Meniu Închide

Ce fel de oameni ajung la cabinetul meu – și în alte cabinete

la-cabinetul-meu

La cabinetul meu – ce fel de oameni ajung la cabinetul meu și în alte cabinete, precum cele de consiliere pentru dezvoltare personala, coaching, psihologie, psihoterapie sau psihiatrie?

Am primit această întrebare de foarte multe ori – inclusiv din partea unor realizatori de emisiuni.

Ce fel de oameni ajung la cabinetul meu – și în alte cabinete, precum cele de consiliere pentru dezvoltare personala, coaching, psihologie, psihoterapie sau psihiatrie?

„Ce fel de oameni” – ce formulare ciudată, așa-i? Este total neadecvată – ca și când oamenii care ajung la noi sunt o specie cel puțin bizară care merita sarcasm, ironie, jigniri.

Această formulare are, de fapt, legătură cu stigma pusă, în continuare, pe cei care sunt cu adevărat puternici și au curajul de a se informa direct de la specialiști, de a solicita îndrumare și sprijin profesionist pentru a se dezvolta, pentru a se descurca mai bine în relațiile lor și în viață, în general – sunt văzuți ca având probleme, chiar ca fiind nebuni.

Gândirea aceasta limitată este, în continuare, cea care generează astfel de etichete ce sunt puse tocmai de oamenii care consideră că nu au nici o problemă și din cauza cărora ceilalți oameni au curajul să ajungă la noi – indiferent cine suntem noi: consilieri pentru dezvoltare personala, coachi, psihologi, psihoterapeuți, psihiatri.

Adevarul gol-goluț este acesta: la cabinetul unui coach, consilier, trainer de dezvoltare personală, psiholog sau psihiatru vin oamenii care au probleme din cauza celor care cred că nu au nici cea mai mică problemă.

Desigur, nu toți oamenii care vin la noi au curajul să numească de la prima consultatie, atât de direct, că se confruntă cu acest lucru – pentru că la început nu îți este tocmai ușor să spui astfel de lucru. Dar noi știm – încă de la telefon, când suntem contactați pentru prima programare, de ce suntem contactați. Iar acest lucru se confirmă întotdeauna în cabinete, la prima consultație. Realitatea aceasta este: la noi vin acei oameni care întâmpină dificultăți și probleme reale – chiar foarte grave, de multe ori – exact din cauza celor care sunt convinsi că au intotdeauna dreptate, ca sunt perfect echilibrați, celor care sunt convinși ca au dreptul sa fie abuzivi, care cred ca știu să comunice, care sunt ferm convinsi ca știu să se poarte și să relaționeze civilizat; din cauza celor care dau vina pe toată lumea, numai pe ei nu; din cauza celor care se pricep de minune să te înroleze în manipulări de tot felul, pentru a obține putere, control, o locuință, bani, corpul tău. Pe aici ne aflăm, cu mici variațiuni pe aceeași temă.

La noi, deci, vin oameni care merită toată aprecierea pentru că și-au propus obiective clare pentru atingerea cărora demonstrează că sunt dispuși să depună și efort – spre deosebire de cei care nu vin, îi ironizează și care și-au propus să rămână așa cum sunt: conflictuali, comozi, suficienți, aroganți, resemnați, pasiv-agresivi, abuzivi, prefăcuți, mincinoși.

Vin oamenii care au înțeles că singura investiție foarte bine plasată este în propria educație – și nu mă refer la educația formală, așa cum o știm, ci la educația prin informare corectă în cabinetele noastre. Acest tip de educație înseamnă chiar prevenție. Iar prevenția este cea care ne protejează, ne protejează viață interioară și ne asigură un set de abilitați și mecanisme de gândire, simțire și comportament care ne vor ajuta în toate situațiile cu care viață ne întâmpină.

Vin oamenii care au înțeles – uneori după un lung sir de suferințe – că merită mult mai mult în viața lor personală și profesională.

Vin oameni care vor să se educe pentru relații – ca să nu mai sufere, ca să nu se mai lase influențați de trecut, ca să învețe să își prelucreze sentimentele de pierdere, durerea și traumele generate în relațiile cu cei care insistă că nu au nici o problemă și ca „nu le-au făcut nimic”.

La cabinetul meu vin oameni care au înțeles că tot ce pot să controleze în această viață sunt propriile emoții, gânduri, trăiri, comportamente, reacții, prioritați, obiective personale și profesionale.

Sunt oamenii care au înțeles că nu pot controla altceva, în afara propriei persoane – și care, când ajung la mine, își doresc foarte mult să învețe și cum să facă acest lucru.

Sunt oameni pe care articolele mele îi ajuta să își clarifice multe aspecte ce au legătură cu situația lor: fie că se află într-o relație, fie că tocmai au încheiat o relație, fie că își doresc să înceapă o noua relație – de această dată, mai informați și mai pregătiți cu ajutorul meu.  Fie că au copii și își doresc să relaționeze mai bine cu ei, fie că își doresc să aibă un copil și se pregătesc, de pe acum, pentru rolul de părinți. Fie că vor să schimbe locul de muncă, fie că vor să avanseze în carieră, fie că vor să înceapă o afacere pe cont propriu și au nevoie de o abordare structurată inclusiv pentru obiectivele lor profesionale.

Cine sunt acești oameni care vin la mine pentru consultații și pentru cursuri, și care îmi devin foarte dragi? 

În primul rând, sunt oameni care au renunțat la mitul care îi ținea în derută, suferință: Mă ajut singur, nu este în regulă să solicit ajutor – eu le știu pe toate, mă știu și mă cunosc cel mai bine.

Sunt mame, sunt tați, sunt partenere de cuplu, sunt parteneri de cuplu, sunt frați, sunt surori, sunt copii adulți ai unor părinți abuzivi.

Sunt angajați ai unor șefi abuzivi, sunt freelanceri care au clienți și colaboratori abuzivi și certați cu bunul simt.

Sunt copii și adolescenți care trec prin bullying la școală sau care trec prin abuz exact acasă, aduși chiar de părintele abuziv care știe – ca orice abuzator – să facă din copil țapul ispășitor.

Sunt oameni cu diverse ocupații, cu diverse preocupări, cu diverse pasiuni, cu trăiri profunde, cu priorități frumoase și dornici să găsească și alte priorități frumoase – personale și profesionale.

Sunt oameni care lucrează cu alți oameni mici pe care îi fac oameni mari – iar părinții oamenilor mici nu le sunt deloc recunoscători, ba chiar îi terorizează pentru că au tupeul să îi învețe carte.

Sunt oameni care lucrează cu alți oameni mari, dorind să contribuie la binele lor: fie că sunt medici, asistenți medicali, asistenți sociali, etc.

Sunt oameni de peste tot – din țară și din afara țării. Și noi lucrăm peste tot – în cabinete, online, în săli de curs, in tabere special dedicate lor.

Oamenii care vin la mine sau la colegii mei sunt cei mai puternici și norocoși oameni – au înțeles că informația, singură și citită pe ici, pe colo, nu înseamnă educație și nu înseamnă vindecare. Au înțeles că schimbare și vindecare fără învățare nu există.

Vin cei care au înțeles că prevenția este Mama Înțelepciunii și că trebuie să caute acea relație în care să învețe cum să se reechilibeze, dacă în celelalte relații echilibrul le-a fost destabilizat. Iar această nouă relație sănătoasă nu e cu un alt partener, cu un nou prieten, sau cu unul dintre părinți. Este relația umană și profesionala pe care învață să o construiască în cabinetul consilierului, al coach- ului, al psihologului, al psihoterapeutului sau al psihiatrului – împreună, în această nouă relație profund umană de două persoane, oamenii care vin la noi învață ce este o relație și cum este normal să fie o relație sănătoasă, securizantă. Învață asta inclusiv copiii și adolescenții pe care părinții îi consideră defecți și care pretind ca noi să le reparăm copiii, neînțelegând că noi nu reparăm nimic și neacceptand că ei, ca părinți, sunt cei care trebuie să vină la noi mult mai des decât copiii „defecți”.

O parte dintre oamenii care îmi citesc postările pe care le public pe pagina mea de Facebook  se îndreaptă către cabinetul meu, iar eu sunt bucuroasă pentru că ajungem să ne cunoaștem și dincolo de social media.

Oamenii care vin la noi – și cărora eu le sunt recunoscătoare pentru încredere și pentru că fac parte din povestea lor – preiau de la noi modelul sănătos de relație și îl duc în afara cabinetelor noastre, în relațiile cu cei de acasă, în relațiile de la locul de muncă, în relațiile cu prietenii lor, în relațiile cu clienții lor – astfel încât, celor care consideră ca nu au nicio problemă nu le place deloc că omul care vine la noi este acum un om echilibrat, care nu se mai lasă învârtit pe degete și nici intimidat, este un om care știe acum să stabilească relații sănătoase și care ia imediat decizia de a părăsi orice relație nesănătoasă.

La cabinetul meu ajung foarte multe persoane pentru a doua sau a treia opinie. Eu încurajez aceasta abordare – a solicita o a doua și chiar a treia opinie – atunci când observi că nu obții de la consilierul, coachul, trainerul, psihologul, psihoterapeutul cu care lucrezi acele informații care să te ajute să îți completezi imaginea, tabloul, povestea vieții tale, atunci când simți că lipsesc multe detalii importante care te-ar ajuta să iei decizii mai bune și mai sănătoase pentru tine. Ai tot dreptul să soliciți o a doua și o a treia opinie, în loc să ramai blocat într-un demers de autocunoaștere, de vindecare, de schimbare sau cum vrei să îi spui, alături de persoana care simți că nu ți se potrivește sau care nu te mai poate ajuta – acest lucru afectându-ți, poate, viața de cuplu, alte relații importante sau viața ta profesională. Ai acest curaj de a solicita a doua sau chiar a treia opinie – nu ezita, pentru că timpul nu se mai întoarce. Știu, este un clișeu – dar este realitatea. Iar tu nu îți dorești să bați pasul pe loc.

