Meniu Închide

Atmosfera din relatiile abuzive, in timpul Sarbatorilor

atmosfera-din-relatiile-abuzive-in-timpul-sarbatorilor
Atmosfera din relatiile abuzive, in timpul Sarbatorilor, poate fi greu de suportat pentru victimele abuzului domestic.

In aceasta perioada, cu cateva zile inainte de Sarbatoarea Pastelui, foarte multe femei aflate in relatii abuzive depun eforturi si mai mari pentru a fi pe placul partenerilor abuzivi. In speranta ca acestia nu vor mai fi abuzivi, ca nu le vor mai hartui, ca macar acum vor inceta abuzurile, femeile se ocupa si mai mult de curatenie, de cumparaturi, de pregatirea meselor – mai ales daca asteapta musafiri – si de tot ce presupune aceasta sarbatoare crestina.

Sarbatorile Pascale sunt un prilej de a te bucura impreuna cu cei dragi de cateva zile linistite, un prilej de a te gandi la tine, la cei apropiati, la reinnoire, la schimbari frumoase pentru tine.

Insa cand te afli intr-o relatie abuziva lucrurile nu sunt deloc asa. Esti captiv/a si nu vezi un final al suferintei si spaimelor tale. Cand te afli intr-o relatie abuziva esti doar retraumatizat – fie zi de zi, fie cu pauze dupa care se reiau abuzurile, pe diverse planuri: emotional, verbal, fizic, sexual, financiar, social sau spiritual.

Partenerii abuzivi devin, in aceasta perioada, fie mai atenti si aparent mai responsabili pentru relatie, fie mai distanti, mai agresivi si capabili sa iti strice starea de liniste pe care iti doresti sa o pastrezi – mai ales daca ai tinut si postul Pastelui si ai depus eforturi uriase pentru a-ti pastra echilibrul si a nu reactiona la abuz in toata aceasta perioada.

Cand spun parteneri abuzivi ma refer si la femei, si la barbati. Insa, de obicei, femeile sunt cele care sunt invatate ca, de Sarbatori, sa duca tot greul si sa se retraga mai ales in bucatarie.

Daca te afli  demult intr-o relatie abuziva, esti in depresie. O depresie ce dureaza demult si pe care abia te chinui sa o mai duci pe picioare; o depresie ce ti-a afectat echilibrul emotional, gandirea, concentrarea, atentia si nu numai.

Mai ales in perioada Sarbatorilor depresia ta se poate adanci – si te simti si mai captiv/a decat in alte zile obisnuite. Tu deja stii aceste lucruri. Cu atat mai mult cu cat le stii, este important sa nu te adancesti si mai mult in depresie, sa nu te refugiezi in cumparaturi si in bucatarie (este ceea ce majoritatea victimelor fac), ci sa te mobilizezi pentru a nu mai rula in mindsetul tipic victimei aflate la inceput de relatie si care nu cunostea aceste lucruri, la acea vreme.

Prin urmare, aminteste-ti ca ceea ce faci trebuie facut cu limita – fara sa faci din nou sacrificii psihologice, de timp sau financiare. Impune-ti sa nu mai fii disponibil/a pentru servicii de curatenie, ingrijire, gatit, spalat, pentru vizitele in care nu vrei sa mergi sau pe care nu le doresti acasa la tine. Si nici pentru iesirile in aer liber cu persoanele fata de care trebuie sa mimezi fericirea in cuplu, fata de care trebuie sa acoperi de fapt nefericirea si abuzul in care traiesti.

Multe victime sunt, din pacate, foarte usor influentate de comportamentele aparent bune ale abuzatorilor, inainte si in timpul Sarbatorilor. Este felul in care acestia mentin victimele in ciclul abuzului. Este foarte posibil ca, in fata musafirilor sau daca va aflati intr-o vizita sau in alta situatie publica, partenerul abuziv sa se poarte frumos cu tine – iar acasa sa reia comportamentele abuzive: umilire, jigniri, conflict, acuze irelevante, etc.

Responsabilizeaza-ti partenerul pentru curatenie, cumparaturi, organizare, gatit – in egala masura, toate acestea trebuie facute si de partener. Nu-i mai gasi scuze si nu-i arata ca iti este frica de el, nu-i mai oferi aceasta munitie narcisica. De asemenea, nu ceda nici sexual si nici in alt fel propunerilor sale – sunt menite doar sa te tina in ciclul abuzului, nu reprezinta schimbari in bine stabile de durata.

Ocupa-te de curatenie, de cumparaturi, de gatit si de organizare doar in mod rezonabil – fara sa pierzi mult timp la cumparaturi si in bucatarie, si fara sa iti cheltui banii pentru a impresiona abuzatorul, pentru a impresiona rudele sale – daca vin in vizita sau daca mergeti in vizita la rudele sale.

Poti, de asemenea, sa refuzi sa primesti aceste rude in vizita sau sa refuzi invitatia de a merge la acestea in vizita. Este dreptul tau sa spui NU – in loc sa mai mimezi o relatie in care amandoi sunteti fericiti, iar tu esti – de fapt – conditionata sa mimezi fericirea, multumirea, implinirea.

Traseaza-ti foarte clar granitele personale, in aceasta perioada: cele de timp, cele financiare, cele psihologice, cele sexuale si toate celelalte granite care te ajuta.

Daca partenerul tau devine agresiv in aceasta perioda, nu ezita sa contactezi Politia si sa iti anunti parintii si prietenii in legatura cu noile incidente provocate de abuzator. Dupa Sarbatori, contacteaza de urgenta un avocat care te poate ajuta cu informatiile de care ai nevoie in legatura cu situatia voastra. Poti solicita avocatului sa transmita partenerului abuziv o notificare in care sa ii aduca la cunostinta incalcarea drepturilor tale si a libertatii tale de a decide pentru tine + alte informatii ce au rolul de a-i arata ca abuzul se pedepseste conform legii, in cazul in care nu inceteaza sa te trateze astfel.

Se stie ca abuzatorii sunt foarte provocatori atunci cand tu ai o stare de bine – prin urmare, de Sarbatori nu intra in jocurile psihologice ale unui asemenea partener, pentru ca totul se va intoarce impotriva ta.

Daca esti la inceputul relatiei si ai remarcat deja abuzurile, inceteaza sa rulezi basmul cu iubirea neconditionata pe care tu esti datoare sa o oferi partenerului abuziv inclusiv acum, de Sarbatori, sub forma serviciilor de mai sus si sub forma activitatilor pe care acesta le impune.

Respinge manipularile de tipul ”trebuie sa fii alaturi de mine la bine si la greu”, daca ”la greu” inseamna ca tu sa lasi de la tine, sa faci sacrificii psihologice, sexuale, financiare sau de timp iar  el sa continue diferite forme de manipulare si abuz asupra ta.

Iti transmit toate aceste lucruri prin intermediul scrierilor mele de aici, de pe pagina mea de Facebook si prin intermediul materialelor video de pe TikTok, intrucat am o cazuistica de succes foarte bogata in ceea ce priveste gestionarea sanatoasa si incheierea unor astfel de relatii abuzive de catre clientii cabinetului meu.

In ceea ce priveste abuzul din relatiile de cuplu, exista un tipar foarte frecvent intalnit – cu mici diferente contextuale. Dar, in general, tiparul abuzului este acelasi.

In ultimii 18+ ani lucrez cu femei si cu barbati, single sau in cupluri si familii, lucrez cu copii, cu adolescenti, cu tineri, cu vârstnici. Asa incat, sunt in masura sa observ zilnic acest lucru trist si inspaimantator, totodata: inca de la varste mici, primele relatii si apoi cele in care intram gradual ne imbolnavesc – in loc sa ajute la pastrarea echilibrului. Iar victimele, pentru ca nu cunosc dinamica relationala sanatoasa si pentru ca nu cunosc nici terminologia abuzului si nu stiu sa depisteze de la bun inceput abuzul, ajung sa favorizeze astfel de dinamici in care suferinta poate ajunge sa fie una extrema si de negandit.

Sunt onorata, in acest context al relatiilor care tind sa se complice din ce in ce mai mult din motivele anterior mentionate, sa ma pot ocupa cu mare grija si cu mare drag exact de ceea ce este dureros pentru persoanele care isi doresc, cu adevarat, sa inteleaga prin ce trec si sa se mobilizeze pentru a face schimbarile necesare.

Fac acest lucru impreuna cu fiecare dintre clientii cabinetului meu – prin consiliere pentru relatii fie in cadrul consultatiilor individuale / cuplu (cabinet si online), cat si in cadrul taberei pentru femei – SENS.

Organizez anual aceste intalniri cu si pentru femei care nu se cunosc intre ele. Intalnirile noastre au loc doar in timpul verii, pentru o durata de patru zile. Pentru anul acesta am ales, pentru a treia oara, Branul.

Pana acum ne-am intalnit la Gura Diham pentru primii sase ani consecutiv, apoi la Sinaia pentru alti doi ani, de asemenea in Jud. Dambovita, apoi la Predeal, apoi la Bran pentru inca doi ani, si apoi online.

Pentru acest an am ales pentru a treia oara minunatul Bran, in inima Transilvaniei – am rezervat, pentru noua grupa care este in formare, pensiunea Transylvanian Inn.

La fiecare editie suntem femei din toate colturile tarii, femei cu varste cuprinse intre 25 – 60+ ani si din medii complet diferite: studentesc, artistic, medical, economic, juridic, mediul de afaceri, IT, invatamant, etc.

Timp de patru zile, ne vom cunoaste intre noi si  vom aborda cele mai importante teme pentru femei:

1. cunoasterea propriilor emotii – atat a celor placute, cat mai ales a celor neplacute si dificil de tolerat, vom invata ce sa facem cu ele in loc sa le reprimam

2. Cine suntem in relatiile noastre si cum sa abordam ceea ce se intampla intre noi si ceilalti – cu precadere conflictele

3. Cum ne influenteaza relatiile in mod decisiv starea de bine si cum pot duce la dezechilibre atunci cand nu stim sa gestionam disfunctionalitatile, toxicitatea si abuzul – indiferent unde se intampla, indiferent de natura relatiilor

4. Dezvoltarea simptomatologiei relatiilor noastre in boli si diagnostice complicate

Programul este bogat in informatii esentiale pentru femei, tematica acestei editii fiind Relatiile, psihosomatica si autocunoasterea prin metode validate si foarte concrete.

Educatia pentru relatii este ceea ce familia, scoala si societatea nu s-au grabit si nu se grabesc sa ofere – pentru ca, asa cum am mai spus si cu alte ocazii, nimeni nu este interesat de binele nostru emotional si in special de binele emotional al femeilor si al copiilor.

Educatie pentru relatii? Psiho-educatie? Consiliere pentru relatii? Coaching pentru relatii? Psihoterapie pentru relatii?

Da, indiferent cum iti place sa ii spui – important este sa lucrezi doar cu profesionisti care au studii in psihologie si formari psihoterapeutice serioase.

Educatia pentru relatii ar trebui sa fie introdusa ca materie de studiu inca din clasele mici – pentru ca, din acest punct de vedere, acum suntem pe cont propriu: pe persoana fizica. Iar daca nu ne educam pentru relatii, daca nu solicitam sprijin, atunci consecintele sunt nu doar micile sicante si disfunctionalitati, ci toxicitatea si abuzul – indiferent de natura relatiilor interumane.

Povestea abuzului din relatiile de cuplu nu se va incheia vreodata, daca in primul rand persoanele care ajung victime in relatiile de cuplu nu se mobilizeaza pentru a invata cum sa puna capat abuzului odata pentru totdeauna si sa isi traiasca viata in demnitate, respect si iubire autentica.

Dar povestea suferintei tale poate fi si oprita, si simplificata – cu ajutorul informatiilor relevante si corecte din psihologia relatiilor si nu numai. Stiu ca societatii si abuzatorilor nu le place ca tu sa te ocupi de tine, sa iti cizelezi simtirea si gandirea, sa iti dezvolti abilitati de comunicare, de relationare si de viata – e ca si cand iti este interzisa igiena corporala, doar ca e vorba de igiena ta emotionala si mintala, ce ar trebui sa fie o rutina. Asa cum mergi la unghiute, asa cum esti atenta la felul in care te hranesti sau la felul in care arati si te imbraci.

Daca si tu te confrunti in relatia ta cu aceasta dinamica foarte des întalnita si ai realizat cat de oribile sunt consecintele acestei dinamici incalcite in care cele de mai sus iti sunt interzise direct sau mascat, atunci te invit cu drag sa te inscrii la SENS – cel mai complex program integrativ de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala pentru femei. Editia cu numarul 14 are loc intre 27-30 Iulie la Bran.

Toate detaliile pentru participare pot fi consultate aici: TABARA SENS, 27-30 Iulie – Bran

 

Mi-ar face o deosebita placere sa iti fiu si tie alaturi la SENS sau la consultatiile individuale online sau la cele de la cabinet (Bucuresti).

Pana atunci, nu uita:

Indiferent cat de veche sau cat de noua este relatia ta, aminteste-ti ca tu esti o fiinta ce nu trebuie sa isi mai negocieze demnitatea nici de Sarbatori, si nici in celalalte zile ale anului.

Iti doresc zile linistite si Sarbatori in pace si armonie, asa cum ai nevoie!

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *