Invidia – te confrunți cu așa ceva în relațiile tale? Sper ca acest material să te ajute.
Invidia este întotdeauna prezentă la persoanele cu complexe de inferioritate.
Motivele pentru care acestea invidiază pot fi legate de realizări profesionale, diplome universitare, o imagine socială bună, succes profesional, loc de muncă bine plătit, câștiguri mai mari obținute din desfășurarea unei activități independente, prieteni de calitate, atenție din partea persoanelor care te apreciază.
Se mai poartă invidia pentru că ai o mașină mai bună, o familie reușită sau o locuință cumpărată tot din munca ta – în loc să dorești să îți moară mai repede părinții, ca tu să le preiei locuința și să te lauzi că „ai casă” – nu, dacă nu e obținută prin efort personal din munca ta, nu ai. Ai primit – e cu totul altceva.
De asemenea, ești foarte invidiat pentru calitățile tale, pentru atributele ce te definesc și care îți atrag succesul: umanitate, blândețe, generozitate.
Neurobiologia invidiei
Persoana invidioasă trăiește frustrare și durere, în același timp în creierul său activându-se zonele răspunzătoare de aceste trăiri.
O serie de experimente efectuate de cercetători de la Institutul Național de Științe Radiologice din Japonia a indicat faptul că, atunci când se confruntă cu sentimentul de invidie, la nivelul creierului sunt activate diferite zone implicate în percepția durerii fizice.
Atunci când voluntarii au primit indicația să-și imagineze că persoana invidiată a suferit un eșec, eliberarea de dopamină a fost declanșată în zonele cerebrale ale striatului ventral, activând mecanismul de recompensare al creierului.
Rezultatele acestor experimente arată că intensitatea invidiei percepute este corelată cu plăcerea obținută prin eșecul invidiatului.
Dacă ai avut un eșec și ai constatat bucuria celui care te invidiază, nu ți s-a părut. Acest lucru este foarte real.
Părintele, partenerul sau prietenul invidios care se bucură de eșecurile noastre reprezintă personaje des întâlnite. Inclusiv în viața mea personală și inclusiv în cabinet sau in bootcamp-ul de psihologie, dezvoltare personala si educatie relationala pentru Femei – SENS.
Trăim într-o societate în care persoanele cu complexe de inferioritate au devenit din ce în ce mai agresive și sunt dispuse să facă absolut orice pentru a denigra persoanele pe care le invidiaza. Complexele de inferioritate vin la pachet cu furie și dorința de răzbunare – atât pe cei invidiați, cât și pe personajele ce au populat copilăria celui care invidiază și care nu doreste să se ocupe de traumele copilăriei, își neagă traumele și își admiră, mascat, părinții care l-au chinuit.
De-a lungul activității mele și al experientelor personale, am mai putut observa câteva lucruri comune celor mai mulți invidioși: sunt puturoși și leneși, d.p.d.v. intelectual, își doresc rezultatele persoanei invidiate, însă nu sunt dispuși să depună efort pentru a le obține, put de la o posta a parfum, le strălucesc pe mâini ceasuri imense aurii și argintii, își cosmetizeaza mașinile care sunt unica lor „realizare”, sunt ca scoși din cutie și se centrează mult pe fizic și atenția la cuvinte – dar, altfel, mai pe românește, pute pământul sub ei.
Rezultatele se obțin prin foarte multă muncă, prin timp dedicat studiului și expertizei, prin renunțări la lucruri pe care invidiosul nu e in stare să și le refuze. Invidiosul nu are răbdare să atingă obiective profesionale, el este impulsiv și nu are capacitatea de a amâna plăceri imediate în favoarea rezultatelor pentru care invidiază.
Am observat, de-a lungul timpului, că invidiosul nu are, de regulă, o diploma de studii superioare – mă refer la diplome pentru studii serioase, nu la diplome obținute pe bandă rulanta, în ultimii ani pentru zero efort și inteligență redusă. Nu mă refer la cazuri dificile din punct de vedere al nivelului de trai și al priorităților pentru ziua de mâine, ci la parvenitul mioritic ce râvnește să aibă fără efort tot ceea ce alții au obținut prin efort constant. Am remarcat că invidiosul din aceasta categorie este, în general, femeie și că a rămas mult în urmă cu studiile, a rămas în urmă cu lecturile, este fan bârfe Fb, seriale Netflix, can-can politic și ignora orice sugestie care indica nevoia de a depune efort intelectual pentru a obține rezultatele de care se bucură persoanele pe care le invidiază. Normal, creierul trebuie protejat de astfel de pericole, cum ar fi continuarea studiilor sau începerea unei activități care să aducă satisfacții profesionale.
Dovada ca persoana invidioasa te urăște este evidenta prin ironii, înțepături, atacuri la profesia ta, la munca ta, la adresa abilităților tale și a realizărilor tale. Chiar la adresa publicului tău – în cazul meu, a existat pe pagina mea de Fb și pe profilul meu o asemenea persoana care comenta ironic la adresa publicului meu cititor. Până să-și dea arama pe față, părea o persoana decentă – insa nu a putut sa poarte aceasta masca mai mult decat a purtat-o. Arama pe față a început să și-o dea încet-încet și inclusiv în cadrul primului bootcamp SENS la care a participat acum doi ani – pentru că aroganța și felul sau de a sfida păreau atractive, și-a atras, bineînțeles, câteva cursante de partea sa – cu care păstrează legătura doar pentru că acestea sunt ușor de păcălit de niste aparențe ca cele menționate în acest articol. Oricâte atenționări i-am adus în mod public sau privat, nu se putea abține.
Este în natura persoanei invidioase să fie ironică, sarcastică, să atace, să fie obraznică, să te contrazică, să aibă ultimul cuvânt pentru a te domina, să te pună într-o lumină proastă, bazându-se pe bunul tău simt că nu vei reacționa – mai ales dacă vă aflați într-un grup sau dacă reacțiile sale apar sub formă de comentarii în online. Cu atât mai mult cu cât am reacționat de fiecare dată, tot nu a încetat – comportamentele sale s-au înmulțit, iar agresivitatea ta s-a intensificat. Este o persoană care și-a permis inclusiv luxul să aibă cu ea, în cadrul bootcampului SENS, pistolul pe care îl deține pentru activitățile sale de ”agrement” din poligon. Am aflat acest lucru după încheierea bootcampului. Am fost șocată – înseamnă că, în curând, în sălile de curs trebuie să facem percheziție serioasă sau să apelam la agenți de pază și securitate pentru percheziții – inclusiv corporale. Agresivitatea feminină ce are în spate o copilărie intoxicata de mame toxice, narcisice, invazive sau neglijente, poate atinge cote uriașe. Mă întreb dacă instituția publică în care lucrează știe ce poartă în geantă această angajată ce pune în pericol viețile atâtor oameni!
Am văzut, ieri, un astfel de comentariu jegos la adresa Oanei Pellea – chiar la postarea sa. Invidiosul cu tupeu era o femeie – cum altfel?
Așa cum ați inteles, există o psihologie și o neurobiologie a invidiei.
Invidiosul provine, de multe ori, dintr-o familie în care a fost cel mai mic copil, fiind comparat cu copiii mai mari ai familiei. Vorbim despre lezare, frustrare, durere emoțională la un astfel de copil.
Iar când vorbim despre invidia unei femei față de alte femei, vorbim – de foarte multe ori – despre mult mai mult: despre o mamă toxică ce a crescut o fiică toxică.
Toxicitatea feminină este învățată de la mame narcisice – sau de la alte persoană de îngrijire de sex feminin – și este un subiect din ce în ce mai frecvent întâlnit.
Când complexele de inferioritate sunt atât de evidente și de severe, înseamnă că astfel de persoane nu au ce căuta în viața noastră. Pentru ca reacțiile, așa cum ați înțeles, fac parte din tabloul tulburărilor de personalitate ce au fost demult declanșate. Deci astfel de lucruri nu au cum să dispară peste noapte și cel mai probabil nu vor dispărea niciodată, ci vor fi alimentate permanent de realizările și succesul celor din jur.
⚠️ Atenție mare la persoanele ce îți intra în viață – mai ales în ultimii 2-3 ani. Vin din spate cu multe traume dezvoltate în tulburări de personalitate se care nu se ocupă. ⚠
Dacă citești demult scrierile mele, atunci ai înțeles: oamenii cu tulburări de care nu doresc să se ocupe nu pot dezvolta relații sanatoase – te vor păcăli și la început nu vei sesiza tulburările, dar vei constata că vor începe să îți arate că luptă împotriva ta. Vor începe să te dezechilibreze în mod constant, te vor înrola în jocuri psihologice, te vor obosi, te vor dezenergiza și îți vor adânci suferința și stările depresive.
Invidioșii sunt mari manipulatori și știu să se prefacă în fața altora, încât imaginea ta să fie murdărita – ți-au invidiat de la început imaginea impecabila, te-au invidiat tot timpul pentru respectul și prestigiul de care te bucuri, ești tot timpul ținta ironiilor lor fără să înțelegi ce se întâmplă. Asta se întâmplă: o tulburare de personalitate iese la iveală, nestingherita. Zburda liberă, odată cu posesorul său.
Interesant este că aceste persoane nu invidiază oameni care au obținut succes pe căi neortodoxe, ci invidiază persoane care au obținut succes doar pe baza muncii lor.
Invidia se așază confortabil doar acolo unde are un fond primitor: o tulburare preexistenta în sistemul personalității și al caracterului.
Oamenii se prezintă în toate formele și culorile – te rog ai grijă de tine și ai grijă ce fel de oameni lași în viața ta.
Dacă te confrunți cu situații dificile create de astfel de persoane, vreau să știi că te înțeleg și sunt alături de tine. Înțeleg cât de greu îți este și cât de greu este atunci când aceste persoane sunt din rândul apropiaților: prieteni, familie, partener. Oameni care vor să te reducă la obiect.
Te aștept cu drag la cabinet, pentru a învăța cum sa gestionezi aceste relații și cum să gestionezi disconfortul și durerea pe care acești oameni ți le produc.
Ușa cabinetul meu este deschisă și pentru tine.
Cu drag,
Mona