Despre abuzul spiritual și seducția spiritualității în rândul femeilor – subiecte despre care nu se vorbește atât cât ar trebui să se vorbească.
Socio-psihologul Jacques Salomé recomandă să fim foarte prudenți în ceea ce-i privește pe noii discipoli:
”Nu aveți încredere în discipoli, mai ales în cei care au apărut în ultima vreme. Vreau să vorbesc de toți cei care sunt proaspăt absolvenți ai ultimului seminar de dezvoltare personală sau ai ultimei sesiuni de depășire de sine și de creștere și abia ieșiți dintr-un atelier intensiv ”pentru a fi purificat de dragostea universală!”
Iar Dalai Lama subliniază:
„Trebuie să mai fim conștienți și de alt fenomen, spiritualitatea ‘New Age’, care înseamnă a lua câte un pic din diferite religii și a le țese într-o nouă ‘religie’, care este de fapt numai invenția cuiva. Desigur, dacă oamenii sunt sinceri și recunosc faptul că acesta este produsul propriei lor ingeniozități, aceasta nu înseamnă prea mult. Însă dacă ei încep să improvizeze tot felul de lucruri și apoi încearcă să le pună în circulație că fiind buddhiste sau tibetane, sau că fiind vreo formă extraordinar de rapidă a căii Vajrayana, atunci trebuie să fim extrem de atenți.”
Pe fondul creșterii numărului de persoane afectate de tulburări psihice agravate de pandemie sau care au debutat pe fondul pandemiei, numărul celor care profită de vulnerabilitatile celor afectați – dar nediagnosticati în mod oficial – este și el în creștere, contribuind la agravarea tulburărilor publicului pe care îl atrag prin articole sau în cadrul evenimentelor pe care le organizează.
În tot acet context, cel mai mult de suferit au femeile care sunt foarte ușor de atras în jocul inițiat de diverși guru, vindecători, maeștri care au început, din nou, să abunde.
Pe lângă pericole ușor de observat – pierderea banilor, pierderea controlului asupra propriului corp, pierderea locuinței, a libertății de gândire și de decizie – pericolul major al seducției spiritualității este tocmai boala psihică.
Asta înseamnă fie agravarea unei/unor tulburări nediagnosticate și netratate, fie declanșarea simptomatologiei caracteristice tulburărilor: manie, impulsivitate, mitomanie, abuz spiritual, lupte de putere, jocuri psihologice, neglijarea celorlalți, sentimentul de omnipotenta, idei de grandoare, etc.
M-am gândit să reiau acest articol scris pentru cititorii primului meu site, și să adaug câteva însemnări importante – articolul se adresează apartinatorilor acestor persoane, pentru că ei sunt primii care vor fi afectați de schimbările în rău care apar în gândirea și comportamentul celor care apelează la refugii spirituale, la guru, maeștri sau vindecători – indiferent că, mai nou, au intrat și foarte mulți psihologi – din păcate – în categoria celor ce se autointitulează guru, maestru sau vindecător.
Apartinatorii persoanelor care devin rapid adepte ale diferitelor curente cu iz spiritual sunt luați prin surprindere de tulburările de gândire și de comportament ale acestora. Schimbările pot fi, nu de puține ori, șocante – și nu trebuie tratate cu ironie, nici cu indiferență. Trebuie tratate cu seriozitatea aferentă unei situații deosebit de grave: fie îi comunici acelei persoane că te îngrijorează schimbarea pe care o vezi la ea, în rău, și îi recomanzi persoanei respective să contacteze un psihiatru, fie te retragi din relația cu acea persoană care va deveni – dacă nu deja a devenit – abuzatorul tău.
Naivitatea și lipsa de informare costă mult – și ați auzit, în ultima vreme, ce ravagii fac astfel de lucruri în rândul celor care au o atracție patologică spre spiritualitate și care ajung să se înscrie în secte și tot felul de grupuri online sau organizații conduse de oameni ”evoluați spiritual”.
Mărturiile femeilor abuzate sexual de diverși guru care s-au autodefinit că evoluați spiritual sunt nu multe, ci foarte multe. Cuvintele acestea – evoluție spirituală, vindecare, spiritualitate, etc. – fascinează, seduc, cumpără cu mare ușurință și îi fac pe mulți oameni să scoață bani mulți din buzunare și din conturi.
La rândul lor, cei care se lasă atât de ușor influențați, fac ravagii în viață celor din jurul lor care nu înțeleg ce se întâmplă, cum au apărut schimbările îngrijorătoare de gândire și de comportament ale celor dragi ce s-au lașat atât de ușor păcăliți de pseudo-știință găsită pe net, în workshopuri sau în librarii.
Dacă îmi urmăriți activitatea pe pagina de Facebook, poate vă amintiți – zilele trecute cineva insista să credem că violul și incestul au o ”conotație spirituală profundă”. Mi-a scris cu mare tupeu, și în privat – iritată că i-am interzis accesul în pagină și că din cauza celor ca noi ”societatea nu poate evolua”.
Asta se întâmplă atunci când devii obedient fata de guru, vindecător, maestru care te exploatează sexual, psihologic, emoțional, fizic, financiar – ajungi să iți însușești gândirea să și să crezi că gândești normal, ajungi să crezi că ceilalți sunt anormali pentru că nu văd anomaliile că pe ceva normal, ajungi să pui la îndoială normalitatea și să crezi în anormalitatea în care te-ai scufundat și pe care începi să o propovăduiești peste tot, poate chiar în căutare de alți adepți pentru guru. Persoanele atrase de pseudoștiințe devin foarte agresive și abuzive cu cei din jur, care nu vor să se lase angrenați în astfel de manevre spirituale.
Abuzul spiritual poate să apară în orice fel de relație: de cuplu, de prietenie, de familie, etc. Poate exista, oriunde, o persoană care să dorească să își impună astfel de valori în viața ta și să te facă să crezi și tu în ele. Prin identificare cu agresorul, acest lucru este foarte posibil să îi reușească – daca tu ești o persoana obedienta și ușor de influențat, daca tu ești o persoana ce nu trece prin filtrul gândirii sale informațiile, daca ești o persoana ce caută un salvator și daca ești o persoana cu o gândire magica – o persoana care își dorește comuniune și iubire necondiționată, care își dorește să fie înțeleasă fară să se exprime, fară să depună eforturile necesare comunicării adulte și relaționării adulte, etc.Mai ales dacă începi o relație sexuală cu un guru, cu un maestru, cu un vindecator, îi va fi foarte ușor să te domine și să te manipuleze mult mai mult decât sexual. Se va juca nu doar cu corpul tău, ci și cu mintea ta. Abuzatorii – indiferent cine sunt ei – și cu precădere șarlatanii (guru, vindecător, maestru) caută exact această tipologie de femeie: femeia naivă, care crede că dacă nu se exprimă celălalt o va înțelege ca prin miracol (și atunci e clar că sunt ”suflete pereche”). Caută femeia aceea rămasă la stadiul de făt și de bebeluș care își dorește conexiunea cu mama, ca în timpul în care era la mama ei în burtică și ca în primele luni de viață, pana la diferentiere, când mama îi înțelegea toate dorințele doar din scâncete și mișcările ochilor sau ale mânuțelor. Abuzatorii și șarlatanii caută femeia cu această gândire magică, a bebelușului, care a rămas la acea vârstă la care credea că există un salvator – caută femeia căreia reușesc chiar să-i inducă ideile lor de grandoare și de omnipotență, ea interpretandu-le greșit drept încredere în sine, curaj, evoluție.
Spiritualitatea nu are legătură cu ideile de grandoare și de omnipotență induse de astfel de șarlatani care, de câțiva ani, se ascund după câteva certificate obținute în două zile sau în câteva luni șicare ți se prezintă drept consilier de dezvoltare personală, master/trainer NLP, life coach, maestru sau ființă divină, șarlatani față de care tu nu ai granițe psihice, emoționale, fizice, financiare, de timp si spirituale și a căror intervenție în viața ta are consecințe nefaste asupra sănătății tale emoționale și mintale, și asupra relațiilor tale personale sau profesionale.
Spiritualitatea care îți induce izolarea de ceilalți este un pericol. Vindecătorii în patul cărora te grăbești să sari sunt abuzatorii tăi, sunt prădătorii care profită de faptul că tu nu ai un sistem de valori la care să te raportezi și către care tu te îndrepți, în loc să te programezi la psiholog sau la psihiatru, în loc să cauți persoane cu studii în psihologie și cu specializări dovedite în psihoterapie – și să fugi inclusiv de acestea, dacă vezi că te atrag tot în jocul seducției spiritualității, pentru că inclusiv în rândul acestora se practică sartlatanismul – au văzut cât de ușor sunt de cumpărat oamenii, și așa că îi cumpără și își bat joc de situațiile lor de viață.
Spiritualitatea nu are legătură cu izolarea, cu lipsa de granițe, cu abuzul sexual în care femeile sunt înrolate de acești guru, cu iluzia fericirii eterne, a optimismului infinit, a iubirii necondiționate, a excesului de empatie, toleranță și acceptare indusă pe ici, pe colo cat sa te cumpere cu aceste cuvinte care tie ți se par magice.
Ți se induce, astfel, ideea de simbioză. Ca atunci când erai în burtica mamei tale sau ca atunci când erai bebeluș – o poveste în care totul e magic, venea de la sine, tu nu trebuia să depui niciun efort. Acum trebuie doar să fii ”cu inima deschisă”. Deschisă inclusiv pentru experiențe sexuale împotriva voinței tale, dar cu acordul tău – în necunoștință de cauza fiind, dar tot acord se numește.
Draga mea, oprește-te din a-ți face singură rău și din a-i lasă pe alții să îți facă rău
Mintea ta trebuie să fie sănătoasă, echilibrata, trebuie să fie o minte îngrijită și hrănită cu informații corecte.
Tu trebuie să știi să acționezi în mod lucid, cât se poate de rațional, matur și asumat, în toate relațiile tale.
Tu trebuie să își însușești informații sănătoase în legătură cu tine, trebuie să-ți crești încrederea în tine și să-ți dezvolți abilitățile necesare de relaționare și de comunicare. Adică trebuie să depui efort susținut, constant, pentru a reveni la tine și pentru a nu te mai îndepărta de tine, pentru a identifica din start abuzul psihologic, sexual, fizic, emotional, financiar si spritual.
Spiritualitatea nu are legătură nici cu înșiruirea de cuvinte ”de vibrație înaltă”, nici cu amalgamul de idei care te amețesc cu ușurință și în mod vizibil, idei care vin din partea oricui se întitulează ”inițiat”, ”maestru” (”ascensionat” sau nu), ”filosof” sau – mai nou – ”gânditor” și care a devenit peste noapte ”autor”, ”scriitor” (pentru că se poartă și oricine poate publica oriunde și orice), consilier de dezvoltare personală sau chiar consilier de ”dezvoltare spirituală” (este doar un truc de exprimare, nu există așa ceva).
Despre abuz spiritual se pot scrie foarte multe – mai ales ca foarte multe persoane s-au expus acestor șarlatani ”cu acte în regula” care se bazează pe credulitatea constatată în mod special în rândul femeilor, pe care au reușit foarte ușor să le fidelizeze ca public majoritar. Însă au reușit pe un fond de nisipuri mișcătoare – nu printr-un profesionalism care are la baza studii universitare științifice. Iar acest lucru a fost posibil în primul rând pentru că femeile respective nu s-au informat în legătură cu traseul educațional și specializările pe care acești ”vindecători” ar trebui să le dețină.
În afară de faptul că femeile nu sunt interesate să învețe cum să caute profesioniști competenți pe problematica lor (singurătate în doi, decepții în relațiile de cuplu, infidelitate, abuz și violență domestică, etc.), femeile atrase în această capcană a spiritualității au deja vulnerabilități și fragilități de care nu s-au ocupat; în trecutul lor există foarte multe traume – în special traume sexuale; femeile respective, indiferent de vârsta lor, caută un refugiu și caută un Salvator. Caută acel Salvator care nu le-a salvat atunci când au fost expuse primelor abuzuri, în copilăria mică – mai ales.
Prin urmare, ”Vindecătorii” vor câștiga întotdeauna în raport cu specialiștii. Specialiștii nu pozează în vindecători, pentru că știu că așa ceva nu există, o astfel de imagine este nerealistă. Specialiștii nu fac marketing agresiv în social media – așa ceva este contrar eticii. Dar sunt femeile respective interesate de etica? Nu.
Așa încât, este ușor de înțeles de ce ”vindecătorii’ au reușit – și vor mai reuși, cu lejeritate – să cucerească victime după victime. Pe fondul lipsei de interes a victimelor pentru informație corectă și relevantă, din acest punct de vedere exact acesta este rezultatul.
În categoria femeilor ușor de cucerit cu câteva trucuri spirituale intră din ce în ce mai multe femei de vârste diferite, cu ocupații diferite, cu situații financiare diferite și provenind din diferite medii. O caracteristică comună a acestor femei este stilul de atașament dependent – o femeie cu un astfel de stil de atașament este foarte ușor de sedus de către orice narcisic. Iar în rândul vindecătorilor, narcisismul și tulburarea de personalitate narcisică sunt în top. Nu este de mirare că tiparul femeii dependente este cel pe care se pliază foarte bine trucurile abuzatorilor spirituali, în căutare permanentă de victime care să îi valideze și care să le confirme puterea.
Femeile dependente nu și-au dezvoltat capacitatea de a fi autonome din punct de vedere emoțional – și nu numai. Nu le-a fost educată această nevoie de autonomie emoțională și nu au avut în mama lor, din acest punct de vedere, un model. Nu le-a fost educată nici demnitatea, de când erau mici – nu au văzut un model de demnitate în mama lor, în cele mai multe situații.
Așa încât, femeile din această categorie nu au demnitatea și autonomia emoțională ca valori interne ale setului lor de valori. Nu au o bază solidă în ceea ce privește educația pe baza valorilor și nu sunt interesate să depună efortul necesar pentru a face schimbările pe care trebuie să le facă prin eforturi personale, fără ajutorul vreunui Salvator – ci cu ajutorul unui specialist ce are studii și specializări psihoterapeutice dovedite și care își desfășoară activitatea în cabinetul sau de consiliere de dezvoltare personală, coaching, psihologie sau psihoterapie.
Această categorie de femei se afla în căutarea unui Salvator foarte ușor de găsit în astfel de vindecători – iar ei sunt din ce în ce mai mulți, au campanii agresive de marketing, intră foarte rapid în conștiința feminina care este, din păcate, neselectiva și anesteziată.
Abuzul nu se poate instala într-o conștiință feminină sănătoasă, activă, alertă, selectivă, neanesteziata – indiferent despre ce fel de abuzatori vorbim: vindecatori, guru, maestri, parteneri de cuplu, părinți, copii adulți, prieteni, colegi de serviciu, șefi, clienți.
Din nefericire, despre acest tip de abuz spiritual și despre seducția spiritualității în rândul acestei categorii de femei in care predomina ițe traumatizate sexual, în general, nu se vorbește și nu se scrie prea mult. Nu se trag semnale de alarmă pentru ele și pentru apartinatorii acestor femei – partneri de cuplu, parinti sau propriii lor copii adulti.
Dacă tu ai ajuns să crezi că literatura necenzurata care promovează tot felul de ”vindecători” și care agraveaza tulburări de ordin psihiatric nediagnosticate – doar pentru că oamenii nu au fost la psihiatru – are vreo legătură cu spiritualitatea în care te refugiezi fără discernământ, acest lucru are legătură cu refuzul tău de a te adapta în maniera adultă sarcinilor vieții.
Costurile psihologice pe care poate că ai început deja să le plătești și le vei mai plati încă mult timp au legătură cu rănile pe care le-ai dobândit pe fondul unor relații romantice, răni care nu s-au cicatrizat. Are legătură cu toate vulnerabilitatile tale încapsulate în partea ta traumatizată – acea parte din tine la care eviți să te uiți împreună cu profesioniștii din domeniu: psihologul și/sau psihiatrul din orașul tău.
Despre abuz spiritual si seducția spiritualității la vârstă adultă
La vârstă adultă, nu este vorba despre o criză spirituală, așa cum poate ți se induce. Este vorba despre faptul că în lipsa existenței, în realitate, a unor relații sănătoase pentru tine te-ai refugiat în acest ”cocon”, în această bulă și ai dezvoltat față de cei care se întitulează ”guru” – sau față de informația care zburdă necenzurata peste tot – o dependență emoțională. Adică treci printr-o tulburare de atașament.
Ți-au creat ideea unui întreg în care totul e magic și se întâmplă de la sine: ești înțeleasă fără a spune ceva, ”ți se citesc gândurile”, ba chiar ți se prevede că ”ți va întâmpla ceva minunat” dacă faci apel la afirmații, gânduri pozitive.
Abuzul spiritual – cum începe
Informațiile ”cu care ai rezonat profund” sunt exprimate într-un limbaj hipnotic, miltonian, care suspendă rapid emisfera stangă și dezactivează aproape instant gândirea matură asupra realității obiective – acea realitate la care majoritatea ne raportăm. În lipsa discernământului și în lipsa gândirii critice, obiective, a oamenilor, evident că orice persoană care utilizează un limbaj hipnotic poate câștiga mulți adepți. Nu trebuie să ai studii superioare pentru a face asta.
Aud frecvent de la persoane care au participat la astfel de workshop-uri: ”Vai, ce energie specială a fost în sală!”, ”Am simțit o vibrație aparte” sau alte ”testimoniale” în același stil.
Așa și? Dacă la o săptămână, o lună, șase luni sau un an viața ta arată din ce în ce mai destabilizată, puterea ta de a lua decizii și relațiile tale sunt la fel de toxice, ce ai învățat acolo? Pentru ce ai plătit? Sau, de fapt, nu ai plătit – ”ai făcut o donație”.
Concret – ce ai învățat acolo, astfel încât să fii o persoană echilibrată care a obținut din acele ”învățături” strategiile corecte care i-au schimbat radical simțirea, gândirea, comportamentul și, implicit, calitatea vieții.
Dar, evident, nu te-ai dus acolo pentru a învăța ceva – nu la astfel de cursuri inveti ce ai nevoie. Te-ai dus acolo pentru că te simți singură si cauti un salvator, te-ai dus acolo pentru că ți-e frică de singurătate, te-ai dus acolo pentru a socializa cu alți oameni care au nevoie să li se spună povesti și minciuni frumos împachetate.
Însă oamenii aceștia singuri și cu atâtea frici trebuie educați să si vrea sa se adreseze psihologilor și psihiatrilor, pentru a învăța cum să își depășească fricile, în mod concret – ori de câte ori nu știu să gestioneze emoțional consecințele unor situații dificile cu care se confruntă, ori de câte ori apar simptome care indică faptul că echilibrul emoțional și mintal au de suferit: depresie, anxietate, tulburări de somn, tulburări de alimentație, lipsa reglării în mod adult a emoțiilor și a comportamentelor, tulburări de atenție, tulburări de concentrare, obsesii, fobii, etc.
A merge la psiholog sau la psihiatru pentru tratament psihologic sau psihiatric nu este o rușine.
A trata în mod corespunzător problemele de sănătate emoțională sau mintală cu care te confrunți înseamnă inclusiv a-ți însuși informațiile corecte de care nu ai beneficiat prin prisma educației în baza căreia ai fost crescut.
Cercul vicios al suferinței tale și instalarea primelor simptome clinice care țin de psihiatrie (idei de grandoare, delir mistic, etc.) sunt întreținute de iluziile psihospirituale în care te mențin cei care stiu să-și fidelizeze publicul pe care îl vizează: femei vulnerabile, nefericite în relațiile lor de cuplu sau de familie, femei singure care nu stiu cum să-și gestioneze fricile, femei deceptionate in dragoste, femei care se lasă ușor de seduse de siropurile cu care sunt asezonate astfel de ”scrieri” goale de conținut.
La debutul tulburării, persoana începe să fie preocupată de semnificația unor simboluri, gesturi, evenimente și, treptat, își schimbă și modul de a trăi pe care l-a avut până la momentul debutului. Este receptivă fata de toată literatura ”spirituală”, ocultă, mistică prezentă pe piața offline sau online, înregistrează cu o viteză fantastică informațiile citite sau auzite ce devin ideile delirante în jurul cărora începe să țeasă delirul.
Tu poti opri acest abuz spiritual in care te afli cu condiția să vrei acest lucru și să începi să te informezi în legătură cu ce ți se întâmplă și ce ai de făcut.
A separa grâul de neghină și profesioniștii de șarlatanii la care eșți tentată să ajungi este dovada că nu eșți o femeie naivă. Iar asta te va ajuta să nu pici în capcanele diverșilor guru, maeștri, vindecători, șarlatani care și-au dezvoltat abilitați bune de marketeri online și de copywriteri care au învățat să ți adreseze, în reclamele lor, exact ție – știu să lege câteva idei prin care mesajul lor te impacteaza și te face să iei foarte repede decizia de a te înscrie în programele lor dintre care foarte multe sunt gratuite, însă gratuitatea urmează să te coste scump: de la a fi efectiv bombardată cu n și n mesaje din partea lor, până când decizi să scoți mulți bani din buzunar pentru a participa fizic la atelierele și întâlnirile propuse de ei. Ai fost atrasă pentru că una dintre tehnicile de marketing pe care ei o stăpânesc este să creeze un magnet care să atragă acel public pe care îl vizează. Deci nimic nu este la întâmplare, în timp ce tu eșți convinsă că ai întâlnit acel maestru, acel guru, acel personaj vindecător (poate fi și femeie), exact ”când aveai cea mai mare nevoie”. Știu, te identifici în acest vocabular – toate victimele abuzatorilor spirituali îl au.
În cazul în care nu știi: dacă primești foarte multe reclame, pe Facebook sau pe Instagram, ale acestor vindecători, acest lucru este posibil nu printr-o minune divină – ci cu ajutorul setărilor de țintire a publicului către care orice furnizor dorește să ajungă. Dacă apeși pe cele trei puncte din dreptul reclamelor, vei vedea că ți se afisaza întrebarea ”De ce văd această reclamă?” – apasă pe această întrebare și vei vedea cum ai fost selectată de Facebook, pentru că acel furnizor te-a selectat în funcție de vârsta ta, de limba vorbită (româna) și, mai țintit: în funcție de interesul tău pentru psihologie, dezvoltare personală, inteligență emoțională pe care Facebook sesizeaza, cu ajutorul algoritmilor sai, ca il ai. În general, acestea sunt setările prin care acești vindecători care nu au nici cea mai mică tangență cu psihologia și cu dezvoltarea personală, racolează public feminin care nu stie sa fie selectiv.
Mi-au apărut și mie astfel de reclame, inclusiv ale unor traineri ce nu au nici cea mai mica legătură cu psihologia, dar care m-au ”țintit” pentru a le ajunge reclama la mine. Așa sunt ”pescuite”, dintr-un volum mare de femei care pot deschide acea reclamă, acele victime pe care abracadabra se pliază foarte bine. Pe gândirea lor magică, mai exact – despre care am vorbit mai sus, în acest articol.
Cum funcționează aceste reclame:
Atunci când un furnizor de servicii dorește să își facă promovare plătită pe Facebook, trebuie să își seteze obiectivele reclamei si să aleagă publicul țintă, să specifice informații despre acesta: vârstă, oraș, țară, interese, limba vorbită, etc. Facebook spune că va afișă reclama ta acelor utilizatori care corespund cu criteriile tale de țintire (așa este vocabularul Fb pentru reclame).
De exemplu, toți acești traineri și vindecători au bifat, în general, ca reclamele lor să ajungă la publicul feminin, cu vârstă între 22-60 ani, vorbitor de limba română și interesat de psihologie și dezvoltare personală.
Ce minciună sfruntată – să racolezi public interesat de psihologie, pentru cursurile tale de abracadabra cu care, din păcate, faci atât de mult rău în rândul anumitor femei, iar pe altele le înveți să facă rău altor femei pe care le atrag la astfel de cursuri, dacă tu oferi diplome în baza cărora femeile instruite de tine devin și ele traineri, ca tine!
Înțelegeți cum se va întinde acest fenomen, din ce în ce mai mult? Pentru că există femei dornice să devină și ele traineri în abracadabra, femei neîmplinite profesional în meseriile lor, și cărora abracadabra le garantează venituri mult mai mari decât un salariu într-o firmă oarecare în care frustrările s-au tot adunat.
Este simplu de înțeles ceea ce se întâmplă. Nu e nimic magic, divin și nici sofisticat. Există cerere, există Facebook și posibilitățile pe care ți le pune la dispoziție pentru a-l folosi în mod lipsit de etică și fară să ți atragă atenția că încalci standardele comunității. Ești lăsat în pace să faci exact ce vrei.
Așa se răspândește, se viralizeaza astfel de informații și ajung la persoane care sunt deja foarte fragile, foarte vulnerabile – publicul-țintă, adică.
Deci, draga mea, nu e nimic magic și nu e nimic divin: ai fost atent selectată, prin minciuni, trucuri și strategii folosite de personaje total lipsite de etică, și din cauza cărora echilibrul tău emoțional este pus și mai mult în pericol.
Ai grijă de tine și învață să fii selectivă!
Cu drag,
Mona