Lipsa de sinceritate fata de propria persoana – incearca sa observi cu atentie acele momente din viata ta in care, din diverse motive, nu ai fost sincer cu tine. Observa, cu rabdare, fara sa te judeci, fara sa te critici, unde te-a dus aceasta lipsa de sinceritate.
Poate ca lipsa de sinceritate fata de propria persoana te-a dus spre tot felul de relatii de prietenie nepotrivite, pe care le-ai intretinut numai din plictiseala, din nevoia de comunicare, de socializare sau de a fi ascultat, vazut si aprobat. Si totusi, nu intotdeauna ai obtinut asta. Si cand nu ai obtinut asta asa cum iti doreai tu, ai fost foarte ranit si foarte reactiv si mastile ti-au cazut cu mare zgomot, incat te-ai mirat si tu.
Sau, poate ca atunci cand ai obtinut atentie si aprobare, asta, ti-a crescut inca putin egoul, ti-a fost alimentat narcisismul si ti-a crescut considerabil o falsa stima de sine, te-ai supraestimat si ai uitat ca nu despre asta este vorba in viata – despre a capata dreptate, aprobare si laude in baza aparentelor afisate in public.
Dar in sufletul tau este tristete, este o mare frica de singuratate, este un gol imens despre care doar tu stii si pe care inca il negi, pentru ca ti-e frica sa ii faci fata, pentru ca nu stii cum sa ii faci fata. Si pentru ca te temi ca ti-ai pierde respectabilitatea in fata lumii, daca vei face schimbari sanatoase pentru viata ta.
Poate ca lipsa de sinceritate fata de tine insuti te-a dus spre un loc de munca nepotrivit, pe care l-ai acceptat doar pentru ca ti-a fost frica sa refuzi, stiind ca, o perioada, nu te vei descurca financiar. Sau poate te-a recomandat cineva, si ti-a fost rusine sa refuzi, pentru a nu dezamagi persoana care ti-a facut recomandarea. Sau sa nu strici relatia cu acea persoana. Sau sa iti multumesti parintii. Sau … sau … sau.
Poate ca lipsa de sinceritate fata de propria persoana te-a determinat sa intri intr-o relatie de cuplu cu un partener pe care ti s-a parut ca il iubesti si cu care, de fapt, nu ai nimic in comun, nu aveti valori comune si nici scopuri comune; un partener care nu isi asuma angajamente pentru relatie, asa cum tu ai avea nevoie. Sau chiar tu nu iti asumi astfel de angajamente. Si totusi, ramai in continuare, pentru ca inca te minti singur ca acest partener se va schimba. Sau poate ca te minti si iti spui ca vei reusi sa il iubesti, la un moment dat. Si pana atunci cauti si alte relatii. Sau poate iti spui ca e mai bine chiar si cu un astfel de partener, decat sa traiesti singur.
Poate ca lipsa de sinceritate fata de propria persoana te-a facut sa spui ”Si eu!” atunci cand ai auzit ”Te iubesc!” – si cu ocazia asta ai mintit nu o persoana, ci doua. Una esti tu.
Poate ca lipsa de sinceritate fata de tine insuti te-a determinat sa te casatoresti, pentru ca iti tot spuneai ca ”a venit timpul” sau ”trebuie sa intru in randul lumii”.
Poate ca lipsa de sinceritate fata de propria persoana te-a determinat sa aduci pe lume un copil. Pe care nu ti-l doreai prea mult, dar ai vrut sa fii ca toata lumea. Un copil de care nici nu iti prea vine sa te ocupi, si pentru care nu iti asumi cine stie ce responsabilitati. Sau poate ca il privesti ca pe un trofeu, pentru care iti asumi doar in mica parte rolul de parinte, dar nu iti asumi casatoria si rolul de sotie/sot. Si poate ca vei mai aduce pe lume si alti copii. Tot din cauza lipsei de sinceritate fata de propria persoana.
Poate ca lipsa de sinceritate fata de propria persoana te-a determinat sa crezi ca esti iubit neconditionat, cand aveai toate semnalele ca nu te iubea nimeni. Reversul este valabil. Te-ai jucat de-a iubirea neconditionata si atat. Nu ai primit nimic, doar ai oferit, ai obosit si ai dobandit frustrari. Nu ai vazut angajamente, nu ai vazut implicare, nu ai vazut acordare la ritmul tau. Si ai inceput sa intelegi ca iubirea neconditionata are legatura doar cu gandirea magica.
Poate ca lipsa de sinceritate fata de tine insuti te-a determinat sa renunti la propriile tale valori. Si asta te-a costat nu mult, ci foarte mult. Si inca te va costa.
Poate ca lipsa de sinceritate fata de tine insuti te-a determinat sa accepti sa faci multe compromisuri si multe sacrificii. Cu siguranta, dupa repetarea atator compromisuri in diverse domenii ale vietii tale, este mai greu sa dai inapoi.
Poate ca lipsa de sinceritate fata de tine insuti te-a determinat sa faci cele mai proaste alegeri pentru tine si sa iei cele mai proaste decizii pentru viata ta. Si acum ai ajuns sa spui ca te cunosti foarte bine. Desi viata ta este un dezastru de proportii considerabile …
Continua tu, in linistea ta, lista cu alte consecinte ale lipsei de sinceritate fata de tine insuti, fa o evaluare corecta, obiectiva, ”la rece” – pentru ca se poate. Si daca tragi linie si rezultatul nu iti place sau este chiar ”dezastru”, intreaba-te cat mai esti dispus sa mai continui si cat mai lasi lipsa de sinceritate fata de tine insuti sa iti conduca viata.
De ce m-am gandit la lipsa de sinceritate si la efectele sale dezastruoase pe care le are in viata ta si a celor din jurul tau? Pentru ca este cauza celor mai multe tulburari emotionale care se pot agrava fara sa iti dai seama sau de care iti vei da seama prea tarziu, dupa ce si cei din jurul tau au simtit lipsa ta de sinceritate in ceea ce te priveste si in ceea ce ii priveste pe ei (pot fi parintii tai, pot fi prietenii tai, poate fi partenerul tau de viata, poate fi sotul/sotia sau/si pot fi copiii tai).
Un alt motiv pentru care m-am gandit la lipsa de sinceritate si consecintele urate ale acesteia in viata oricui, este chiar modul in care viata mea a fost afectata de lipsa de sinceritate a celor din jurul meu fata de ei insisi, cu urmari asupra relatiilor dintre noi. Pentru ca, oricat ne-ar placea sa credem ca nu ne afecteaza relatiile pe care le avem cu cei din jur si ca suntem independenti, nu este asa. Suntem interdependenti, odata ce intram in relatii, indiferent de natura acestora. Si ar fi bine sa stim daca avem – sau nu – pe ce sa construim relatii.
Si, nu in ultimul rand, un motiv foarte bun pentru a ma gandi la consecintele lipsei de sinceritate in viata ta, a ta, a ta, a ta, a ta si, desigur, a ta, este pentru ca indiferent de varsta pe care o ai si de stadiul in care te afli, tu, pur si simplu, meriti din plin o viata frumoasa!
Ocupa-te de tine, ocupa-te de viata ta – este singura treaba cu adevarat serioasa si importanta pe care o ai in aceasta viata. Nu in alta viata viitoare, ci in asta. Dar … numai daca vrei sa fii fericit, daca vrei sa te simti cu adevarat implinit si daca vrei sa ai relatii sanatoase cu toate persoanele semnificative pentru tine.
Pentru tine, cu drag,
Mona