Meniu Închide

Imunitatea psihica poate fi afectata si pe fondul razboiului din apropierea noastra

PRIORITATE: TU SI IMUNITATEA TA PSIHICA

Am scris acest articol la inceputul pandemiei, pentru cititorii mei de pe site-ul pe care am scris anterior (www.minunemica.eu).

Intrucat traversam, in continuare, o perioada foarte dificila pe fondul razboiului din apropierea noastra, trebuie sa stim ca sunt valabile aceleasi reguli de pastrare a imunitatii psihice – pentru ca problematica adusa de iminenta unui razboi este aceeasi: criza si lipsa de sens, pastrarea sau pierderea reperelor, a obiceiurilor si rutinelor care ne ajuta. Nu stiu care este cheia seninatatii, insa stiu ca pentru imunitatea noastra psihica este important sa facem cateva lucruri concrete.

Daca la inceput de pandemie imunitatea noastra psihica a avut de suferit din cauza aparitiei virusului in viata noastra, acum putem fi afectati de: stirile despre razboi, discutiile pe tema razboiului – mai ales discutiile in contradictoriu, imaginile reale sau trucate care apar neverificate pe internet. Totul ne poate afecta.

Trăim vremuri fără precedent, pentru cei mai mulți dintre noi.
Mă gândesc cât de greu le este refugiaților, cât de greu le este celor care încă nu au putut pleca, celor care se luptă. Și cât de recunoscători trebuie să fim pentru că, deocamdată, nu avem soarta lor.
Este impresionanta până la lacrimi organizarea pentru primirea refugiaților.
Dincolo de pericolul real la care anumite decizii ne expun ca țară, ajutorul umanitar este – totuși – un licăr de speranță că umanitatea nu a murit.
Privesc oamenii pe lângă care trec, pe trotuar. Mă privesc și ei. Față de alte perioade, parcă acum îndrăznim să ne privim secunde mai multe, ochi în ochi. Și ochii ne sunt triști. Tristețea are și ea frumusețea ei. Melancolia, de asemenea – are frumusețea ei.

Ce Martie învăluit în întâmplări fără sens!

Va urez o Primavara frumoasa… in conditiile in care niciodată nu m-aș fi putut gândi că voi trăi astfel de vremuri. Că războiul va fi prezent în gândurile mele. Nu aș fi crezut că așa ceva se va mai întâmpla – când eram mică și îl auzeam pe bunicul meu povestind despre război mi se părea că totul era dintr-un film urât. Când omnipotența, când nevoia de putere și de control ating astfel de cote…
Cum spuneam, razboaiele nu sunt ale celor care luptă. Niciodată. Sunt ale celor care nu sunt deloc bine cu ei înșiși.
Le doresc să ajungă sa fie bine cu ei înșiși – însă știu că e imposibil așa ceva, dacă ei nu doresc să renunțe la omnipotență, megalomanie și la nevoia de a se hrăni cu suferința altora.

Trauma colectiva

Pentru că deja trăim o traumă colectivă, cel mai probabil îți dorești și tu ca acest coșmar căruia nu îi putem găsi vreun sens, să se încheie.
Cel mai probabil, nu doar frica de viitor, ci și anxietatea în fața morții, și-au făcut loc și în sufletul tău. Așa cum s-au strecurat și în sufletul meu și al celor cu care am zilnic întâlniri.
Războiul din apropierea noastră ne generează nu numai frică, ci chiar această anxietate ce se poate generaliza, emoțiile și gândurile noastre devin dificil de reglat.
Cu toate astea, tot ce putem face este să ne străduim să ne păstrăm imunitatea psihică.
Am vorbit la Speranța TV despre această imunitate psihica – scrisesem despre acest subiect la începutul pandemiei, dar se aplica și la ceea ce traversam acum. Găsiți emisiunea pe site, aici: www.monageorgescu.ro/despre/presa/
Dacă aveți copii, lăsați-i să vă pună întrebări despre război, vorbiți cu ei despre curaj, conectare, compasiune, empatie atât de necesare oricând, dar mai ales în aceste timpuri. Vorbiți cu ei despre bunicii viteji care au luptat în alte războaie. Pentru copii, toate întrebările despre război, despre refugiați, despre copiii refugiaților, toate aceste întrebări au sens.
Eu citesc cât mai puține articole despre război, știrile de la radio sunt suficiente.

Las mai jos articolul de acum doi ani, despre imunitatea noastra psihica, asa cum a fost publicat initial – va invit sa il cititi si, daca aveti si alte sugestii utile pentru a ne pastra imunitatea psihica, le puteti lasa in comentarii.

Sper ca articolul sa va fie util.

Incep acest articol prin a transmite condoleante familiilor si tuturor celor care au pierdut oameni dragi, oameni care au pierdut lupta cu acest virus atat de periculos – stiu ca ceea ce ati trait nu este deloc usor si va doresc sa treceti cu bine peste aceste momente atat de grele…

Transmit, de asemenea, gandurile mele bune tuturor celor care au fost diagnosticati si se afla in izolare si/sau sub tratament – va doresc multa sanatate, stiu ca sunteti speriati si ingrijorati si sper sa primiti cele mai bune ingrijiri medicale.

Gravitatea situatiei prin care trecem, ma face sa ma gandesc cat de dificil trebuie sa le fie celor din linia intai – dincolo de mastile si de combinezoanele pe care le purtati, stiu ca sunt inimi, sunt sperante, sunt asteptari, sunt nevoi, sunt emotii, sunt sentimente. Va multumesc, cu recunostinta si smerenie, pentru tot ceea ce faceti!

Lucrand la acest articol ce are ca tema centrala imunitatea noastra psihica, pe fondul traumei colective pe care o traim ca urmare a consecintelor raspandirii coronavirusului, mi-am propus sa ajut oamenii sa acorde o foarte mare atentie acestui tip de imunitate, alaturi de atentia acordata imunitatii organismului.  Iar aceasta atentie la imunitatea noastra psihica trebuie pastrata si dupa ce trecem de perioada dificila, nu numai acum.

Este un articol mai lung – te invit sa iti acorzi timp, sa ai rabdarea de a-l parcurge si de a lua din acest articol ceea ce ai nevoie pentru aceasta perioada.

In functie de povestea personala a fiecaruia dintre noi, avem – sau nu avem – aceasta imunitate psihica. Calatoria personala, istoricul personal, modul in care am facut fata unor situatii foarte dificile si chiar traumatizante din trecut fie ne-au echipat, pe fiecare, cu modalitati bune de a face fata oricarei situatii dificile (chiar daca este una cu totul noua), fie ne-au furat toate resurse psihice pe care le-am avut inainte de momentele dificile.

Prin urmare, fiecare om reactioneaza la intamplarile actuale strict in functie de prezenta sau de absenta acestor resurse psihice in momentul in care intervine o situatie dificila pentru care nu a fost pregatit.

Pastrarea unui nivel cat mai bun al imunitatii psihice este ceea ce trebuie sa avem ca obiectiv cat se poate de clar, fiecare dintre noi.

In aceasta perioada lucrez online cu persoanele care isi doresc sa invete ce este bine sa faca, in contextul lor, pentru a-si recupera si a-si mentine aceasta imunitate psihica – oamenii inteleg ca a intra in jocul fricii nu este nicidecum solutia sanatoasa si vor sa invete cele mai bune strategii cu ajutorul carora isi pot regla emotiile, comportamentele si iti pot planifica urmatoarea perioada de timp – in ciuda faptului ca ne confruntam cu incertitudinea si cu insecuritatea, intotdeauna este important sa avem un plan B pe care este indicat sa il pregatim de pe acum.

CRIZA SI LIPSA DE SENS

Toti suntem afectati – la nivel psihologic, material, financiar, profesional – in diverse grade, de aceasta situatie prin care suntem nevoiti sa trecem si careia nu-i gasim un sens credibil, acceptabil, tolerabil pentru psihicul nostru.

Prin natura noastra, suntem construiti de asa maniera incat avem nevoie sa dam un sens experientelor care aduc suferinta, teama, frica. Daca pentru unele situatii putem da un sens experientelor dificile, acum este o situatie cu totul noua. Nu ne-am mai confruntat cu asa ceva si nimic nu este sigur:

  • de la o zi la alta, informatiile medicale se modifica, odata cu noile rezultate ale cercetarilor asupra acestui virus si odata cu modificarea numarului cazurilor de persoane infectate, vindecate sau decedate
  • de la o zi la alta, apar restrictii noi – in functie de modul in care societatea intelege sa respecte sau sa nu respecte ordinele date de autoritati, putem avea masuri dure care pot parea dictatoriale
  • apar informatii derutante si fake news care, in lipsa unei selectivitati cat se poate de serioase, maresc considerabil cantitatea de stres cu care ne confruntam

Asa incat, este usor de inteles ca psihicul nostru este supus unui distres enorm. Suntem fiinte sociale – pe fondul acestei traume colective, nu avem cum sa nu fim prinsi in inconstientul colectiv. Tocmai de aceea, este important sa ne intelegem propriul aparat psihic, un fel de ‘’piele psihica’’ ce trebuie hranita si ingrijita in mod cat se poate de adecvat, asa cum ai grija de pielea ta, in mod concret: ii oferi igiena, ingrijirea si protectia adecvata pe timp de vara sau de iarna.

Invelisul nostru psihic este fragil – cu atat mai mult cu cat nu am beneficiat, de cand eram mici, de un antrenament al mintii, antrenament care si-ar fi dovedit eficienta in calitatea vietii noastre, in general.

CRIZA SI REPERELE INDIVIDUALE

Foarte multi oameni au ramas fara principalele repere atat de stabile pe care le-au avut inainte de aceasta pandemie: locul de munca si salariul. Multi angajatori s-au vazut nevoiti sa isi suspende activitatea. Peste toate acestea, izolarea in locuinte pe termen nelimitat, duce la claustrare, la ruminatii, la intensificarea unor conflicte interioare care nu mai pot fi mentinute incapsulate – asa cum erau pastrate pana acum, izolarea impreuna cu ceilalti membrii ai familiei duce la accentuarea conflictelor, de asemenea.

Cu un invelis psihic atat de subtire si de fragil, emotiile greu de tolerat isi fac locul in viata noastra – nevoia cea mai mare este, acum, de a invata cum sa le reglam, pentru a ne putea construi un invelis psihic solid si protector.

CRIZA – CUM NE-A SURPRINS

Poate ca cineva a fost surprins de criza in momentul in care se pregatea sa ia decizia sa divorteze sau sa se separe, poate ca altcineva a fost surprins in momentul in care voia sa se casatoreasca.

Poate ca cineva a fost surprins de criza imediat dupa o despartire dureroasa de partener/a, poate ca altcineva a fost prins de criza in perioada de doliu dupa decesul cuiva drag.

Poate ca cineva a fost surprins in timp ce astepta un copil, poate altcineva avand deja un copil sau mai multi – cei mai norocosi, au deja copii mari si cu ei reusesc sa se descurce altfel, in timp de criza si de izolare, fata de modul in care cineva cu copii mici se descurca in aceasta perioada.

Poate ca cineva a fost surprins in momentul in care se afla in depresie severa, poate ca altcineva in momentul in care tocmai fusese promovat.

Poate ca cineva a fost surprins de criza in momentul in care se pregatea pentru o noua cariera, poate ca altcineva a fost surprins in momentul in care isi facea curatenie in viata, in ganduri, in prioritati.

Pe fiecare, criza ne-a gasit intr-un moment in care aveam resurse psihologice si financiare pentru a face fat ape termen scurt, mediu si lung sau intr-un moment in care nu aveam resurse de niciun fel: nici psihologice si nici financiare.

CUM FACEM FATA?

REPERE PIERDUTE INSEAMNA OBICEIURI/RUTINE ANULATE

Trezirea de dimineata, pregatirea inainte de plecare spre serviciu, drumul catre locul de munca, programul si responsabilitatile de la serviciu, salariul – acestea, plus altele, erau repere, in jurul carora se organiza fiecare zi, inainte de criza, pentru fiecare persoana.

In jurul acestor repere, am construit tot felul de rutine care acum s-au modificat: fie au disparut, fie s-au redus, fie sunt pe cale de disparitie. Incepand cu rutina de dimineata – ora de trezire, obiceiurile si activitatile matinale, plecarea la scoala, la facultate sau la locul de munca – si programul aferent fiecaruia. Apoi activitatile si obiceiurile de dupa scola, facultate, serviciu. Activitatile de seara si ora de culcare. Toate au suferit modificari: de la spatiul in care se desfasurau, scoala si jobul s-au mutat in online – unii s-au acomodat mai usor cu asta, altii nu. Unii au inteles masurile impuse de autoritati, altii nu.

Prin umare, aproape fara sa ne dam seama, toate aceste schimbari rapide + masurile suplimentare de igienizare, de decontaminare a tuturor produselor pe care le achizitionam – genereaza o scadere a rezistentei noastre psihice si, in consecinta, o imunitate psihologica scazuta – aceasta trebuie insa pastrata la un nivel optim, tocmai pentru a nu ne fi afectata si imunitatea corpului. Pentru ca mintea si corpul nu sunt separate niciodata – nici pe timp de criza.

In fata crizei, multe persoane isi activeaza diferite mecanisme pentru a face fata realitatii: dincolo de ceea ce a generat aceasta situatie la nivel mondial, unele persoane fac fata realitatii prin negare, prin revolta: virusul nu exista, este o conspiratie, suntem manipulati.

Alte persoane sunt foarte ‘’curajoase’’ si ies pe strazi fara a respecta ordinele date de autoritati – ba, chiar considera ca ‘’li se incalca drepturile’’ si compara astfel de masuri firesti in aceasta perioada cu masurile dictatoriale din perioada comunista, nefiind capabile si suficient de mature sa inteleaga ca acum este vorba despre o pandemie care a generat nevoia ca astfel de masuri sa fie luate. In ceea ce le priveste pe aceste persoane, eu nu ma bazez pe inteligenta lor si nici pe bunul lor simt: sunt cei care nu se potejeaza pe ei – ce pretentii sa ai sa te protejeze pe tine si sa le pese ca te poti imbolnvi din cauza lor? Suspectez ca sunt aceiasi needucati care inainte de pandemie iti stranutau in nas sau iti stropeau fata cu saliva lor, in timp ce vorbeau. Se prezentau la serviciu sau la cabinetele specialistilor cu toate simptomele unei raceli sau ale unei gripe, obligandu-te sa-i suporti, desi stiau – in cazul meu, cel putin – ca accesul in cabinet este interzis in conditiile in care starea de sanatate este afectata de probleme/infectii respiratorii, afectiuni dermatologice, etc., acest lucru fiind prevazut si in contract: eu nu=mi transform cabinetul intr-un focar de infectie si nu doresc sa ma expun pe mine si pe alti clienti infectiilor altor clienti certati cu bunul simt. Multora, aceasta masura li s-a parut ca poate fi trecuta cu vederea – desi, repet: era mentionata in contract si au semnat acest contract.

Tot in categoria aceasta intra si cei care te inghesuiau prin mijloacele de transport si te obligau sa le suporti mirosul de nespalati. Pentru ca acum nu mai pot face asta, considera ca li s-au incalcat drepturile – care drepturi? Cand si cine le daduse dreptul sa fie infecti cu cei din jur? Cam la asta se poate rezuma aceasta incalcare a drepturilor: needucatii needucabili nu se mai pot manifesta asa cum erau obisnuiti. Este realitatea in mijlocul careia cei mai multi dintre noi am fost fortati sa traim: sa acceptam mizerii peste mizerii, fara posibilitatea ca acestea sa fie corectate de cineva. Se pare ca virusul corecteaza educatia – cu toate ca nu acesta era scopul, acesta este un efect.

Alte persoane isi muta atentia pe alte probleme: taierea padurilor, de exemplu (lucru real, de altfel, si de netolerat). Daca acestor persoane le lipseste prudenta in a se proteja si in a-i proteja pe cei din jurul lor, atunci nu te mira ca masurile luate de autoritati se vor inaspri.

Criza declanseaza reactii care ne indeparteaza de realitate – din nefericire, aici ne aflam, atat timp cat nu tinem cont de realitatea cu care ne putem confrunta oricand: prezenta virusului in viata noastra.

NOI REPERE ZILNICE SI PLANURI PENTRU URMATOAREA PERIOADA: RASPUNS PSIHOLOGIC SANATOS

Indiferent in ce categorie ne aflam, ramane la latitudinea noastra sa ne construim alte repere zilnice, repere care au rostul de a ne mentine echilibrati.

Fiecare om are nevoie de astfel de repere – prin urmare, pentru a-ti gestiona mai bine anxietatea din aceasta perioada, este important sa ai un raspuns psihologic cat mai sanatos la ceea ce se intampla – ingrijorarea si tristetea sunt raspunsuri sanatoase si permit loc pentru crearea unor repere sanatoase care iti sustin viata. La cealalta extrema se gasesc depresia, anxietatea generalizata – raspunsuri psihologice care nu permit aparitia reperelor sanatoase, ci incremenirea, groaza, panica. Pentru ca nu este usor sa te gestionezi emotional, atunci cand nu stii nimic despre nimic.

Cu toate ca nu stim nimic despre ce se va intampla peste o luna, peste doua luni sau peste 6 luni, nu inseamna ca viata noastra trebuie sa incremeneasca si ca nu putem controla nimic. Ba da, iti poti controla fiecare zi – daca esti atent la programul tau zilnic. Incepand cu ora la care iti propui sa te trezesti si incheind cu ora la care iti propui sa te retragi la culcare. Aceste ore este bine sa ramana aceleasi – chiar daca stai acasa si lucrezi online. In acest interval, orele alocate jobului raman alocate jobului – cu scurte pauze pentru ce stii ca ai nevoie: sa mananci, sa fumezi, sa citesti, sa stai putin la fereastra, daca poti, sa stai putin cu copiii – pe care, in prealabil, i-ai pregatit in legatura cu situatia actuala si cu ceea ce inseamna ca tu lucrezi de acasa. Tentatia de a lucra de acasa peste program este mare: workaholicii care stateau peste program la serviciu ca pretext de a nu ajunge acasa la ore rezonabie, acum sunt in dificultate. Este o perioada, din acest punct de vedere, in care ar trebui sa va reevaluati relatiile cu partenerii si/sau cu copiii. Nu este niciun secret ca o relatie toxica sau abuziva, devine, in aceasta perioada de izolare sau de izolare partiala, din ce in ce mai toxica, mai violenta.

RESURSE

Este o perioada in care, in opinia mea, este vital sa ne activam doua resurse foarte utile: curiozitatea si creativitatea. Sunt cele doua resurse care ne ajuta sa nu intram in depresie, sa nu avem un nivel ridicat al anxietatii si sa nu ne blocam in aceste trairi. Cu ajutorul lor, putem sa ne gandim sa planificam ce avem de facut in fiecare zi, insa tot cu ajutorul lor putem sa ne gandim si la urmatoarea perioada in ceea ce priveste activitatea profesionala: de cand iti doreai sa renunti la locul tau de munca pentru a face ce iti place tie sa faci? E un moment bun pentru a lucra impreuna pe acest obiectiv profesional – cu atentie, cu indrumare specializata, te poti concentra pe acest subiect.

Este importat ca fiecare persoana sa-si activeze aceste resurse pentru a se putea reinventa – pentru ca este o perioada in care toti sau aproape toti suntem pusi fata in fata cu nevoia de a ne reinventa atat personal, cat si profesional.

Asa cum inainte de aceasta pandemie ai stiut sa unesti punctele pentru a ajunge la un echilibru personal si profesional, acum ai de facut acelasi lucru: sa unesti alte puncte, pentru a-ti pastra echilibrul si pentru a te orienta in alta maniera pentru a te sustine financiar. Sunt aproape convinsa ca, inainte de aceasta criza, nu erai cel mai fericit om de pe Terra: erai nemultumit in viata personala si in cea profesionala, ai fi vrut sa iesi din relatia aia toxica dar ai tot amanat, ai tot vrut sa iti schimbi jobul dar nu ai facut-o. Acum ai ocazia sa te gandesti mai serios la aceste lucruri si sa te repozitionezi in mod sanatos fata de cea mai importanta persoana din viata ta: TU.

PRIORITATE: TU SI IMUNITATEA TA PSIHICA

Nu intra in dansul fricii – stiu, este foarte greu sa fii foarte atent la tine si sa fii foarte selectiv, in aceste zile atat de delicate din punct de vedere al restrictiilor impuse sau chiar auto-impuse.

Dar, daca iti setezi intentia de a nu te lasa atras in acest dans al fricii si daca iti propui ca obiectiv sa iti pastrezi echilibrul emotional, atunci inseamna ca depasesti cele mai periculoase stadii pe care schimbarea le presupune: precontemplarea si contemplarea.

De ce spun ca sunt cele mai periculoase stadii ale oricarui proces de schimbare: pentru ca risti ca, daca ramai acolo, sa iti prelungesti anestezia psihica, sa nu poti gandi coerent, sa nu poti lua decizii. Iar in aceasta perioada chiar trebuie sa luam decizii importante: decizia de a ne pastra echilibrul emotional este cea mai importanta decizie.

Doar din starea de echilibru emotional poti gandi coerent si poti sa iti reevaluezi resursele – atat interioare (incredere in tine – cea mai importanta dintre toate resursele interioare, in opinia mea), cat si exterioare (nevoile cat se  poate de imediate, cele pe termen scurt si cele pe termen mediu – cum ti le reorganizezi, cum ti le sustii, cum iti distribui finantele pentru a te putea descurca in aceasta etapa, mai ales daca stabilitatea locului tau de munca este afectata).

Da, totul este cu DEOCAMDATA. Planurile de viitor se schimba – atat cele personale, cat si cele profesionale. Da, totul se redimensioneaza – planurile cele mai importante sunt acum programate pe zile: iesim mai rar din casa, doar pentru cumparaturi necesare si pentru medicamente sau la doctor, daca este cazul.

Fa-ti o lista cu ceea ce ai nevoie sa cumperi – asta inseamna sa gandesti clar si cat se poate de coerent in legatura cu nevoile tale, ale relatiei si/sau ale familiei, de la nevoi alimentare pana la orice alt tip de nevoi: medicamente, produse de igiena, produse de curatenie, etc.

Daca esti intr-o relatie – mai ales intr-o relatie abuziva – acum este momentul pentru a renunta la mentaliatea de tip victima, la mentalitatea sacrificiului si a compromisului prost inteles; este momentul sa renunti la prostul obicei de a te responsabiliza doar tu pentru tot ceea ce inseamna sarcinile din casa sau din afara casei: faceti impreuna lista de cumparaturi, decideti impreuna cum cheltuiti banii, decideti impreuna – cat mai riguros – ce va trebuie si ce nu va trebuie cu adevarat, cum stabiliti fondurile de cheltuieli si cum contribuiti impreuna la aceste fonduri – IMPREUNA. Delimitati-va teritoriul, in casa – daca relatia este una abuziva. Este momentul in care trebuie sa iti dai voie sa-ti exprimi opinia, parerea, sa argumentezi in favoarea ta. Contrar asteptarilor, a pastra comportamente de victima iti va aduce un rau si mai mare – si aminteste-ti ca nu stim cat dureaza aceasta perioada in care cuplurile toxice care nu au divortat la timp vor fi nevoite sa locuiasca impreuna.

Planurile profesionale pot fi amanate sau – in functie de domeniul in care lucrezi – poate va fi ne voie sa ti le schimbi.  RADICAL, poate.

EVITI DEPRESIA SI EVITI PANICA DACA TE GANDESTI LA PLANURILE TALE, LA OBIECTIVELE TALE

Nu te lasa absorbit  in angrenajul fricii, nici din acest punct de vedere.  Gandeste-te cum te poti reprofila – si multi dintre noi putem sa ajungem in aceasta situatie.

Foloseste acest timp pentru  a te gandi ce vei face – nu din starea de panica, insa; fa-ti un ceai, ia un loc pe fotoliul tau, asculta o muzica linistita, fii constient in legatura cu respiratia ta si incet, gandeste-te catre ce directie te poti indrepta, cum te vei reprofila. Tine cont de faptul ca totul este cu DEOCAMDATA. Informatiile de azi difera de cele de ieri – nu doar din punct de vedere medical si al raspandirii virusului, ci si din punct de vedere al activitatilor care sunt afectate de acesta si al posibiltatilor catre care te poti indrepta.

TE ROG NU INTRA IN JOCUL FRICII

In cazul in care inca nu lucram impreuna, te invit, incet, sa-ti amintesti ce faceai cu cea mai mare placere atunci cand erai copil. Sau cand erai adolescent. Ce faceai atunci, cu cea mai mare placere – indiferent ce: ceva ce tinea de scoala sau ceva ce faceai in timpul tau liber. Porneste de acolo si genereaza-ti idei, pentru cazul in care situatia profesionala nu va mai fi aceeasi.  Poti face un brainstorming – tu cu tine sau tu cu cei din jurul tau, in legatura cu aceasta reprofilare profesionala. In tot acest timp, pastrati distanta – da?  J

Stabileste-ti un obiectiv in fiecare zi – e greu, stiu, daca stai in casa.

Personal, pentru ca sunt obisnuita sa lucrez in baza agendei, pentru timpul liber pe care acum il am la dispozitie stan in casa (vineri, sambata, duminica – zile in care, in mod obisnuit, nu stau in casa sau acasa) mi-am notat in agenda ce activitati am de facut: ordine printre carti, ordine in acte, gatit, ordine in dulapuri (mai ales ca se schimba anotimpurile si vine vremea hainelor mai subtiri, deci reorganizare si din acest punct de vedere).

Sunt multe activitati pe care le ai de facut in casa, in aceasta perioada – la unele poate nici nu te-ai mai gandit de mult. De cand nu ai mai verificat ce iti mai trebuie si ce nu iti mai trebuie – indiferent din ce ‘’sector’’ al casei: de la imbracaminte pana la orice altceva. Nu ma descurc, deocamdata, decat asa. Poate pe parcurs voi descoperi si alte optiuni, dar deocamdata sunt acestea si ma tin de ele – cum spuneam, in baza agendei.

Altfel, as iesi din starea de echilibru si poate m-as lasa prada gandurilor disfunctionale, negative.

Pentru o imunitate psihica buna (ma si tem sa spun optima, in aceasta perioada), este foarte indicat sa limitezi contactele cu persoanele negative, cele care imprastie informatii macabre, cele prapastioase, cele care cunosc tot felul de tratamente miraculoase pe care se straduiesc deja sa ti le vanda.

Te astept cu drag la consultatii, daca ai nevoie de sprijin in aceasta perioada atat de dificila din punct de vedere emotional.

Îmi doresc foarte mult să te ajut – știu, însă, că un articol nu este suficient. Pentru a lucra în mod adaptat situației tale, te invit să te programezi la o consultație inițială, pentru al cărei onorariu îți ofer un discount de 10%

Te aștept cu drag – avem atât de mult lucruri esențiale de făcut împreună, pentru ca tu să afli cum poți fi bine cu tine!

Facebook
LinkedIn
Instagram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *