Obiective personale și profesionale, pentru că avem un an nou-nouț
- deși nu e obligatoriu ca toată lumea să își stabilească obiective, foarte multe persoane se gândesc, totuși, la anumite schimbări
- schimbarile – daca te-ai gandit sa faci anumite schimbari, sunt acestea aliniate cu valorile si prioritatile tale, sunt acestea cu adevarat cele pe care ti le doresti tu sau, de fapt, cei din jurul tau te forteaza sa faci schimbari si tu nu poti sa spui NU?
- indiferent la ce schimbări te gândești, indiferent ce decizii vrei să iei – în plan personal sau profesional – acest articol este și pentru tine
Să începem cu dreptul, acest an nou-nouț – cum obișnuia să spună mama mea. M-am prins mai greu ce însemnă, de fapt, expresia asta. Și am observat că nu prea era ușor, întotdeauna, să pășești cu dreptul.
Așa că m-am gândit să ajut puțin, la început de an – am văzut că trendul urărilor în social media, în ultimele zile ale anului trecut și în primele zile ale acestui an, a vizat obiectivele mărețe pentru acest an.
Sigur, în limbaj amestecat – și care se dorește mai elevat, mai strălucitor – acum se numesc rezoluții. Hai să le numim simplu și frumos: scopuri, țeluri, obiective, priorități. Sunt termeni mai realiști, mai pe înțelesul omului obișnuit care nu vrea brizbrizuri lingivstice și fonetice, indiferent că se gândește la viața personală sau la cea profesională. 🙂
Ce mi-a mai atras atenția, pe lângă acest termen ce a început să fie utilizat de câțiva ani, este încă un cuvânt: mărețe – nici mai mult, nici mai puțin. Trebuie să facem ceva măreț, neapărat. (!?)
Sigur – dacă toți am vrea să fim olimpici de talie mondială sau dacă toți am fi la cârma unor organizații care pun preț mai mult pe bani decât pe oameni. Poate. Dacă te afli într-o poziție din vârful vreunei organigrame, eu sper să iei în calcul faptul că oamenii sunt resursele cele mai importante din organizația ta sau a celei în care ești angajat pe o poziție de top. Sper să îți ajustezi viziunea de business după viziunea valorilor morale, așa încât să nu îți bati joc de oamenii care lucrează pentru rezoluțiile și obiectivele tale ”mărețe” din acest an. Știu că se poartă din ce în ce mai des, în multe corporații (dar nu numai în corporații), o atitudine execrabilă față de angajați. Iar filmul Teambuilding parodiază, de fapt, o realitate la care s-a ajuns pentru că angajații nu reacționează așa cum trebuie față de abuzurile de la locul de muncă, acceptând să se depersonalizeze și să defuleze prin înjurături pe care ar trebui să le adreseze exact șefilor, nu să și le verse unde au ei chef.
Am vorbit despre Teambuilding, AICI.
Revenind la schimbări – evident, este reală dorința oamenilor de a face schimbări care să le aducă succes, împlinire, satisfacții. Dar este reală numai pentru cei care doresc să facă ceva în direcția acesta. Pentru ceilalți este doar fantasmă, este o dorință fictivă.
Rezistența la schimbare
De câte ori nu ți-ai propus să slăbești, să faci sport, să te lași de fumat, să înveți o limbă străină, să pui bani deoparte, să îți schimbi jobul, să citești mai mult sau să începi un demers de autocunoaștere și dezvoltare personală cu un specialist care să te ajute să îți prelucrezi în mod adecvat trecutul și să iți reorganizezi prezentul? Dacă vrei să duci până la capăt ceea ce îți propui, atunci vei găsi în acest articol informații de interes pentru tine.
După primele 3-4 luni de la începutul anului, începe să apară rezistența la schimbare – astfel încât, un procent de 25% de oameni renunță la majoritatea lucrurilor pe care și le stabiliseră la început de an. Cercetările menționează că din procentul de 75% al celor care au reușit, cei mai multi au eșuat timp de 5-6 ani, la rând. Lucrul acesta m-a făcut să mă întreb de ce se întâmplă așa.
Din experiența personală și din cea de cabinet, în legătură cu stabilirea și atingerea obiectivelor, am putut să îmi dau seama care sunt principalele cauze ale eșecurilor – iar prima cauză, consider eu, este lipsa mai multor informații relevante despre abordarea schimbărilor dorite. Astfel de informații ar ajuta foarte mult, în opinia mea – bazat pe rezultatele din viața mea și pe rezultatele din cabinet – că rezistența la schimbare să se fluidizeze și creierul nostru să facă loc unor moduri de funcționare, față de cele în baza suntem obișnuiți să funcționam zi de zi. O mare parte din viața noastră înseamnă schimbare – nu numai obișnuințe si rutina. Iar schimbările au fost introduse în viața noastră începând din ziua nr.1 – de când ne-am născut. Numai că nu ne amintim ce s-a întâmplat, zi de zi, la începutul vieții: cum am acceptat schimbările, cum nu le-am acceptat, cât de greu le-a fost mamelor noastre să introducă noi și noi rutine care să ne ajute să ne continuăm călătoria începută numită Viață.
Prin urmare, amprentele primelor schimbări încă există în noi – și poate că tocmai aceste amprente conțin explicațiile de care avem nevoie acum, când suntem adulți, și ne acomodăm mai greu sau mai ușor cu noile schimbări pe care chiar noi ni le dorim, sau cu schimbări pe care contextele noastre ne împing să le facem.
În articolul de azi vreau să îți ofer și ție o imagine mai structurată despre schimbare & obiective și sper că recomandările de azi îți vor face și ție viața mai ușoară. <3
Sunt informații prețioase pe care le-am aflat pe vremea când lucram în mediul de business, într-o reprezentanță britanică a unei corporații importante care ne-a oferit, prin traininguri excepționale, o mulțime de informații foarte utile. Le-am adus apoi cu mine în cabinet, după ce am decis să îmi încep activitatea în mod individual, pe cont propriu, într-o vreme în care nu existau informații despre cum să începi o astfel de activitate – nu intuitiv, ci în mod mai bazat, mai sigur, mai informat. Așa încât, am avut mare nevoie de o structură pe care să mă bazez, că freelancer – iar aceasta structura a conținut, pe lângă multe alte informații, și informațiile referitoare la ce îmi propusesem eu – de această dată pentru mine, nu pentru o organizație. Este provocator să nu mai lucrezi pentru o organizație care îți stabilește obiective pe care tu să le bifezi, și să lucrezi pentru tine cât mai calculat și organizat – tu fiind cel care își stabilește obiectivele profesionale, cât și pe cele de dezvoltare personală și profesională, tu fiind cel care te tragi de urechi atunci când lucrurile nu sunt cum te gândeai să fie, tu fiind singurul răspunzător de felul în care obiectivele tale sunt atinse și de felul în care te dezvolți. Nu este ușor să faci toate acestea, mai ales dacă ești obișnuit că altcineva să îți traseze sarcini și să îți dea responsabilități pe care, cum spuneam, tu să te străduiești să le bifezi – prea puțin pentru tine, în proporție de peste 90% pentru altcineva.
I. Obiective personale și profesionale – cum trebuie să fie acestea
1. În primul rând, obiectivele trebuie să fie foarte bine aliniate cu valorile personale care ne ghidează viața și care indică maturizare psihologică și relațională: demnitate, libertate, educație, respect, decență – pentru a enumera doar câteva.
Dacă obiectivele tale nu au legătură cu astfel de valori, atunci ești pe o cale greșită – și nu-ți găsi justificări pentru așa ceva, doar pentru că exemplele din societate și din politică îți arată că ești liber să faci orice și ești liber să calci pe cadavre, pentru a te bucura de imagine, de statut și de bani.
2. Alt doilea lucru foarte util despre obiective a fost să știu cum trebuie să fie acestea – și mi-a folosit acronimul S.M.A.R.T.E.R.
S – obiectivul trebuie să fie SPECIFIC (definit cât mai clar, specific – obișnuim să formulăm foarte vag un obiectiv, așa încât ai răbdare să îl formulezi foarte specific, pentru a fi sigur că te îndrepti în direcția dorită; de exemplu: ”Vreau să lucrez cu oamenii” nu este o formulare specifică – toți lucrăm cu oamenii, în cazul în care nu lucrăm la Gradina Botanică sau la Gradina Zoologică; fii foarte specific: ce anume vrei să lucrezi cu oamenii, mai exact?)
M – obiectivul trebuie să fie MĂSURABIL (cum îti dai seama că faci progrese, cum observi progresele)
A – obiectivul trebuie să fie ACCESIBIL (cu ajutorul resurselor interioare – verifica daca ai abilitățile, competențele, cunoștintele și informațiile necesare ideplinirii obiectivului tau, experiență anterioară și cu ajutorul resurselor exterioare – bani, bunuri, posesiuni, relații)
R – obiectivul trebuie să fie RELEVANT (de ce e important pentru tine acest obiectiv, cum se vă schimba viață ta daca atingi obiectivul, cum se vă schimba viață celor din jurul tău daca îl atingi, cum iți schimba relațiile acest obiectiv)
T – obiectivul trebuie să aibă un interval de TIMP în care să fie atins (terbuie să iți stabilești un termen până la care vrei și poți atinge acel obiectiv, trebuie să iți stabilești mici etape pe care trebuie să le parcurgi, pas cu pas, concret: când faci primul pas, când faci al doilea pas, când faci al treilea pas)
E – obiectivul trebuie să fie ECOLOGIC (ce câștigi și ce pierzi, atingând acest obiectiv; cum îi afectează pe ceilalți faptul că tu aloci timp, energie, bani pentru obiectivul tău și că îl atingi; să ne întrebăm mereu dacă ceea ce facem contribuie la binele nostru și la binele celor din jurul nostru)
R – obiectivul trebuie să fie REVIZUIBIL (ce s-ar putea întâmpla, încât să fie nevoie să îți revizuiești obiectivul; ce te-ar putea determina să te răzgândești; să acceptăm că putem greși, dar să știm că putem corecta și putem face mai bine lucrurile – fie printr-o mai bună pregătire, fie solicitând sprijin)
Folosește acest acronim, oferă-ți timp pentru a găsi răspunsurile tale – ajustează acolo unde este nevoie. Acronimul îți arată ce ai de făcut.
Este o schemă simplă și foarte eficientă atunci când ne dorim să facem schimbări – fie în plan personal, fie în plan profesional.
De asemenea, este o schemă utilă și pentru copii, și pentru adolescenți – pentru că, de când suntem foarte mici, avem o grămadă de obiective. La începutul vieții se ocupă altcineva de obiectivele noastre: mama. Mai târziu, ne întâlnim cu realitatea: la grădiniță, la școală, la liceu, la facultate, la un loc de muncă – și nu știm să abordăm realitatea. Avem eșecuri tocmai pentru că nu avem o structură pe care să o folosim în drumul nostru prin scoală, prin viață, prin diverse locuri de muncă. Este firesc, apoi, să considerăm că sunt mai bune comoditatea, amânarea, lipsa de inițiativă personală – să facă alții, să așteptăm de la alții, să ne comparăm chiar cu alții, să ne simțim incapabili, etc.
Dar toate acestea se pot schimba – doar pentru acei oameni care învață cum să își abordeze nevoia de a face schimbări în diverse planuri ale vieții, după ce au constatat astfel de nevoi.
Visurile trebuie să aibă legătură cu valorile noastre, valori care ne ghidează viața. Iar asta are legatură cu Ecolgia obiectivului, de asemenea (vezi acronimul).
II. Transformă visurile în obiective pesonale și profesionale
Odată ce visurile sunt aliniate cu valorile, acestea trebuie transformate în obiective ce necesită, și acestea, o abordare specifică – pe pași, pe etape, în funcție de valorile care stau în spatele visurilor noastre.
Dacă atunci când eram foarte tânără manifestam o respingere față de acest cuvânt – obiectiv – mai târziu am realizat cât de vastă este știință din spatele bifării unui obiectiv și câte informații utile așteaptă să fie descoperite de noi toți.
În cabinet lucrez pe obiective profesionale cu foarte mulți dintre clienții mei – dacă ai anumite visuri, dacă valorile tale personale nu se mai regăsesc la locul tău de muncă sau in relatia ta, dacă asta te frustrează și îți aduce nopți nedormite, atunci poate merită să te gândești la schimbări in zona profesionala, personala sau sociala.Eu te aștept cu mult drag la cabinet sau online, să lucram împreună pentru a-ți clarifica obiectivele profesionale. Sau pe cele educaționale și altele personale, dacă simți că ai nevoie să înveți și tu cum să abordezi schimbările pe care ți le dorești.
III. Epuizare, anxietate, depresie
În drumul tău către schimbări în bine si către obiectivele tale – personale, financiare, profesionale – nu trebuie să ajungi la epuizare, la insomnie și nopți nedormite, la sentimente de copleșire, la depresie și la anxietate, la imposibilitatea de a avea grijă de tine, la neglijare în ceea ce privește odihna și în general stilul sănătos de viață.
Daca se întâmplă astfel, trebuie să lucrezi împreună cu un specialist care te poate ajuta să înțelegi cum să abordezi schimbările de care ai nevoie – în niciun caz prin a te neglija.
Motivația, perseverența și timpul trebuie folosite cu atenție, încât eforturile tale în direcția obiectivelor dorite de tine sau impuse de alții să nu ducă la epuizare, depresie, anxietate.
IV. Ce trebuie să știi că e OK, atunci când îți propui obiective personale și
profesionale
Până când vom lucra împreună la cursuri sau în cadrul consultațiilor, îți las mai jos alte câteva idei importante legate de obiective:
- E OK să nu-ți stabilești obiective mărețe. Am văzut, cum spuneam, că acesta a fost trendul majorității postărilor din social media, la final de an și la început de an. Care mai de care. Dar: pentru o sănătate mintăla optimă, mută-ți în interior atenția – acolo ai o mica busolă care iți indică ce ai nevoie. Social media iți indică fix, în cea mai mare parte, exact ce nu ai nevoie – fii selectiv, când ‘’te dai’’ pe social media, ca să nu ajungi la depresie și la anxietate. Depresia și anxietatea sunt surori, ele merg mână în mână. Ai grijă de unde îți iei informațiile.
- E OK să îți evaluezi prioritățile și să îți stabilești obiective tangibile, în contextul tău. Este foarte indicat să ai în vedere un scop, decât să începi să faci schimbări în mod haotic și să sari de la una la alta, nebifând nimic și, mai mult, obosind de la disiparea atenției și a energiei în mai multe direcții. De aici trebuie să pornești, dacă tot e să iți stabilești obiective ‘’mărețe’’. Dar mărețe cu sensul de firești, sănătoase, care să nu-ți inducă depresie și anxietate, să nu-ți alimenteze compararea, gândirea catastrofică și învinovățirea.
- E OK să nu te compari cu cei care au născocit trendul obiectivelor mărețe – e și mai OK să nu pierzi acolo vremea, nici măcar o secundă. Pentru că te investești pe tine acolo: atenția ta este investiția ta acolo. Investește-ți atenția în postări care nu-ți induc depresie și anxietate, ci în cele care te învață să te întorci la tine, să nu te mai îndepărtezi de tine – în loc să mai găsești motive pentru a te compara cu ‘’modelele’’ din social media sau, de exemplu, scuze pentru a continua să faci compromisuri și sacrificii unilaterale, continuarea practicării greșite a toleranței și a acceptării. Compromisurile și sacrificiile unilaterale, continuarea practicării greșite a toleranței și a acceptării sunt periculoase pentru tine, dar sunt cauza pierderii echilibrului tău: te spargi în bucăți și îți va lua ani și ani să te recompui – asta dacă se va mai întâmpla vreodată.
- E OK să te compari cu tine, în funcție de graficul tău personal: unde erai în urmă cu un an, din punct de vedere al vieții personale, al vieții sociale și al vieții profesionale. Dacă mă întrebi, acesta este singurul ‘’vizor’’ prin care trebuie să te privești. Restul e can-can.
Cum te compari cu tine – unde erai în urmă cu un an, unde ești acum și unde vrei să ajungi în manieră realista, sănătoasă și ecologică atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău – ce trebuie să elimini, să ajustezi, să regândești sau să îmbunătățești:
- Viața personală: ești mulțumit cu ce ai (partener de cuplu, copii – ai relații în care te simți în siguranță și apreciat?), îți aloci timp și bani suficient doar tie – pentru dezvoltarea ta personală, pentru psihoterapie, pentru coaching; te ocupi de sănătatea ta sau o lași pentru altădată, etc.
- Viața socială: ce fel de prieteni ai (autentici, pe care te poți baza în mod firesc, care te respectă; sau ai prieteni manipulativi, mincinoși, aroganți, sfidători, șmecheri, care folosesc ironia și sarcasmul, replicile tăioase în care își îmbracă, de fapt, nesimțirea – dacă admiri astfel de comportamente, nu ai nevoie să îți faci o evaluare serioasă a valorilor; verifică daca ai valori comune cu ei – cum verifici: le observi comportamentele și le corelezi între ele; dacă aveți valori opuse, ce mai caută în viața ta sau, invers: ce cauți tu în viața lor, cât îți mai cobori standardele?
- Viața profesională: ești mulțumit sau nu ești mulțumit de ceea ce faci pentru a-ți câștiga existența, te regăsești sau nu te regăsești în ceea ce faci, te regăsești în valorile promovate de organizația pentru care lucrezi? Foarte probabil, nu te regăsești în valorile acelei organizații – de aici și foarte multe frustrări. Ia în calcul o schimbare, dacă valorile tale personale nu corespund cu valorile organizației în care lucrezi; îți spun asta inclusiv din poziția de fost om de HR – am văzut foarte multe situații în care oamenii sunt absolut îngroziți de faptul că se trezesc dimineața pentru a merge la un loc de muncă unde valorile acelui loc de munca nu corespund cu valorile lor interioare care le ghidează viață. Este ceea ce și pe mine m-a determinat, în anul 2001, să renunț la a mai fi angajat – valorile mele de viață nu se regăseau acolo. Ba, mai mult: valorile de viață ale noastre, ca angajați, erau terfelite și sfidate – dar așa, politically correct. Știți voi.
V. Obiective personale și profesionale mărețe versus obiective mici, realiste și susținute timp de 29 de zile – ca perioadă de încercare
Dacă voiai demult anumite lucruri, alege-ți din lista ta cu care poți să începi perioada de testare timp de 29 de zile – mâine fiind prima zi. Poți începe să: pictezi, să citești în fiecare zi dintr-o carte, să faci sport, să te alimentezi mai sănătos, să te odihnești mai mult, să te trezești mai devreme în fiecare zi, etc.
Alege maxim 3 obiective micuțe și testează-le în perioada de 29 de zile. Pașii mici sunt pașii de succes.
Eu nu recomand niciodată clienților mei să înceapă să facă schimbări pe mai multe planuri – maxim 3, deși 3 e deja mult când vorbim despre schimbări care vizează inclusiv structura noastră de simțire și de gândire. Pentru că a schimba comportamente, a introduce noi obiceiuri în zona noastră de confort, are legătură inclusiv cu a gândi și a simți în feluri diferite fata de momentul anterior schimbărilor.
Fără o structură foarte clară despre felul în care te poți îndrepta către obiectivele mărețe, acestea rămân nerealiste și intangibile, sunt consumatoare de timp, energie, bani și îți induc, de fapt, depresie și anxietate. Se poate întâmplă la fel și cu obiectivele pe care le consideri realiste, dacă nu iți pregătești minuțios abordarea – am scris despre pregătirea pentru schimbare acest articol INSPIRAȚIE PENTRU SCHIMBARE – INDIFERENT ÎN CE PLAN AL VIEȚII ÎȚI PROPUI SĂ FACI SCHIMBĂRI – te invit să îl citești pentru că îți va completa foarte frumos, așa cum ai nevoie, abordarea sănătoasă pe care trebuie să o ai în legătură cu orice obiectiv – măreț sau mai puțin măreț – la care te gândești și pe care, poate, acum nu știi cum să îl abordezi.
Sugestia mea este ca, din tot ce înseamnă obiectivul tău, să începi cu ceva ce știi că poți face, în contextul tău. Nu uita: trial period 29 de zile – această metodă îți va aduce beneficii și în viața personală, și la locul de muncă, și în relatiile cu prietenii.
VI. Metoda Kaizen, adaptată de la business la viața ta – a face pași mici în mod constant, urmărind o îmbunatățire continuă
Pașii mari creează disconfort, nu permit crearea de noi cai neuronale, duc la epuizare cronică, frica ta de eșec va creste și este posibil să renunți când tocmai ai început.
Dacă este și cazul tău, atunci poți lua în calcul metoda intuitivă a pașilor mici, propusă de profesorul japonez Masaaki Imai. Pașii mici te vor ajuta foarte mult în fluidizarea rezistenței și a fricii de eșec, atât în viață personală, cât și în cea profesională.
Metoda pașilor mici este preluată din mediul de business și o poți adapta pentru schimbările pe care ți le propui. Este important să îți stabilești în mod realist cât de mici trebuie să fie pașii mici: fiecare trebuie să descopere, în contextul său, ce înseamnă pași mici, în funcție de propriile coordonate. Observă dacă ritmul pe care ți l-ai impus este un ritm realist, obsesrva dacă efortul depus este prea solicitant și de duce mai degrabă spre epuizare și renunțare – poți ajusta acești pași, în funcție de ritmul tău. Și poți să introduci pași mai mari doar după ce te obișnuiești cu pașii mici. Deci, schimbări mici, graduale – crescând treptat ritmul și dinamica schimbărilor, în funcție de progresele pe care le observi la tine.
VII. Câteva idei suplimentare, pe final
- Fă distincția intre ce este esențial și ce este neesențial pentru schimbarea pe care ți-o dorești
- Fă o lista cu toate beneficiile pe care ți le aduc lucrurile esențiale pe care le-ai selectat la pasul anterior
- Observă cu atenție erorile care apar, pentru a le putea corecta din mers
- Analizează-ți resursele folosite și continuă să le folosești în mod constant – adăugând și noi resurse, pe măsură ce observi ceea ce ai mai avea nevoie
- Ia-ți angajamente puternice față de tine – până la urmă, tu ești primul om care contezi, pentru tine.
- NU UITA DE DISCIPLINĂ, DE MENȚINEREA SCHIMBĂRILOR – MICI SAU MARI – ȘI DE ADĂUGAREA DE NOI SCHIMBĂRI
Sper că recomandările de astăzi îți vor face și ție viața mai ușoară, că te vor ajuta să îți fluidizezi rezistența la schimbare și îți vor diminua frica de eșec.
Iar dacă ai un prieten care are nevoie de aceste clarificări, transmite-i aceste recomandari de azi.
Lasă-mi un mesaj în legătură cu ce crezi tu despre ‘’rezoluțiile’’ de la început de an – au legătură cu viața ta, au legătură cu presiunea pusă pe tine de ceilalți, sau cu presiunea pe care chiar tu o pui pe tine din dorința de mulțumi pe altcineva?
Mona
~~~~~~~~~
Apreciez mult feedbackul vostru, așa că îl aștept nu doar prin mesaje private :), ci și în comentarii publice în secțiunea de recenzii a paginii mele de Facebook, aici: RECENZII POSTĂRI, ARTICOLE, TESTIMONIALE CLIENȚI
De asemenea, vă rog să nu ezitați să mă contactați pentru orice sugestii referitoare la subiectele pe care ati mai dori să le abordez, legate de specificul activității mele profesionale și al site-ului.
Mă bucur să rămânem conectați și în acest an, și să vă sprijin în călătoria voastră atât către binele personal, cât și către relații mai sănătoase și mai fericite.
Mulțumesc mult celor ce s-au alăturat de curând newsletter-ului meu de educație pentru relații și dezvoltare personală – bun venit în rândul cititorilor mei și sper ca articolele să vă fie cât mai utile!
Încă nu am programat ediția nr.14 a bootcampului de educație relațională și dezvoltare personală pentru Femei – SENS, întrucât nu am găsit acea pensiune care să corespundă nevoilor acestui bootcamp și care să nu propună prețuri ce depășesc decența. Dacă îmi puteți recomanda pensiuni ce au sala de curs și care oferă servicii serioase în ceea ce privește cazarea și masa, am rugămintea să îmi transmiteți propunerile voastre. Ca zone de interes și accesibile tuturor: Rucăr-Bran, Breaza, Sinaia, Predeal, chiar și împrejurimile Bucurestiului. Mulțumesc din suflet pentru eventualele recomandări!
Urmează să anunț, în scurt timp, programul grupurilor de susținere pentru femei și pentru cupluri, cât și programul workshopurilor destinate cuplurilor la început de drum, părinților, copiilor și adolescenților. Grupurile și workshopurile se vor desfășura cu prezență fizică, în cabinetul meu din București. Voi încerca să organizez și online astfel de workshop-uri și grupuri – pentru cititorii care nu locuiesc în București sau care trăiesc în afara țării. Dacă încă nu am lucrat împreună și nu ne-am cunoscut, îmi doresc foarte mult să ne cunoaștem în acest an și să vă pot fi alături mai mult decât prin scrierile mele.