Nu cred în calitatea serviciilor oferite de consilieri de dezvoltare personală, coachi, traineri, psihologi, psihoterapeuți, etc. care nu au o bază foarte solidă de cunoștinte relevante pentru demersul de dezvoltare personală, autocunoaștere, schimbare. Iar o bază solidă este construită prin învățare, în timp – și mă refer la baza formată din teorii ale învățării, ale comunicării, ale comportamentului, psihologie clinică, psihanaliză, psihosexologie, psihiatrie, neuroștiințe, sociologie, antropologie, filosofie, economie. A lucra doar pe baza intuiției, fără a te forma în aceste direcții, nu are legătură cu un act profesionist. A te baza doar pe ”intuitie” si pe ”arta de a pune întrebări” în baza unor algoritmi furați de ici, de colo, de pe net, nu are legătură cu o abordare profesionistă a clienților și a situațiilor lor.

De asemenea, nu este firesc ca, dacă lucrezi în oricare dintre aceste domenii ce au în comun lucrul cu oamenii, cu prioritățile lor personale și profesionale, să nu ai pregătire pe abordarea abuzului și să crezi că poți însoți o persoană aflată în abuz punandu-i la dispoziție o ofertă bogată de cristale, uleiuri esențiale, cărți de tarot, afirmații pozitive, citate motivaționale, etc.

Nu este normal să se întâmple astfel de lucruri, dar – din păcate – se întâmplă așa mult mai mult decât am fi dispuși să credem.

Am foarte mulți clienți care, neștiind cum să selecteze profesioniștii la care să se programeze, au trecut ani la rând prin experiențe ca cele de mai sus, s-au înscris la tot felul de consultații și grupuri de sprijin promovate agresiv pe Facebook, fiind bombardați cu orice altceva decât sprijin profesionist bazat pe cunoștințe solide din domeniile pe care trebuie să le stăpânească profesioniștii din acest domeniu – indiferent că lucrează ca traineri, consilieri de dezvoltare personala, coachi, psihologi, psihoterapeuți. Fără o bază complexă, clienții realizează, la un moment dat, că aceia nu sunt specialiști, ci orice altceva – și că nu este deloc normal să mai continue astfel de colaborări care nu doar că nu le fac bine, dar le fac foarte rău. Și nu au nici cea mai mică legătură cu demersul de dezvoltare personală, și nici cu etica presupusă în acest domeniu.

Dacă îți dorești să te cunoști mai bine, dacă îți dorești să te uiți la bagajul tău emoțional și să înveți ce să faci cu ce conține acesta, dacă îți dorești să înveți să stabilești relații sau să regândești relațiile pe care le ai, dacă îți dorești să ieși dintr-o relație abuzivă, dacă îți dorești să înveți cum să comunici mai bine cu copilul tău, dacă îți dorești să îți atingi obiectivele personale și profesionale într-un mod bine gândit, validat și structurat, atunci tu ai nevoie de un profesionist cu o pregătire complexă, pentru că tu ești o ființă complexă ce nu poate fi abordată intuitiv pe baza unor întrebări ce au în spate algoritmi – ca cei bine pusi la punct de Facebook si de Google – și care te reduc la cine nu ești.

Prin urmare, fii deosebit de atent atunci când alegi să începi un demers de autocunoaștere, dezvoltare personala, schimbare, vindecare, transformare – persoana cu care lucrezi îți va influența nu doar trăirile, ci și deciziile tale de viață și, implicit, traseul vieții.

Dacă acest articol este folositor pentru tine, te rog transmite-l mai departe și prietenelor/prietenilor tăi.

Dacă ai primit acest articol din partea unui prieten, te invit și pe tine să te abonezi la newsletterul meu – informațiile tale rămân confidențiale.

Bineînțeles, aștept și gândurile tale – îmi doresc să îți fiu alături, dacă simți că ai ajuns la o răscurce personală sau profesională și ai nevoie de mai mult suport. Abia aștept să ne cunoaștem, pentru ca tu să te cunoști din ce în ce mai bine!

Alese gânduri,
Mona

Îmi doresc foarte mult să te ajut – știu, însă, că un articol nu este suficient. Pentru a lucra în mod adaptat situației tale, te invit să te programezi la o consultație inițială, pentru al cărei onorariu îți ofer un discount de 10%

Te aștept cu drag – avem atât de mult lucruri esențiale de făcut împreună, pentru ca tu să afli cum poți fi bine cu tine!

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *