prevenția rămâne cea mai sigură și eficientă metodă de tratament – lucru dovedit nu doar in medicină, ci și in cazul “banalelor” disfuncționalități “trecute cu vederea”  sau în cazuri și mai grave de abuz și violență domestică – comportamente, din păcate, subestimate.

Draga mea, nu ai făcut nimic greșit până acum. Sau, dacă știi ca ai făcut,  este momentul să te oprești și să începi să faci lucrurile în mod diferit – pentru ca neînțelegerile repetate, disfuncționalitățile, neglijențele, imposibilitatea de a regla situațiile dificile, conflictele repetate, abuzul și violența domestică nu așteaptă să treacă pandemia.

Pur și simplu altă soluție nu există

Unica soluție este ca tu să te educi. Să te informezi corect în legătură cu tine, cu resorturile interne care te țin captiva în relații în care suferi. Să iți însușești informații noi și corecte pentru sănătatea ta emoțională și relațională. Să iți dezvolți abilitați adulte de comunicare, care să te ajute să faci față tuturor situațiilor dificile cu care te poți confrunta de-a lungul vieții.  

Costa mai putin, doare mai putin

Doare mult mai puțin – sau, de fapt, nu doare deloc – și costă mult mai puțin, evident – să previi, decât să tratezi rănile fizice și sufletești care apar pe fondul problemelor ignorate din relații și agravate tot in relații.

De asemenea, în cadrul prevenției prin educație corectă, poți învăța cum să trăiești împăcat/a cu ceea ce tu consideri că ai greșit.

Prevenția îți aduce curajul de a visa din nou și de a-ți îmbogăți viața! Prevenția înseamnă educație și cunoaștere.

Doar așa îți poți continua autoeducatia și autocunoașterea. Fără această bază dobândită cu ajutorul educației corecte și al informațiilor corecte, sunt șanse maxime ca “autoeducatia” și “autocunoașterea” exersate la întâmplare să îți facă rău. Să te țină captiv/a în repetarea unor tipare nesănătoase de gândire, simțire, relaționare, comportament față de tine și de ceilalți, etc.

Prevenția prin intermediul educației relaționale și sexuale ar fi trebuit să înceapă încă de la vârste foarte mici, acasă

Nu a început acasă – din păcate, acasă este locul abuzului și al violentei domestice. În familii nu a existat și nu există un interes pentru prevenție prin educatie relațională și sexuală.

Familia, din păcate, este primul loc in care ne obișnuim cu disfuncționalitățile, cu tolerarea ironiei, a sarcasmului, a glumelor de autobaza, a abuzului și a violenței domestice. Acasă este primul loc în care învățăm că locul femeii este la cratiță și că femeia trebuie să ascundă gunoiul sub preș.

Familia este primul loc al abuzului emoțional, verbal, fizic și – nu de puține ori – sexual asupra copilului. Acasă este primul loc în care mama ii spune fiicei că acesteia i s-a părut că tata (fratele sau un unchi) a atins-o pe sâni sau i-a mângâiat fundul.

Acasă este primul loc in care fetei i se pune la îndoială gândirea corectă, sănătoasă. Si este primul loc in care un bărbat – tata – își poate face de cap și batjocorește sentimentele mamei și ale fiicei sale. Acasă. In cele mai multe case.

Acasă vedem, când suntem mici, cum mama tace când este jignita sau chiar lovită de tata.

Acasă este primul loc in care ni se spune că trebuie sa fie liniște și că așa e bine. Să tăcem, să nu cumva să deranjam părintele dominator, abuziv, toxic, persecutor.

Acasă este primul loc in care primim indicații prețioase. Când ieșim împreună din casă, sa mimam o familie frumoasa, cu maniere, o familie in care domnesc respectul și armonia. Că altfel ne facem de râs. Sună cunoscut?

Prevenția prin educatie relaționala și sexuală ar fi trebuit să înceapă la școală

Nu a început nici la școală. Și nici nu va începe acolo. Nu există un interes pentru educația prin prevenție. Așa că, la adulți, prevenția începe întotdeauna cu a te informa corect, cu a învăța să comunici in mod adult.

Vrei să îți spun un secret? Prevenția începe cu “ACUM”.

Nu “de mâine”, nu “de luni”

Prevenția înseamnă a învăța să nu mai favorizezi nici un fel de comportamente neadecvate, să nu le mai tolera pentru a fi nevoit să le ascunzi sub preș.

Prevenția înseamnă a te educa și a munci, pentru a nu depinde din punct de vedere economic și material de nimeni.

Prevenția înseamnă să îți dorești aceste lucruri, cu adevărat.

Prevenția înseamnă să lucrăm împreună – la consultațiile online sau la SENS – bootcamp anual pentru Femei – aici este locul în care iti vei regasi glasul.

Lucrand cu mine te vei regasi pe tine, vei putea să visezi din nou. Vei putea să începi să-ți îmbogățești viața.

Am grupat cele mai importante și utile informații pentru Femei + exerciții, aplicații și modalități esențiale într-un program de patru zile.

A lucra cu mine îți economisește timpul și energia pe care le-ai pierde dacă lași lucrurile “să se rezolve de la sine”.

DETALII DESPRE SENS 13 – IN CURAND!

Disfuncționalitățile, conflictele mocnite sau explozive, abuzul și violența domestică nu se rezolvă “de la sine”

“De la sine” apar – cât se poate de firesc – dezechilibrul tău emoțional, lipsa ta de încredere in tine și in deciziile tale, psihosomatizarile tale, afectarea calității vieții tale. Toate acestea reprezintă doar consecințe ale lipsei prevenției prin educație relațională.

Ca femei, prevenția trebuie să fie o grijă constantă pe care o avem față de viața noastră nu doar in ceea ce priveste sanatatea, alimentatia, sportul.

Iți recomand cu drag să te ocupi de tine:

Accepta educația relaționala ca mijloc principal de prevenție si tratament al conflictelor, abuzului și violenței domestice.

Este o modalitate de prevenție a disfuncționalităților generate de lipsa de comunicare și de comunicarea slabă sau de o calitate proasta cu cei din jurul tău.

Dacă ești in căutarea unor oportunități de învățare și prevenția face parte din interesele tale pentru tine – indiferent cine ești și ce vârstă ai – te aștept cu drag să vii alături de mine.

Consultațiile online se desfășoară via Skype. daca esti din Bucuresti si esti vaccinat/a cu schema primara anti-COVID-19 (2 doze), atunci ne putem vedea la cabinet. 

Persoanele cu care am lucrat si lucrez la cabinet au înțeles: educația relațională și dezvoltarea personală reprezintă ajutorul de nădejde pe care se pot baza pe toată durata vieții. Deci, nu doar în zilele dificile ale ”noului normal”.

Cursantele care au participat deja la cele 12 editii SENS au înțeles: educația relațională și dezvoltarea personală reprezintă ajutorul de nădejde pe care se pot baza pe toată durata vieții. Deci, nu doar în zilele dificile ale ”noului normal”.

Boocamp-ul de educație relațională și dezvoltare personală pentru Femei – SENS (ediția nr.13) va fi anunțat în curând!

SENS îți arată că nu ești singură!

SENS îți redă libertatea, puterea și controlul asupra vieții tale!

SENS: schimbare prin comunicare, comunicare prin schimbare.

SENS face diferenta

SENS face diferența între a fi o femeie completă, rațională, cu încredere in sine și in deciziile sale sau a fi o femeie supusă, care alege suferința, resemnarea si care continuă să ignore educația corectă.

SENS: pentru că cine ești tu… contează!

SENS: vino să afli cum să fii bine cu tine!

SENS: cea mai bună oportunitate de învățare pentru fiecare femeie!

Până voi anunța detaliile următorului bootcamp, te aștept cu drag să lucrăm împreună online sau la cabinet.

Salvezi ani de suferință, salvezi ani de terapie. Te salvezi pe tine, lucrând foarte structurat împreună cu mine.

Mona  Georgescu

Consilier NLP integrativ
Consilier Relațional și de Dezvoltare Personală
Trainer Educație Relațională și Dezvoltare Personală

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *