Meniu Închide

Diagnostic: foarte multă Umbră

Diagnostic

Diagnostic: foarte multă Umbră!

”Umbra” este un termen creat de C.G. Jung și desemnează acea latură din noi înșine care se află în inconștientul personal; este ființa interioară, tot ce ne face să ne simțim rușinați, tot ce dorim să acoperim, să ascundem, partea din noi care nu ne convine, pe care o respingem; mai reprezintă partea ce contine toate dorințele și emoțiile care nu se încadrează în tiparul nostru ideal de personalitate.

Am scris inițial acest articol în anul 2010, pentru vechiul meu site (minunemica.eu). La acel moment, titlul ales a fost Diagnostic: prea multă Umbră. Între timp, așa cum observăm, caracterele oamenilor s-au degradat din ce în ce mai vizibil, încât am schimbat titlul: Diagnostic – foarte multă Umbră. Chiar scăpată intenționat de sub control, fără intentia remedierii consecințelor.

Am adăugat informații esențiale despre:

– conținutul bagajul interior

– două dintre mecanismele de apărare ce intervin în formarea acestei Umbre: proiecția și refularea

– exemple de proiecții

Știu că am promis un articol integral dedicat tuturor mecanismelor de apărare ale aparatului psihic – este în pregătire și acest articol, pentru că fără a-ți cunoaște mecanismele de apărare, nu poți spune că lucrezi cu tine și că te afli pe calea autocunoașterii, a vindecării și a dezvoltării personale.

În cabinet lucrez cu toți clienții mei asupra tuturor mecanisme de apărare inconștiente ce se activează în situații concrete și ale căror forme de manifestare fac parte din Umbră. Articolele nu înlocuiesc lucrul în cabinet și nu înlocuiesc un demers individual de autocunoaștere, vindecare și dezvoltare personală.

Am ocazia, mai ales când lucrez cu grupuri din care fac parte pesoane pe care le cunosc, să observ care sunt persoanele care își lucrează părțile conținute de Umbră și care sunt persoanele care nu își lucrează aceste parti – dar mimează, cu succes, că și le lucrează. Fac întotdeauna o comparație intre omul pe care îl cunosc dinainte de a lucra cu mine, și cel care este după ce lucrează cu mine. Iar în cazul psihopaților, al narcisicilor, al abuzatorilor, al toxicilor, nu există nici cea mai mică schimbare – pentru că nu a existat niciodată intenția de a face schimbări. Cum spuneam, ei sunt foarte fericiți așa cum sunt – cum să admită că e ceva în neregulă cu ei, când ei sunt foarte fericiți să distrugă oamenii capabili și buni din preajma lor?

Dacă ai un prieten, un partener/o parteneră, un părinte, un coleg sau un client din categoria abuzatorilor (toxic, narcisic, psihopat) este important să știi că nu vei vedea schimbări în bine.

Cand narcisismul este malign, la oricâte ateliere și bootcamp-uri ar participa, oricâtă terapie ar urma (e doar de suprafață ce îți spune că lucrează acolo și doar ca să se laude), oricâte cărți și articole ar citi (acestea, cum spuneam, nu înlocuiesc lucrul în cabinetele profesioniștilor). Ei sunt ”oamenii fără Umbră” – așa afirmă despre ei: că nu își găsesc niciun defect și nu poartă măști. După astfel de afirmații îi recunoști cel mai ușor.

Dacă ai pe cineva în jurul tău care are astfel de replici, trebuie să închei relația cu astfel de persoane – cu atât mai mult cu cât îți sunt apropiate. Sunt cei care îți fac răul cu zâmbetul pe buze, cei care te iau drept prost în timp ce luați masa împreună, cei care te invidiază pentru reușitele tale și sunt, în același timp, cei care se bucură cel mai mult pentru eșecul tău – în timp ce mimează părerea de rău sau susținerea. Sunt aceiași care chiar se împrietenesc cu cei pe care tu i-ai eliminat din viața ta: toxici, abuzatori, narcisici, psihopați – dezvoltă între ei aceste prietenii despre care ar vrea ca tu sa nu afli, dar mimează că nu mai au nici un fel de contact cu acele persoane.

Între psihopați, între narcisici, între abuzatori – mai ales dacă împărtășesc și alte elemente și interese, se dezvoltă relații solide – pentru că cine se aseamănă se adună. Sunt relații solide, dar care sunt, de fapt, false – până când cel dominat se va revolta, totuși, că nu domină el.

Spuneți și voi – nu e viața plină de haz?

Jocurile psihologice sunt apanajul oamenilor fără Umbră – care mimează victoria asupra ta, după ce i-ai îndepărtat de tine că pe o măsea stricată. Analogia este preluată de la un astfel de om fără Umbră. De pe wall-ul sau. A făcut încă o proiecție pe care o neagă – iar cei din lista sa, fără să știe despre ce este vorba și ce gândire abjectă are acea persoană, i-au ținut isonul.

Iar exemplele pot continua – pentru că măselele cariate au invadat social media, locul în care li se permite să fie cine vor ele să fie. Mă refer la un angajat al TVR – sunt dispusă să dau detalii despre această persoană, la cerere, celor din TVR care o cunosc și care nu înțeleg ce li se întâmplă din cauza sa. Este o persoană foarte periculoasă ce încalcă regimul armelor și munițiilor și umblă înarmată – inclusiv la locul de muncă. Acest lucru este important să devină cunoscut pentru TVR, ca angajator. Dacă faci parte din micul grup de trei persoane ce i s-a alăturat acestei teroriste deghizate în calitate de prieten – după bootcamp-ul SENS, de acum doi ani – trebuie să știi că ești în pericol: te afli pe banca de rezerve alocată victimelor, nu prietenilor. Persoana în cauză nu dezvoltă prietenii – ci are nevoie de victime pe care și le racolează pe baza naivității lor. Probabil are un diagnostic despre care știe, însă nu o interesează să își remedieze comportamentele, continuând să mimeze cu succes normalitatea.

“Omul fără umbră” este cel mai frecvent întâlnit – pentru că tulburările sunt din ce în ce mai neglijate și, deci, favorizate

Este cel care este convins că este numai ceea ce îi place să știe despre sine însuși. Și, în același timp este omul cu cele mai multe măști: este narcisicul, este psihopatul – poate fi femeie, poate fi barbat.

Omul fără umbră vine în multe culori și forme: un prieten, un coleg, un părinte, un client. Este cel care ți se prezinta că fiind perfecțiunea întruchipată, cel care nu își recunoaște greșelile, nu își asumă vinovăția, nu se corectează, proiectează pe cei din jurul său tot ce neagă, toate intențiile sale meschine, toate fricile sale, toată furia să, toată dorința sa de răzbunare și de pedeapsă, toate comportamentele și atitudinile sale neadecvate, indezirabile, reprobabile pe care nu intenționează să le corecteze. Vei citi în acest articol ce înseamnă acest mecanism de apărare pe care un om obișnuit este capabil să îl înțeleagă pentru a se corecta – spre deosebire de o persoană abuzivă care nu va face acest lucru, ci vă continua să se poarte abuziv, apelând la jocuri de putere, de control, de dominare.

Bagajul invizibil al acestor persoane este de neclintit – și întâlnești acest bagaj la partenerul de cuplu, de exemplu. Acel partener conflictual, manipulativ, mincinos, plin de jocuri psihologice. Îl mai întâlnești la prietenul sau prietena cu aceleași ”calități”. Sunt bagaje pe care victimele acestora se oferă să le care, cu o mare naivitate, crezând că sunt datoare să sufere, să se chinuie în astfel de relații – tiparul victimei este proiectat de către abuzatori pe orice persoana, însă nu orice persoană intră în jocurile abuzatorilor, ale oamenilor ”fără Umbra”. Fii acea persoană care nu intră în astfel de jocuri – te invit să te gândești la acest lucru, să îți faci cel mai mare bine: să înveți cum să nu fii o pradă ușoară pentru omul fără Umbră.

Iar pentru asta este important să faci cunoștință cu Umbra ta, pentru a o putea identifica repede în cei din jurul tău și pentru a te poziționa cât mai rapid în manieră sănătoasă.

Umbra conține toată energia vitală a copilului interior, energie care a fost catalogată „cu grijă”, de alții, drept revoltă, sexualitate, emoție etc. – și chiar nevoia de odihnă, de visare cu ochii deschiși, care este posibil să fi fost criticate și catalogate de către alții drept lene.

“Sacul personal” sau bagajul invizibil al fiecăruia dintre noi conține un amestec diferit de ”fructe interzise”

Când figura Umbrei capătă forță, riscăm să cădem în propriile capcane: preferăm să facem impresii bune altora, obținem ce nu ni se potrivește, iar dacă nu există niciun prag de care să ne împiedicam, reușim singuri să ne făurim unul, inchipuindu-ne că am făcut ceva folositor.

Declarând însă în același timp “lupta” deschisă și “colaborarea” intre conștientul și inconștientul tău, vei păși pe calea cea mai sigură către o viață frumoasă, unirea acestor două realități interioare dând naștere la situații și stări de conștiință mai înalte.

Să fii în contact cu Sinele tău înseamnă nu doar să îți cunoști măștile, ci și să iți conștientizezi ”umbra”, adică acea parte din noi pe care o negăm, nu o acceptăm și care este de fapt bagajul invizibil mare și greu pe care îl tragem după noi prin viață și care conține: – trairile generate de traumele prin care am trecut,

– tot ce au reușit alții să reprime la noi (ce nu le-a plăcut părinților la noi, lucruri considerate în general neacceptate de mediu – cu toate că vocea noastră interioara ne îndeamnă să le facem, nu să le evităm)

– impulsuri sau emoții naturale care ne-au fost interzise, blocate și de care de atunci a început să ne fie rușine. În cazul psihopaților și al narcisicilor, acestea s-au transformat în comportamente hidoase cu care împroșcă oamenii din jurul lor, fără nici cea mai mică rușine și fără a da vreun semn că se vor corecta.Ce este proiecția?

Proiecția este un mecanism de apărare care apare atunci când oamenii evită evaluarea negativă de sine, identificând propriile lor gânduri sau acțiuni neplăcute la alte persoane. Un student care trișează vă spune că „toată lumea trișează”. Un bărbat care își înșală soția pare cu adevărat surprins să afle că unii oameni sunt fideli. O persoană care fură, nu va recunoaște că fură (timp, energie, bani, bunuri) și că minte – dar îi va face pe ceilalți hoți și mincinoși și își va găsi mereu argumente pentru propriile minciuni. O persoană ipocrită nu va admite că este ipocrită, dar îi va numi pe ceilalți ipocriți și își vă găsi argumente pentru ipocrizia sa.

O persoană care dorește să încheie o relației o acuză pe cealaltă că „vrea să rupă relația”, când de fapt ea este cea care are această trăire.Când psihopatia este avansată, relațiile de prietenie, cele de cuplu, cele de serviciu și cele profesionale cu astfel de persoane sunt foarte dificile.

Îți este imposibil să îți păstrezi echilibrul într-o astfel de relație – astfel de relații, cu persoane atât de tulburate care nu se ocupă de tulburările lor, trebuie încheiate. Iar dacă nu pot fi încheiate și nu poți păstra regula Zero Contact, atunci trebuie să înveți cum să te poziționezi în manieră sănătoasă și foarte fermă cu ajutorul granițelor rigide, fixe. Persoanele acestea funcționează pe bază de proiecție permanentă: își proiectează pe tine părțile scindate pe care nu și le accepta. Te acuză de ceea ce ele fac, te umilesc, te jignesc, te umplu cu noroiul lor, te înrolează în jocuri psihologice ivite din invidia, din nerealizările lor, din suficiența lor, din complexele lor de inferioritate.

De aceea, a cunoaște propriile mecanisme de funcționare și de apărare ale aparatului psihic, te va ajuta să recunoști cu ușurință și mecanismele de funcționare și de apărare ale psihopaților și ale narcisicilor, și să te distanțezi de ei – știu, ei roiesc în jurul nostru, dar odată ce noi am învățat aceste lucruri plus multe altele, odată ce am învățat cum să lucram cu umbra noastră și dacă învățăm mecanismele prin care au loc proiecția și introiecția, nu vom mai fi ținta mizeriilor psihopaților și ale narcisicilor. Se vor revolta, se vor înfuria, dar până la urmă vor căuta alte ținte – ridică-te urgent de pe banca lor de rezerve destinată victimelor.

Oglinda

Vei observa că, atunci când respingi pe cineva, acea persoană are o trăsătură pe care o respingi la tine însuti. Vedem în alții ceea ce ne place şi ceea ce nu ne place în noi și atragem în preajma noastră oameni cu aceleași calități și defecte pe care le negăm la noi, tocmai pentru a ni le putea vedea în ei.

Este vorba despre fenomenul oglinda, despre proiecții și identificări proiective, dar despre acestea din urmă, într-un articol viitor.

Se spune că de câte ori arăți cu degetul – la modul critic – către o persoană, vrând să evidențiezi defectele acesteia, tot de atâtea ori ai spre tine îndreptate trei degete – ar trebui să ne dea de gândit, nu-i așa?

Omul obișnuit – latura luminoasă și latura întunecată

În concepția lui C.G. Jung, “nu există umbră fără soare și nici umbră fără lumina conștiinței”; stă în natura lucrurilor să fie lumină și întuneric, soare și umbră, omul fiindu-și dator sieși să „găsească o modalitate să trăiască cu latura sa întunecată; a accepta umbra implică un considerabil efort moral și adesea părăsirea unor idealuri îndrăgite – numai că idealurile au fost înălțate prea sus sau au fost bazate pe o iluzie.

Omului obișnuit nu îi este dificil să lucreze cu iluziile sale și să facă schimbări, să ceara ajutor pentru a face schimbări. Psihopaților, narcisicilor, toxicilor nu le place, însă, când omul obișnuit nu le mai oferă muniție pentru iluziile lor. Psihopații, narcisicii, toxicii, nu vor face schimbări – nu vor să se desprindă de iluziile lor: iluzia de omnipotență și iluzia de grandoare, iluzia de putere și iluzia de control asupra victimelor.

Cere curaj moral spre a înțelege că aceste aspecte ale naturii umane pot sta la pânda în interiorul nostru, dar este consolator faptul că o dată ce lucrurile sunt cunoscute și privite drept în față, există cel puțin posibilitatea de a le schimba, pe când în incostient nimic nu se schimbă.Refularea – mecanism de aparare prin care continuturi dureroase sunt trimise in inconstientFreud a descris refularea ca procesul de ”împingere” a unor trăiri psihice în afara conștiinței sau pur și simplu ignorarea lor. Dacă o pulsiune instinctuală amenință în vreun fel, ea trebuie să fie reprimată – iar modul de a face acest lucru este ca tu să nu te gândești la ea.Când refularea amenință să eșueze, sugera Freud, o persoană va face manevre mentale pentru a evita confruntarea cu propriile gânduri sau acțiuni inacceptabile. Manevrele sunt mecanismele de apărare.

O anumită refulare este o necesitate în viață socială, dar pericolul refulării umbrei este acela că în inconștient ea pare să dobândească putere, așa încât atunci când vine momentul să apară, este mai periculoasa și mai capabila să copleșească restul personalității.”

Scoaterea umbrei la lumină

Scoaterea umbrei la lumină poate să fie un proces dureros și inhibant și nu întotdeauna suntem pregătiți să îi facem fata, tocmai pentru că mult din ce întâlnim pe acest drum poate să fie șocant și de neacceptat.

În literatura de specialitate – dar și în scrierile marilor autori – aceasta Umbră mai apare și sub diverse alte denumiri: celălalt, dublul, geamănul întunecat, sinele inferior, sinele neasumat, demon. În popor se mai spune “diavolul m-a pus să fac asta!”

În paralel cu scoaterea umbrei la lumină, un proces la fel de important este și scoaterea “umbrei luminoase” la suprafață – este vorba despre acele calități pe care nu le mai manifestam și pe care nu ni le apreciem, pentru că atunci când am făcut-o, am fost criticați și etichetați drept “lăudăroși”, “încrezuți”, “fitosi” sau “răsfățați”.

Este vorba despre acele talente și daruri prezente în fiecare dintre noi, dintre care o parte ar fi: blând, hotărât, inteligent, curajos, creativ, spontan, etc. – aspecte care cu siguranță s-au manifestat în diverse ocazii și pe care le-am trecut neobservate.

Este vorba despre conștientizarea și asumarea trăsăturilor pozitive, care împreună cu asumarea celor negative, ne pot face simțim că nimic nu este ascuns, nimic nu este negat și putem să trăim astfel – în mod conștient – afirmația “SUNT ÎNTREG”.

Tu poți să pui la un loc toate aspectele tale – cele numite de tine și de cei din jur “pozitive”, cât și pe acelea numite de tine și de cei din jur “negative”?

Poți să te împrietenești cu tine?

Poți să te accepți în totalitatea ta?

Poți să îți oprești puțin mintea din dialogul aparent de neoprit?

Ești pregătit să îți vezi sub-personalitățile și să le accepți?

Îți propun să încerci un scurt exercițiu de vizualizare: imaginează-ți că te afli într-un vehicul, iar partenerii de drum din acest vehicul sunt, de fapt, sub-personalitățile tale – tot ceea ce negi, tot ceea ce respingi la tine. La capătul călătoriei, din acest vehicul vor coborî toți acești ”pasageri”.

Te aștepți să coboare doar “îngeri” din acest “vehicul”? Sub-personalitățile tale îți fac în permanență cu mâna și pot apărea și sub forma negativă a calităților pe care le manifești. Indiferent cate sunt și cât de neacceptat ți s-ar părea modul lor de manifestare, important este să nu le negi, să nu le respingi, să porți un dialog sincer cu ele și să le accepți pentru a le putea reduce la tacere: minciuna, ipocrizia, prefacatoria, inselatoria, grandomania – sunt parti ce exista in tine, nu trebuie negate si nu trebuie lasate sa se manifeste. Odata ce le identifici, incepi a anticipa si cand vor aparea – in acest mod le poti opri in maniera cat se poate de constienta. Nu este usor, cand nu doresti sa faci asta. Nu este usor nici cand iti propui – dar cineva care nici nu isi propune, iti arata de fapt ca este o persoana foarte periculoasa pentru tine.

E munca ta cu tine, nimeni nu va veni să facă această muncă în locul tău, nimeni nu va veni să te “salveze”. Poți doar să amâni. Dar oare merită? Doar o persoana toxica, abuzatoare, narcisica, psihopata, ar putea raspunde cu Da la aceasta intrebare.

În funcție de cât și cum poți să accepți, totul se va reconfigura în jurul tău, în calea ta aparand exact oamenii și situațiile de care ai nevoie pentru etapa următoare a drumului tau, a calatoriei tale de autocunoastere si dezvoltare personala.

Pe măsură ce ne clarificam și înțelegem încărcătură grea din “sacul invizibil”, se vor “cerne” multe aspecte ale vieții de zi cu zi – schimbările pot fi aparent minore, dar majore în subtilul lor – de la încetarea unor relații de prietenie bazate pe nevoi false, menținerea și cultivarea doar a acelor relații care ajută creșterii, evoluției și până la renunțarea la locul de muncă cu care simțim că nu mai rezonăm.

Războiul și pacea interioară pot fi înțelese mai bine pe măsură ce înaintezi pe acest drum.

Închei cu întrebarea adresată de Jung: “Ce preferi să fii – întreg sau bun?”

Îmi doresc foarte mult să te ajut – știu, însă, că un articol nu este suficient. Pentru a lucra în mod adaptat situației tale, te invit să te programezi la o consultație inițială, pentru al cărei onorariu îți ofer un discount de 10%

Te aștept cu drag – avem atât de mult lucruri esențiale de făcut împreună, pentru ca tu să afli cum poți fi bine cu tine!

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *