Meniu Închide

33 de idei minunate, practice si eficiente pentru parinti

idei-pentru-parinti

33 de idei minunate, practice si eficiente pentru parinti

”Respectati si incurajati copilul” – doua principii deosebit de importante in cresterea si educarea copiilor, principii incluse in recomandarile pentru parinti, formulate de catre psihologul Alfred Adler.

Fondator al psihologiei individuale, Alfred Adler este primul psiholog care a creat o viziune holista asupra personalitatii si este al doilea mare dizident al lui Sigmund Freud, alaturi de C.G. Jung.

Alfred Adler a introdus in psihologie teoria complexului de inferioritate, complex prezent in fiecare dintre noi si care, pentru a fi depasit, este sustinut de vointa de putere (termenul ii apartine lui Adler).

Complexul de inferioritate este compus din sentimente de inferioritate ce provin din compararea cu alti copii (frati, surori, copii de la gradinita, colegi de scoala, copii ai prietenilor de familie, etc.). In cazul unei dizabilitati, sentimentele de inferioritate sunt si mai multe – tocmai de aceea, parintii trebuie sa fie foarte atenti sa nu dezvolte in copiii lor sentimente de inferioritate care vor duce, in timp, la complexe de inferioritate.

Daca insa vointa de putere a unei persoane devine dominanta, atunci vorbim despre o personalitate nevrotica – care poate incepe sa se manifeste, vizibil, inca din copilarie. Mai tarziu, acesti copii vor fi narcisicii de care va fugi toata lumea.

La cabinet intalnesc foarte multi parinti care se plang de faptul ca ai lor copii nu ii respecta, nu ii asculta, au devenit obraznici si greu de gestionat – dincolo de posibilele comparari prin care un copil trece, exista un aspect foarte important pe care parintii nu il cunosc despre copil: copilul seamana cu relatia dintre mama si tata: mai exact, cu relatia lor de cuplu a parintilor sai.
Astfel incat, in relatia de cuplu este important sa ne uitam initial la cabinet, pentru ca apoi relatia cu copilul sa devina asa cum este nevoie. ❤

Respectul este cuantificat concret in comportamentul vostru unul fata de celalalt si in comportamentele fiecaruia dintre voi fata de alte persoane – apoi in respectul fata de copil.
Respectul nu este doar un concept abstract, responsabilitatea pentru educarea lor apartinand pe de-a intregul parintilor, inca de la inceput. Daca nu pasati responsabilitatea cresterii copiilor vostri pe seama bunicilor, a bonelor, a fratilor mai mari sau a altor persoane importante si ele, si daca invatati cum sa va reganditi relatia de cuplu si pe cea de parinti, veti vedea schimbari extraordinare in copii si in relatia dintre voi ❤

Bunicii si bonele au rolurile lor, dar nu trebuie sa preia sarcini de parinti. Si nici scoala nu preia sarcinile de parinti.
In mijlocul atator responsabilitati ce nu sunt ale sale si despre care el nu intelege si nu stie nimic, se afla… copilul ❤

Pentru ca nu este usor sa fii parinte, dar nu este usor nici sa fii copil, iata cateva principii adleriene de crestere si educare a copiilor – sper sa va ajute si pe voi, asa cum ii ajuta pe toti clientii cabinetului:

1. Incurajati copilul
2. Evitati pedeapsa si recompensa
3. Utilizati consecinta logică si naturala
4. Fiti fermi fara a domina
5. Respectati copilul
6. Induceti respectul pentru ordine
7. Induceti respectul pentru drepturile celorlalti
8. Eliminati critica si minimalizati greselile
9. Mentineti rutina
10. Oferiti-va timp pentru antrenament (educare)
11. Castigati cooperarea
12. Evitati sa dati atentie exagerata evenimentelor
13. Faceti un pas lateral sau inapoi, in lupta pentru putere – evitati confruntarile de putere
14. Retrageti-va din conflict
15. Actionati ! Tineti-va gura inchisa.
16. «Nu alungati muste» (exasperati de comportamentele deranjante inclinam adeseori sa incheiem conflictul cu comenzi de genul ,,nu face asta, opreste-te, nu, nu, gabeste-te, fii cuminte, fii linistit”)
17. Aveti curajul de a refuza, de a spune NU
18. Evitati primul impuls – faceti ceea ce este mai putin asteptat sa faceti
19. Stapaniti-va supra-protectia
20. Stimulati independenta: sa nu faci niciodata nimic pentru copilul tau din ceea ce poate face singur
21. Stati deoparte in timpul certurilor dintre copii
22. Nu va lasati condusi de frica
23. Vedeti-va de treburile dvs (sunt multe situatii in care nu trebuie sa interveniti)
24. Evitati capcanele milei
25. Cereti de la copii actiuni rezonabile ce presupun rezolvare pe o perioada mai mare de timp si nu imediat, nu ”acum si aici”
26. Puneti-i pe toti in aceeasi barca, considerati-i egali intre ei si priviti-i ca egali!
27. Ascultati!
28. Tineti cont de tonul vocii dvs.
29. Luati-o mai incet – sau incetul cu incetul!
30. Nu incurajati obiceiurile proaste
31. Distrati-va impreuna
32. Vorbiti CU ei – nu lor!
33. Infiintati un consiliu de familie.

Iti doresc sa iti fie de mare folos aceste principii de crestere si educare a copilului tau! Te astept cu drag la cabinet – sau online – daca ai nevoie de mai multa sustinere din partea mea ❤

Îmi doresc foarte mult să te ajut – știu, însă, că un articol nu este suficient. Pentru a lucra în mod adaptat situației tale, te invit să te programezi la o consultație inițială, pentru al cărei onorariu îți ofer un discount de 10%

Te aștept cu drag – avem atât de mult lucruri esențiale de făcut împreună, pentru ca tu să afli cum poți fi bine cu tine!

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *