Meniu Închide

Cortizol – dopamina – cortizol – dopamina – cortizol – dopamina

cortizol - dopamina

Cortizol – dopamina – cortizol – dopamina – cortizol – dopamina

Asa arata ce se intampla in interiorul tau, cand esti intr-o relatie abuziva si experimentezi abuzul narcisic.

Aceasta este experienta comuna traita de toti clientii mei si care ii tinea legati de partenerii narcisici (femei sau barbati).

Din nefericire, relatiile abuzive definesc ultimii ani. Si vor defini si urmatorii ani – daca educatia relationala nu se afla pe lista de prioritati a familiilor, a societatii si a scolii.

Pe de alta parte, fiecare dintre noi este, in felul sau, un supravietuitor al abuzului – fie al abuzului din familia in care s-a nascut si a trait, fie al abuzului din alte relatii din afara familiei.

Caruselul de emotii placute si de emotii foarte neplacute si dificil de gestionat, amestecul de emotii pozitive si de emotii negative, se traduce in aceasta miscare hormonala: cortizol – dopamina – cortizol – dopamina – cortizol – dopamina. Si este vizibil in ceea ce orice victima experimenteaza la nivel cognitiv: disonanta cognitiva. 

Disonanta cognitiva indusa de narcisici este cea care te impiedica sa ai o atitudine sanatoasa in raport cu persoanele abuzive, toxice, narcisice din viața ta: partener/a, părinți, prieteni, colegi, șefi, clienți. Te împiedica, mai exact, sa ai claritate in ceea ce privește abuzul psihologic, fizic, sexual, financiar, profesional sau spiritual prin care treci si să pui acesti oameni si comportamentele lor, inca de la primul comportament neadecvat, in categoria abuzatorilor și, respectiv, a abuzului. Și, odata cu aceasta identificare corecta, sa pui in practica cea mai sanatoasa si recomandata atitudine: Zero Contact.

Da – va fi foarte rau

Cum spuneam, din cauza acestei disonante cognitive ce apare atunci cand esti victima abuzului narcisic, tu nu poti lua deciziile pe care stii ca trebuie sa le iei pentru tine. De ce: pentru ca acum se poarta frumos si iti induce reconectarea – mai ales cu ajutorul sexului de impacare la care tu cedezi imediat, iar in scurt timp redevine rece, indiferent, distant, neglijent, te respinge, te ataca verbal si/sau fizic, te face de ras in public, te face de ras in fata copiilor, incepe sa te santajeze si sa te minta, etc. Toate aceste comportamente sunt bine gandite si sunt foarte constiente – nu ii mai gasi scuze.

Cele mai accesate articole de pe site sunt cele referitoare la narcisism, psihopatie si abuzul din relatiile de cuplu – statisticile imi arata care sunt termenii dupa care utilizatorii ajung pe site.

Este o dorinta crescanda a victimelor, de a se informa corect si relevant. Iar asta este foarte bine – evident.

Dar informarea este doar unul dintre pasii necesari. A te informa si a continua sa negi ca nu te dor comportamentele narcisicului sau ale narcisicei din viata ta, te va adanci in durere si suferinta. Este foarte posibil ca fricile tale din trecutul tau indepartat sa te tina pe loc – dar este posibil si ca faptul ca nu avem o educatie pentru relatii sa tina victimele in astfel de relatii. Nu este intotdeauna vorba despre trauma – de foarte multe ori este vorba despre lipsa, din viata noastra, a acestui tip de educatie pentru relatii.

A nu continua cu urmatorii pasi care sunt absolut necesari dupa etapa de informare, este o greseala grava pe care victimele abuzului o fac. Iar statisticile ingrijoratoare in ceea ce priveste abuzul si violenta conjugala/domestica arata ca victimele nu doresc sa treaca prin experienta de educare in ceea ce priveste abuzul, stabilirea de relatii, invatarea abilitatilor de comunicare si de relationare si schimbarea radicala a modului in care acum traiesc. Este foarte trist, dar asta se intampla.

 

Primesc foarte des aceasta intrebare: ”De ce tot atrag narcisici?”

Atragi narcisici pentru ca ei sunt atrasi de persoanele vulnerabile, ale caror vulnerabilitati le exploateaza imediat ce au primit acces in viata lor si pe care le atrag destul de repede intr-o legatura de tip traumatic.

Legatura de tip traumatic devine din ce in ce mai puternica datorita caruselului de emotii placute si de emotii dificile pe care narcisicul le genereaza in viata ta, jucandu-se cu mintea ta si atunci cand:

– nu cunosti psihologia narcisicului (nu ai nici o vina pentru asta, evident – dar trebuie sa te informezi si sa tii cont de ceea ce afli)

– te resemnezi si nu te mai intereseaza ce ti se intampla,

– nu vrei sa faci schimbari la tine – ci insisti sa faci eforturi ca celalalt sa se schimbe,

– nu vrei sa inveti sa pui limite,

– nu vrei sa inveti indicatorii abuzului,

– nu tii cont de indicatori – in loc sa faci asta, ii tot gasesti scuze

– nu te desparti cand trebuie sa o faci – in loc de asta, tu faci un copil, sau doi, sau trei – sperand ca ”se va schimba”; se va schimba, da – din rau in mai rau.

Insa narcisicii sunt foarte atrasi si de persoanele autonome, independente, stabile emotional si financiar, sunt atrasi de persoanele care au succes si care se bucura de rezultatele muncii lor, primesc admiratie si apreciere.

De ce: pentru ca asta ii provoaca pe narcisici si le starneste- mai ales celor care primit totul pe tava si nu prea stiu ce sunt scoala, munca si efortul sustinut pentru a primi apreciere si admiratie – invidie, ura si dorinta de a te sfarama, la propriu. Si vor face totul pentru a-si duce la bun sfarsit acest ”deziderat” pozand in cel mai bun prieten sau in cel mai bun coleg, intrand in viata ta cu acest scop si incepand sa te omoare incet-incet, fiind chiar langa tine plini de generozitate si de ”calitati” mimate la perfectiune.

Am prezentat pe contul meu de pe TikTok invidia si grandomania – doi indicatori ai tulburarii de personalitate narcisice. Poti viziona prezeentarea AICI.

Indiferent din ce categorie de persoane faci parte –  a celor vulnerabile din punct de vedere emotional si economic sau a celor sigure pe sine si care nu prezinta aceste vulnerabilitati – tot ce trebuie sa faci este sa inveti sa iti stabilesti granite foarte rigide in raport cu narcisicii si sa nu iti negociezi valorile: demnitatea, timpul, banii, sanatatea, cat si valorile tale profesionale. Sa ii dai afara din viata ta cat mai repede dupa ce ai sesizat primele comportamente neadecvate. Pentru ca, intotdeauna, aceste comportamente apar – sunt vizibile, oricat ar incerca sa le camufleze si apoi sa le corecteze prin generozitate, cadouri sau cu ”Iarta-ma, nu am vrut sa spun sau sa fac asta”. Ba da, exact asta a vrut sa spuna si sa faca – fie ca a fost sub forma de ironie, fie ca a fost sub forma de jignire directa.

Narcisicii sunt peste tot, ei vin spre noi in toate formele si culorile, nu te poti ascunde de ei, iar ei nu se vor indeparta de tine – ei te vor cauta, te vor pune pe un piedestal pentru a avea acces la tine si pentru ca tu sa ii admiri sa ii validezi, sa ii pui pe piedestalul de care au atata nevoie!

Cu cat mai bine cunosti aceste lucruri si tii cont de ele, cu atat mai usor iti va fi sa pastrezi curatenie in viata ta, in zona de relatii – pentru ca relatiile sunt cele care ne imbolnavesc si ne dezechilibreaza de multe ori ireversibil, zona de relatii trebuie sa fie de o curatenie impecabila.

Tot ce trebuie sa faci este ceea ce am scris mai sus – tine minte, deci, aceste cuvinte: granite rigide si valori.

Cu cat iti manifesti mai vizibil granitele rigide fata de narcisici si cu cat iti cunosti mai bine valorile, cu atat ii tii departe de tine pe narcisici.

Cu ceilalti oameni, granitele pot fi flexibile – insa in raport cu narcisicii granitele trebuie sa fie rigide, inflexibile.

Nu ai de facut mai mult de atat – poti spune ca este complicat, insa nu este – este complicat doar daca insisti ca ei sa schimbe si daca tu nu iti schimbi mentalitatea de victima cu o mentalitate de om insanatosit, adult, maturizat psihic, autonom si fara nici cea mai mica dependenta de persoanele narcisice din viata sa.

Solutia ta este educatia pentru relatii – te astept cu drag, daca te-ai saturat de suferinta, de jocuri psihologice, de manipulare si de perioada neagra in care ai intrat din cauza prezentei unei persoane narcisice in viata ta.

Iar eu te astept cu mult drag sa lucram impreuna fie la cabinet sau online, fie in tabara pentru femei – SENS, intre 27-30 Iulie. Indiferent ce varianta vei alege pentru a lucra impreuna, va fi o onoare pentru mine sa iti fiu alaturi poate in cea mai delicata perioada a vietii tale.

Inscrierile pentru SENS sunt deschise si locurile sunt in curs de ocupare. Detaliile pentru participare pot fi consultate aici: TABARA SENS – 27-30 Iulie, Bran. 

 

 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *