Cel mai bine te pregatesti de necunoscut cunoscandu-te pe tine
Nu stiu cum sunteti voi, insa in Bucuresti, in multe cartiere, se aude vajait de avioane incepand cu 3-4 dimineata. Nu e deloc placut, chiar daca se aude doar atat. E suficient ca gandurile generatoare de anxietate sa inceapa sa isi faca simtite prezenta. E important sa fim alaturi de semenii nostri refugiati in Romania si, totodata, este deosebit de important sa stim cum ne putem regla emotiile coplesitoare pe care iminenta unui razboi ni le genereaza, crescandu-ne anxietatea mai mult decat putem gestiona.
Un plan de siguranta trebuie sa includa si siguranta emotionala, psihologica, neurologica si somatica – nu doar pregatirea cu planuri si bunuri absolut necesare pentru aceasta perioada al carei final nu este previzibil.
Iar copiii trebuie ajutati si invatati cum sa isi aduca in mentalul lor aceasta siguranta: emotionala, psihologica, neurologica si somatica – exercitiul de mai jos va fi deosebit de util copiilor. Daca ai copii, iti recomand cu mult drag sa citesti articolul, in continuare. Nu vei regreta.
Nu se anunta vremuri vesele. Insa, tocmai pentru ca anxietatile noastre sunt in crestere, cel mai bine te pregatesti de necunoscut cunoscandu-te pe tine, cunoscand cum reactioneaza la stres inalt toate sistemele tale interne si invatand cum sa reglezi distanta intre emotiile foarte dificil de tolerat si acest context foarte complicat pe care toti il traversam.
Atat din experienta personala, cat si din experienta de cabinet si din cea de la SENS, stiu ca stresul si anxietatea pot fi gestionate daca ne educam in aceasta privinta. Ca sa putem gestiona o cantitate mare de anxietate, avem nevoie sa invatam sa ne reglam neurobiologic, somatic, psihic si emotional.
Primul pas esential este sa constientizam maniera in care stim ca reactionam la stres (de la tulburari neurovegetative pana la panica propriu-zisa) si cum functioneaza, sub stres, sistemele noastre interne (sistemul digestiv, de exemplu, este cel mai afectat, pentru marea majoritate a oamenilor).
Modul in care sistemele noastre interne sunt afectate ne arata ca ne-am conectat la haos si ca frica pune stapanire pe noi – sau deja a pus stapanire pe noi.
Cred ca deosebit de utile, acum, pentru reglarea acestei anxietati ce se poate generaliza la multi dintre noi, sunt utile:
Pasul 1:
Scanarea propriului corp, cu localizarea in corp si identificarea/numirea emotiilor dificil de tolerat (frica – poate s-a localizat in zona stomacului sau in zona gatului, furia – poate s-a localizat in zona ficatului, etc.)
Pasul 2:
Dupa localizarea si identificarea/numirea emotiilor dificil de tolerat, acest exercitiu de vizualizare de va ajuta foarte mult: pentru ca toti suntem preponderent vizuali – ca modalitate de perceptie a realitatii, inseamna ca ne este util sa ”vedem” cum arata aceste emotii dificil de tolerat dupa ce le-am localizat in corp si dupa ce le-am numit. Sa le simtim si sa le numim nu ajuta foarte mult, fara a continua cu acest exercitiu (sau cu altele din aceeasi categorie de lucru pe corp). Prin urmare te invit ca, dupa ce iti identifici frica, sa o reprezinti prin ceva ce ai la indemana: un servetel pe care il poti mototoli poate reprezenta frica ta, de exemplu.
Acum, priveste
Priveste-l, tine in mana acest servetel mototolit – sau un alt obiect din casa, prin care poti reprezenta frica. Tine-l in palma, in fata ochilor tai – acum iti vezi, simbolic, frica. O poti percepe si vizual, nu numai ca emotie. Toti avem aceasta capacitate de a simboliza si de a comunica folosind simboluri. Priveste acest simbol pe care il folosesti pentru frica, asa cum l-ai ales. Este cumva in exteriorul tau acum, asa ca o poti privi cateva secunde. Ce culoare are? Ce forma are? Ce dimensiune are? Ce duritate are? Sau poate nu este construita din ceva dur, ci din ceva de o consistenta mai moale si o poti modela chiar tu, ii poti da alta forma – adica ai o putere in plus asupra ei.
Apoi incearca sa o muti putin mai departe de tine. Priveste-o acum de la aceasta noua distanta: cum ti se pare acum? Cum o mai vezi? S-a schimbat ceva in tine fata de frica aceasta? Dar daca o muti putin si mai departe – priveste-o de la o distanta si mai mare. Cum o simti acum? Cum te simti acum – o poti controla sau inca te controleaza ea pe tine?
Exerseaza
Poti exersa de mai multe ori si poti adapta exercitiul pentru diverse emotii dificil de tolerat si poti folosi diferite obiecte care sa reprezinte astfel de emotii – astfel incat vei simti cum frica si anxietatea pot fi reglate atunci cand invatam sa reglam chiar noi distanta fata de acestea.
Pentru ca oricat de linistitoare ar fi prezenta cuiva alaturi de noi in astfel de momente, tot noi suntem cei care putem regla intensitatea emotiilor dificil de tolerat. Sau chiar daca avem pe cineva langa noi, organismul acelei persoane trece prin dificultati similare atunci cand traieste acest stres urias. Si este bine sa invatam sa ne co-reglam, in loc sa ne crestem impreuna anxietatea.
Asa cum ai vazut, pare un exercitiu foarte simplu, dar iti garantez ca este foarte eficient – il lucrez intotdeauna la consultatii, atunci cand situatiile generatoare de stres si anxietatea incep sa controleze viata persoanelor cu care lucrez.
L-am folosit chiar pe mine in nenumarate situatii, pana am invatat sa ma descurc emotional fara a mai fi nevoie sa reprezint aceasta ”schita” si am putut sa gestionez contexte foarte dificile, fara ca anxietatea sa ma mai controleze si, deci, sa ma implic cat mai rational cand apar diverse situatii pe care chiar trebuie sa le rezolv.
Obiectiv: sa invatam sa reglam distanta emotionala fata de toate emotiile noastre dificil de tolerat
Unul dintre obiectivele noastre foarte importante, la SENS si la cabinet, este sa invatam sa reglam distanta emotionala fata de toate emotiile noastre dificil de tolerat, emotii ce apar in n situatii din viata personala, de cuplu, de familie, de serviciu, sociala sau profesionala.
Iar acest reglaj pe care fiecare invata sa il faca cu ajutorul tehnicilor pe care le pun la dispozitie la consultatiile noastre, devine util pentru tot restul vietii, pentru nenumarate situatii cu care viata ne poate intampina pe nepregatite.
Copiii, cum spuneam, il invata foarte repede si il aplica foarte usor, lor le este foarte util sa il cunoasca de cand sunt mici si sa inceapa de pe acum sa invete sa se regleze singuri dpdv neurologic, somatic, emotional si psihic.
Sper sa iti fie util si tie acest exercitiu.
Dupa ce il inveti si il lucrezi inclusiv cu copiii – daca ai copii – te astept sa imi las in comentarii rezultatul tau, sa imparatasesti cu noi modul in care ai reusit sa te distantezi de emotia dificila din aceasta perioada complicata, ca sa te poti ocupa de ceea ce este cu adevarat important pentru tine, traind cu aceasta emotie dificila ceva mai reglata si luata sub controlul tau.
Sa invatam sa separam emotiile dificile de contextul dificil
Tuturor ne foloseste aceasta tehnica vizuala in orice situatii generatoare de emotii coplesitoare – hai sa invatam sa separam emotiile dificile de contextul dificil, pentru ca urmeaza o perioada in care psihic vom fi foarte incarcati si e important sa nu intram in dansul haosului, in depresie, sa nu dezvoltam anxietate generalizata si sa nu ni se declanseze alte probleme de ordin somatic si psihologic sau chiar psihiatric.
Daca reusim sa ne reglam emotiile dificil de tolerat atunci vom putea sa ne activam toate capacitatile obligatorii care ne protejeaza de dezastrul psihologic: capacitatea de a ne face un plan de siguranta si de a ne organiza riguros zilnic, capacitatea de a planifica masurile pe care trebuie sa le luam in cazul in care situatia de vine mult mai complicata, capacitatea de a anticipa ce se poate intampla si cum punem in practica planul de siguranta la care ar trebui deja sa ne gandim.
Un plan de siguranta trebuie sa includa si siguranta emotionala, psihologica, neurologica si somatica
Toti avem nevoie de un plan de siguranta – in loc sa actionam haotic din cauza fricii, trebuie sa invatam sa reglam frica in timp ce ne traim viata si in timp ce suntem si atenti la ce ceea ce se intampla in noi, cu noi si in jurul nostru.
Nu credeam ca vom fi nevoiti sa trecem printr-un asemenea stres generator de haos in viata noastra si in sufletul nostru, insa daca ai nevoie sa lucram impreuna cateva tehnici concrete de reglare a anxietatii, ma poti contacta.
Te imbratisez si astept feedback-ul tau in legatura cu exercitiul. Iti doresc sa reusesti si tu sa folosesti acest exercitiu pentru tine si pentru oamenii dragi din viata ta.