Meniu Închide

Semnele unei relații toxice de cuplu

Semnele unei relatii toxice

Vreau să îți vorbesc, din nou, despre acest subiect delicat.

Din nefericire, prea puține persoane cunosc semnele unei relatii toxice. Și prea puține persoane dintre cele care cunosc aceste semne, iau măsuri.

Pentru a vorbi despre relații – indiferent de natura lor și indiferent de calitatea lor – ar trebui să ne răspundem la câteva întrebări despre relații.

  • Ce înseamnă o relație?
  • Ce inseamna relatii sanatoase de cuplu?
  • Ce inseamna relatii toxice de cuplu?
  • De ce o relație?
  • De ce o relație cu o anumită persoana și nu cu alta – în condițiile în care nu suntem obligați, de exemplu, prin natura meseriei, să dezvoltăm acea relație?
  • Ce punem în comun?
  • Cum ne diferențiem, rămânând în relație?
  • Ce facem, atunci cand diferentele dintre noi duc la disfunctionalitati si ce facem cand acestea nu se corecteaza?
  • Ce facem când apar semnele abuzului – le tolerăm sau luam urgent măsuri?

Semnele unei relații toxice sau abuzive de cuplu  ar trebui învățate din școală – mai ales că vârsta la care încep relațiile amoroase (ar fi mult spus relații de cuplu sau de iubire) este din ce în ce mai mică și fetele sunt foarte expuse abuzului 

Atât din exterior, cât și din interior, există foarte multe semne vizibile că ești într-o relație toxică. Există multe semne că nu vrei să accepți asta. Și există și mai multe semne că nu vrei să faci nimic în legătură cu asta – exact de acestea se folosește un partener abuziv care își exercită controlul asupra ta prin manipulare, intimidare, dominare, umilire, învinovățire, comportamente nepotrivite, neglijare emoțională, etc.

Zilele trecute, când lucram în parc la un material pentru SENS – bootcamp anual pentru femei, aud cum ea îl implora pe el:
„Nu-l arunca în lac! Răcește! Se sperie! Nu auzi? Nu-l arunca, măi, în lac!”
Îmi ridic privirea. Văd cum el îi aruncă în lac cățelul care, evident, este foarte speriat și fără apărare. Și îi surprind lui X un rânjet de satisfacție – în timp ce ea se uită la mine, de pe banca alăturată, zâmbind jenata și ridicând din umeri.
Știți voi, atitudinea aceea de „Nu mai contează, la câte îmi face…”

Ba contează!

Draga mea, ba contează. Și se numește abuz. Și este responsabilitatea ta să iei măsuri.
Când nu îți vei mai arăta înțelegerea, toleranța și disponibilitatea față de semnele unei relatii toxice – adica fata de abuz și practicanții abuzului – indiferent cine sunt ei și cum îl pun în practică – o să poți spune că ești o femeie completă și autentică.
Până atunci, ești fragmentata în n bucăți pe care nu știi să le aduni și să le gestionezi.
Ba contează – te rog să îți repeți asta ori de câte ori scuzi abuzul și orice comportament neadecvat – care te doare pentru cine știe a cata oară – cu „Nu conteaza”.
Îți spun eu: ba contează.
Și îți spun asta toate femeile cu care am lucrat sau cu care urmează să lucrez.

Pentru ca nici aceasta femeie nu stie sa identifice abuzul domestic, va mai ajunge in foarte multe situatii de abuz.

Spuneți-i acest lucru oricărei femei din viața voastră, atunci când o vedeți dispusă să tolereze fel și fel de comportamente din sfera abuzului.

Semnele unei relații toxice

Cum spuneam, sunt foarte vizibile. Partenerul:
– o ironizează, folosește sarcasmul la adresa ei, o umilește în public sau în casă, minte la adresa ei
– îi interzice să se îmbrace cum îi place
– îi propune să renunțe la locul ei de munca, pe motiv că sunt destui bani și că o va întreține el – inclusiv pe copii
– îi cere cardul de salariu și o obliga astfel să depindă de el și pentru o pereche de șosete
– îi interzice relațiile cu prietenii și cu familia ei
– îi cere parolele de la aplicațiile bancare, e-mail și rețele de socializare
– îi chinuie animalul de companie
– îi interzice să se fardeze și să fie îngrijită
– o manipulează să facă sex împotriva voinței ei
– îi interzice să își urmeze prioritățile de dezvoltare – inclusiv mersul la consiliere, coaching, psihoterapie, psihiatru, cursuri, SENS
– îi cumpără un telefon mai ieftin și i-l ia el pe al ei, mai performant, pe motiv că ea oricum nu are nevoie de un telefon mai bun
– o păcălește să își vândă mașina ca să cumpere alta mai bună pe care o folosește doar el, iar ea folosește transportul în comun
– etc.

Acestea sunt doar o parte dintre semnele foarte clare unei relații toxice și chiar abuzive. Lista este mult mai lungă.

De ce se considera ca semnele unei relatii toxice sunt greu de identificat?

Pentru că în subconștientul femeilor a intrat deja, prin repetiție la televiziuni și în alte medii online, că este foarte dificil să îți dai seama că te afli în abuz, femeile au îmbrățișat repede – din păcate – această scuză: ”Nu mi-am dat seama”. Ba da, ți-ai dat seama. Nu am întâlnit pe nimeni care să nu își dea seama, am întâlnit persoane care au dorit să îl schimbe pe celalalt, odată ce i-au constatat derapajele.

Femeile au nevoie de o doză uriașa de sinceritate – a lor față de ele, față de propria persoană. În cea mai mare sinceritate a ta față de tine poți lua urgent decizia să pleci din abuz – pentru că nu exista viață în abuz. Viață există doar după abuz.

Voi explica mai departe de ce se întâmplă astfel de lucruri – cu mențiunea că motivele pentru care cineva ajunge abuzator sunt complexe și nu pe acestea mă voi concentra, ci pe motivele care le fac pe femei să rămână în abuz, dupa ce au realizat ca se afla intr-o relatie toxica sau abuziva. Se aplică, aceleași motive, și bărbaților care rămân în relații cu femei abuzatoare.

Pentru că sunt educate să fie persoane bune, care nu dezamăgesc pe nimeni și care nu își cunosc nevoile, femeile accepta orice comportament neadecvat, abuziv. Este vorba despre femeile care au un stil de atașament dependent, ale căror granițe sunt inexistente. Este vorba despre femeile pentru care nevoia de autonomie emoțională și, de foarte multe ori, financiară, nu există – nu a fost educată această nevoie, nu au avut acest model în mama lor. Sunt femeile pentru care normalitatea este simbioza, fuziunea. Sunt femei care nu se cunosc pe sine și care caută relații fuzionale.

Caută simbioza, fuziunea, exact cum un bebeluș caută să fuzioneze cu mama sa.

Semnele unei relații toxice și nevoile simbiotice de bază ale femeilor aflate în abuz

Există multe motive pentru care o femeie adultă caută aceasta simbioză – poate că din viața acelei femei a lipsit acea simbioză constructivă de la începutul vieții; poate nu a lipist, dar a rămas dorul nespus și greu de explicat din perioada intrauterină și din cea de bebeluș, atunci când mama era, mai întâi, conectată la copilul din burtica sa și ”comunicau” împreună în mod ”miraculos”, ”telepatic” și apoi erau conectate perfect până la înțărcare. Sau, poate, înțărcarea a fost bruscă – bebelușul nu a fost pregătit, iar nevoile sale simbiotice primare au rămas undeva, suspendate în timp. Sunt multe motive pentru care cineva caută simbioza.

Despre astfel de motive pentru care femeile caută simbioza și rămân în relații simbiotice cu consecințe distructive vom discuta mult mai mult la SENS – bootcamp de educație relațională și dezvoltare pentru femei, în luna Septembrie.

Simbioza cu mama – sau cu o altă persoană de îngrijire, dacă mama, din mai multe motive ce nu au tinut intotdeauna de ea, nu a putut să ingrijeasca bebelușul – este singura simbioză cu efecte constructive, hrănitoare, din viața oricărei persoane.

Noi și semnele unei relații toxice

În afară de această  simbioză, relațiile cu parteneri care nu stiu să creeze relații sănătoase bazate pe atașament securizant din punct de vedere emoțional, sunt simbioze cu efecte distructive. Iar noi, femeile, trebuie să fim dispuse să învatam lucruri esențiale despre noi, acele lucruri pe care mamele, scoală și societatea nu s-au grăbit să ni le furnizeze.

De ce toxicitatea trebuie să te determine să înțelegi că este despre tine, în loc să te chinui să îl schimbi pe celălalt? Pentru că acceptarea mizeriilor care se întâmplă în exteriorul nostru are legătură cu poveștile noastre interioare la care merită să învățam să ne uităm prin filtrele corecte.

Dacă pentru bebeluș simbioza cu mama este absolut normală și naturală, are efecte constructive, benefice creșterii și dezvoltării sale psiho-emoționale, în cazul unui adult vorbim despre o persoană nediferențiată și căreia îi este frica de diferențiere.

Gabor Mate, psihoterapeut:
“O idee fundamentală în teoria sistemelor familiale este diferențierea, definită drept ‘capacitatea de a fi în contact emoțional cu alții, totuși autonom în funcționarea ta emoțională’.
Persoana slab diferențiată nu are o limită emoțională impusă între sine și alții și nu are o graniță care să împiedice ca procesul sau de gândire să fie copleșit de procesul trăirilor emoționale. Ea absoarbe automat anxietatea de la alții și generaza o mare anxietate în sine. [….]
Partenerul care trebuie să înăbușe mai mult propriile nevoi de dragul relației probabil va dezvolta și boala fizică.”

Creierul nostru ne determină să facem alegeri bazate pe familiaritate, sa ignoram, ”sa lasam de la noi” sau sa trecem cu vederea semnele unei relatii toxice

Iar acesta este lucrul mai greu de schimbat – mai ales în cazul persoanelor care au crescut, de mici, în abuz. Insa unica solutie la abuz este iesirea cat mai urgenta din abuz – in niciun caz negocierea sau celelalte optiuni pe care femeile le considera bune.

Un partener abuziv, în acest caz, este preferat pentru că acea femeie este obișnuită de mică cu relatiile toxice, cu abuzul: țipatul, lovirea, îmbrâncirea, ironia, sarcasmul, conflictele din familia sa. O astfel de femeie este predispusă să rămână în abuz și să facă nenumărate compromisuri care o vor ține foarte legată de abuzator. În felul acesta, îl încurajează să se poarte cu ea în mod abuziv – pentru că îi încurajam pe oameni să se poarte cu noi în funcție de modul în care noi răspundem la comportamentele lor: ne revoltăm sau tăcem, arătând că nu ne pasa de demnitatea noastră și de granițele spulberate. Așa arată relațiile abuzive.

Semnele unei relatii toxice si imaginarul, frica de singuratate, frica de moarte si miturile familiale

Există femei care, cu toate că nu au avut o copilărie trăita în abuzul părinților, totuși aleg să rămână lângă abuzatori si sa treaca cu vederea semnele unei relatii toxice. Cel mai probabil, rămân în relații abuzive pentru că în imaginarul lor există idealul de partener care, de exemplu, asigură traiul zilnic – caz în care abuzurile sunt trecute cu vederea și, deci, acceptate. Sau există femei care preferă relațiile cu abuzatorii doar pentru că a fi singură naște o frică teribilă de moarte – iar aici este vorba despre o anxietate de separare și o anxietate de moarte care trebuie explorate prin metode mai profunde, în cabinet sau la SENS. Apoi, mai există femei pentru care a divorța echivalează cu a rupe un mit al familiei: ”În familia noastră nicio femeie nu a divorțat, indiferent cât de agresata a fost – daca divortez, imi fac de ras familia si ma vor respinge, deci voi fi oaia neagra a familiei”. Iar acest din urma exemplu inseamna multa rusine si multa vinovatie fata de familia de origine – insa acest tip de rusine si de vinovatie nesanatoase trebuie lucrate, de asemenea, in cabinet sau la SENS.

După cum vedeți, există motive clare care stau la baza refuzului femeilor de a ieși urgent din relațiile cu abuzatorii. Și am enumerat doar o mică parte dintre aceste motive – pe celelalte urmează să le explorăm împreună la SENS sau la cabinet, dacă vă înscrieți în programul meu pentru Femei sau dacă vă programați la cabinet.

Ajutați toate femeile din viața voastră să recunoască semnele unei relații toxice

Toate femeile – și toți bărbații, pentru că, asa cum spuneam, și ei pot avea relațîi abuzive cu femeile, dar și cu alți bărbați (prieteni, părinți, rude, colegi, șefi) – trebuie să cunoască indicatorii abuzului. Acești indicatori sunt observabili nu doar în comunicarea verbală, ci și in atitudinile din diverse contexte.

Dacă aveți prietene care sunt în abuz, recomandați-le să citească acest articol și alte articole de pe site – ajutați-le măcar cu informația corectă pe care ele poate nu o cunosc.

Despre acești indicatori ai abuzului, despre formele de abuz și despre semnele unei relațîi toxice vom avea mai multe ateliere în cadrul retreatului pentru Femei – SENS.

Te aștept cu mult drag, după vacanța de vară, în cadrul programului meu SENS / Scoala de Toamnă pentru Femei. Este unici în România și este cel mai complex și complet program dedicat femeilor.

Detaliile pentru participare la editia nr.13, aici: https://monageorgescu.ro/sens-bootcamp-pentru-femei/

Soluția la abuz nu este sa ignori semnele unei relatii toxice sau abuzive

Unica soluție la abuz este ieșirea cât mai urgentă din abuz – în niciun caz negocierea sau celelalte opțiuni pe care femeile le consideră bune din motive precum ”Vreau să lupt pentru relația asta”, ”Lupt pentru copil”, ”Avem atâția ani împreună”, etc.

Un partener abuziv îți afectează absolut toate palierele vieții, nu numai relația de cuplu.

A ieși dintr-o relație toxică sau abuzivă nu va fi neapărat ușor și nu echivalează cu a ieși dintr-o relație în care pur și simplu cei doi parteneri nu se potrivesc.

A ieși dintr-o relație toxică sau abuziva poate fi dureros – ca atunci când dezlipești un pansament de pe o rană.

Semnele unei relații toxice nu dispar decât pentru scurt timp

Împăcarea cu un abuzator, după despărțire

Primesc multe mesaje în care sunt întrebată cât de în regulă este împăcarea cu un abuzator, pentru ca el zice ca ”s-a schimbat, iar eu nu mai văd la el comportamente și semne ale unei relații toxice”.

Recuperarea din abuzul narcisic este foarte dificilă, in cazul celor mai multe persoane. Vine cu multă suferință, cu dorința de a fi contactate de abuzatori, să le dea un semn că relațiile nu s-au încheiat – de aceea, multe victime se întorc la abuzatori atunci când aceștia le caută, cu diverse pretexte: că vor să le ceară scuze și să le spună că le pare rău ca s-au purtat urât, că le e dor de copii, că vor sa ia de acasă ceva uitat într-un colțișor al camerei, că le e dor de momentele frumoase din trecut, etc.

SUNT DOAR PRETEXTE cu care ești menținut în ciclul abuzului – iar situația poate avea și deznodăminte mult mai dure.

În cazul relatiilor de cuplu, impăcarile sunt pasionale, sexul de împăcare le tine pe victime, in continuare, lângă agresorii lor.

Este un subiect pe care îl vom dezvolta la SENS – retreat anual pentru femei între 15-18 Septembrie.

Câți dintre noi nu s-au lăsat păcăliți de pretexte cu care am fost atrași în ciclul abuzului emoțional sau de altă natura?

Îmi doresc foarte mult să te ajut – știu, însă, că un articol nu este suficient. Pentru a lucra în mod adaptat situației tale, te invit să te programezi la o consultație inițială, pentru al cărei onorariu îți ofer un discount de 10%

Te aștept cu drag – avem atât de mult lucruri esențiale de făcut împreună, pentru ca tu să afli cum poți fi bine cu tine!

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *