Ce nu fac medicamentele pentru tine – ți-ar fi foarte util să știi aceste lucruri
Află din acest articol de ce soluția nu stă în medicamente decât parțial, atunci când este cazul. Sunt lucruri pe care medicul nu ți le comunică în mod direct – îți comunică, cel mult, generic. Și nu pentru că nu vrea, ci pentru că nu știe cum altfel să îți comunice. Așa că îți comunică: ”Nu vă mai stresați, încercați să fiți mai indiferent”. Sau forme similare. Dar vei înțelege, citind acest articol, că aceste recomandari nu au legătură cu recomandările făcute în manieră specifică și profesionistă. Pentru că stresul este doar o etichetă generică, ce are și alte etichete care nu se văd și care trebuie menționate cu exactitate.
Tratamente medicale – da, dacă este nevoie. Și este nevoie, de multe ori.
Când vorbim, însă, despre dezechilibrele noastre din relațiile care ne-au afectat experiența interioară și au generat tulburări de dispoziție ce au efecte pe termen lung – unele persoane trăiesc în acest mod, din păcate, încă de la începutul vieții – aceste dezechilibre din relațiile toxice și traumatice nu se ”rezolvă” cu medicamente.
Medicamentele sunt necesare, da, atunci când sunt recomandate de medicul psihiatru – și pot aduce avantaje necesare: te poți odihni mai bine, îți revine pofta de a mânca, te simți un pic energizat, nu mai vezi lumea doar în alb și negru, te poti ocupa de responsabilitatile de zi cu zi.
Se știe că stresul copleșitor, în relațiile noastre, ne afectează stima de sine, încrederea în propria persoană, imaginea de sine. Călătoria noastră către starea de bine este împiedicată, în acest mod, tocmai pe fondul relațiilor noastre neîmplinitoare și de o calitate din ce în ce mai slabă.
Studiile arată că psihoterapia poate fi la fel de eficientă ca antidepresivele în tratarea depresiei moderate sau severe – și fără apariția unor efecte secundare neplăcute sau dăunătoare.
Fie că preferi consilierea de dezvoltare personală sau coaching-ul cu profesioniști ce au formări psihoterapeutice și alături de care merită să îți începi demersul individual de psiho-educație, este important să știi că sănătatea mintală este definită ca bunăstarea generală a modului în care gândești, îți reglezi trăirile, emoțiile și sentimentele, și te comporți.
Nu trebuie să ajungi să te confrunți cu depresia sau cu anxietatea, ca să începi să te ocupi de urgențele tale psihologice, emoționale și relaționale – educația pentru relații, igiena emoțională și relațională trebuie să devină concepte importante în viața fiecăruia dintre noi, cu mult înainte că echilibrul emoțional și sănătatea mintală să ne fie afectate de ceea ce se întâmplă în interiorul relațiilor noastre.
CE NU FAC MEDICAMENTELE PENTRU TINE
Medicamentele nu substituie, însă, nevoia de a învăța cum să te uiți la relațiile dureroase din viața ta, începând cu primele relații – cele cu părinții și cu alți oameni apropiați.
Sunt lucruri esențiale pe care la facultatea de medicină și la cursurile de psihiatrie ale facultăților de psihologie, din păcate, nu se insistă – deși ar trebui.
Medicamentele nu te învață cum să prelucrezi acest trecut care reverberează puternic în viața ta de adult.
Medicamentele nu substituie nevoia de a învăța să numești experiențele prin care ai trecut – pentru a te putea uita la ele așa cum este indicat.
Medicamentele nu substituie nevoia de a învăța cum să restitui, fiecărei persoane, trăirile dureroase înmagazinate în tine încă de la începutul vieții.
Medicamentele nu substituie nevoia de a numi trăirile pe care ți le-au generat și pe care le-ai încapsulat bine în psihicul tău.
Medicamentele nu substituie nevoia de a-ți dezvolta abilitați sănătoase de relaționare și de comunicare.
Medicamentele nu substituie nevoia de a deveni autonom/a din punct de vedere emoțional și economic + multe alte nevoi.
Astfel de nevoi ar trebui privite, de fapt, ca urgențe psihologice, emoționale și relaționale.
Rolul emoțiilor dificil de tolerat (indiferent cât de vechi sau noi sunt), rolul amintirilor (mai vechi sau mai recente), cât și rolul mediului în care trăiești acum (calitatea relațiilor tale, începând cu relația de cuplu sau cu cele mai apropiate relații – dacă nu ai o relație de cuplu) nu sunt deloc de trecut cu vederea în ceea ce privește starea ta emoțională și, mai exact, lipsa încrederii tale în tine, lipsa bucuriei de viață, lipsa dezinteresului față de viața ta. Insomniile tale, conduitele tale centrate pe corp (bulimia, de exemplu), fluctuațiile dispoziției tale, senzația de ”ceață pe creier”, simptomele de burnout pe care ai început să le experimentezi, etc. niciuna dintre acestea nu vine din senin – foarte multe vin exact pe fondul întâmplărilor din relații – mai ales în relațiile toxice și în cele abuzive.
Îți propun să observi și să analizezi ce te nemulțumește, ce nu te împlinește, ce îți aduce multă durere. Observa ce, mai exact, din toate acestea, există în relația ta de cuplu, în cea cu părinții, în cea cu oamenii cei mai apropiați – ce dinamică e între voi. Pentru că, foarte probabil, de acolo ai durerile de cap, insomniile, depresia, atacurile de panică și tot ce te străduiești să ții în frâu și ascunzi sub pres. Psihosomatizarile tale? Ia caută tu răspunsul în calitatea slabă sau foarte proastă a relației tale – sau a celor mai apropiate relații.
Deci, ai nevoie să înveți să îți privești cu responsabilitate urgențele psihologice, emoționale și relaționale – niciun medic nu îți va spune asta, cât se poate de direct, desi se știe impactul pe care îl are asupra stării noastre de sănătate mediul în care trăim.
Oricâte medicamente ai lua – și, repet, ca să nu fiu înțeleasă greșit: medicamentele sunt importante pentru a rezolva multe simptome și pentru a nu ajunge la alte complicații – dar niciun medicament nu poate rezolva în locul tău urgențele tale relaționale, care vor genera urgențe psihologice și emoționale, întreținând urgențele medicale.
Oricât de mult te-ai baza pe pastile, acestea îți pot doar reorganiza activitatea cerebrală, nimic în plus. Pentru asta sunt foarte utile, dar utilitatea lor se rezumă la atât.
Relațiile cu cei din jur, însă, dacă rămân la fel de proaste și tu nu schimbi acolo nimic, îți vor înrăutăți – din nou – starea psihică pe care abia o remediasei cu tratamentul psihiatric. Și nu tratamentul este de vină, nici psihiatrul – ci tu, pentru că nu dorești să te mobilizezi pentru a lucra asupra relațiilor tale și asupra ta.
Iată, deci, cât de mult intră în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să își asume urgentele relationale, pentru a-și rezolva urgențele psihologice – astfel încât să nu recadă și să nu ajungă din nou la medicamente.
Foarte mulți oameni cred că soluția stă inclusiv în a se agăța cu orice preț de fel și fel de oameni, de orice fel relații – după despărțiri, mai ales, tendința este de a sări repede în alte relații, sperând că viitoarea relație te ajută să uiți durerea despărțirii – îi faci, însă celuilalt, o mare nedreptate, astfel: intri cu niște reziduuri în viața sa, în loc să pășești acolo cu smerenie și cât se poate de curat, fără urmă de manipulare și de dorință de a te folosi de această nouă persoana ca de un pansament pe care, după ce și-a făcut treaba, îl arunci la gunoi.
Sau, dacă nu îl arunci, îl folosești la altceva. Evident, nu îi comunici noului partener sau noii partenere, faptul că tu suferi după încheierea relației anterioare, ba chiar pozezi în omul care nu suferă după acea despărțire și declari că ești bine – deși nu au trecut nici 2-3 luni de la încheierea acelei relații.
Totul are un cost.
În primul rând, un cost psihologic. Sursa depresiei, a bolilor și a altor dezechilibre emoționale trebuie căutată inclusiv în calitatea slabă a relațiilor noastre – nu doar în moștenirea genetică, în alimentație și în lipsa sportului din viața noastră, nu doar în accidente și sau evenimente traumatice, nu doar în factorii biologici (cum ar fi dezechilibrele chimice de la nivel de creier) și în leziunile cerebrale, nu doar în expunerea prelungită la viruși, substanțe toxice, alcool, droguri și nu doar în diferitele boli foarte dificil de gestionat (de exemplu, cancerul).
Un studiu longitudinal, întins pe durata a 80 de ani, a evidențiat că la baza fericirii noastre se află calitatea bună a relațiilor de cuplu și de prietenie – ceea ce, din nefericire, există din ce în ce mai rar. aceasta este adevărata pandemie.
Așa încât, dacă nici medicamentele și nici altă relație nu sunt soluții pentru urgențele psihologice, emoționale și relaționale, atunci… care este soluția?
Soluția stă în psihoeducatie, in puterea lui împreună și în schimbarea perspectivei tale despre tine, despre relațiile tale, despre stilul tău de comunicare, simțire, gândire și comportament, despre viața ta.
Puterea lui „împreună” este mai mare decât puterea lui „pot să mă descurc singură cu suferința mea” – am văzut acest lucru, în activitatea mea, zi de zi la cabinet, în ultimii 18+ ani. Iar în ultimii 14 ani, consecutiv, văd acest lucru în cadrul bootcampului pentru femei – SENS.
Văd cum puterea lui ”împreună” face adevărate miracole – și tare bucuroasă sunt atunci când văd cum suferința se diluează și face spațiu pentru vindecare, pentru creștere, pentru informații relevante și corecte, pentru tot ce e mai bun pentru fiecare persoană cu care lucrez.
Îți propun o altfel de abordare care te va ajuta să faci pentru tine ceea ce nu pot face medicamentele: să te reconectezi cu tine și să dobândeșți mecanisme adaptative care să te susțină și care îți vor schimba în bine cursul vieții.
SENS – RELAȚII. PSIHOSOMATICĂ. AUTOCUNOAȘTERE.
Îți propun o abordare diferită, un program complex și complet cu ajutorul căruia îți vei construi singură o structură foarte solidă și foarte stabilă pentru tot restul vieții – și nu vei mai avea nevoie de medicamente, odată ce te ocupi de urgențele tale psihologice, emoționale și relaționale.
De-a lungul celor 13 ediții SENS am lucrat cu persoane diagnosticate cu forme ușoare ale unor afecțiuni ținute sub control cu ajutorul tratamentului psihiatric – pentru că nu este o rușine să urmezi un tratament. După ce am lucrat împreună la SENS, tratamentele psihiatrice au fost ajustate – până la renunțare. Cu supraveghere din partea medicului psihiatru, aceste persoane au putut micșora dozele sau renunța la tratament – odată ce au învățat cum să se ocupe de urgențele lor psihologice, emoționale și relaționale si sa mentina toate schimbarile facute. Mă refer inclusiv la schimbări radicale.
A învăța cum să te ocupi de aceste urgențe este cel mai frumos dar pe care ți-l poți face.
Te invit să mi te alături, pentru a integra în viața ta tot ce înseamnă vindecarea acestor urgențe pe aceste planuri: psihologic, emoțional și relațional.
2023 poate fi anul în care viața ta se vă schimba cu ajutorul bootcamp-ului SENS.
Ediția din acest an va pune accentul pe Relații, Psihosomatică și Autocunoaștere – astfel încât, fiecare participantă își va putea construi identitatea și feminitatea completă și își vă putea vindeca urgențele psihologice, emoționale și relaționale cu ajutorul informațiilor, metodelor și tehnicilor relevante.
De 14 ani consecutiv, misiunea mea și misiunea SENS sunt de a ajuta toate femeile să își construiască individualitatea și feminitatea completă – acea feminitate pe care nu au putut să o învețe de la mame sau de la alte femei semnificative din viața lor – si sa se invete cum sa se ocupe de adevaratele lor urgente.
Societatea nu dorește educarea individualității femeilor și a feminități complete – prin urmare, pentru acest lucru ce nu este o prioritate pentru familii, nici pentru școală și nici pentru societate, există SENS – bootcamp anual de psiho-educație pentru femei. Psiho-educația previne. Psihoeducația iți asigură echilibrul emoțional. Psiho-educația salvează vieți – o poate salva și pe a ta.
Cercurile SENS pentru femei au nu doar o structură aparte, dar și o dinamică specială de care beneficiază fiecare femeie care ni se va alătura.
Când: 27 – 30 Iulie, Bran
Unde: Pensiunea Transylvannian Inn
Înscrieri la categoria de preț early bird: 15 Mai 2023
Înscrieri la categoria de preț lazy bird: 15 Iunie 2023
Reduceri pentru doamnele care au mai participat la cel putin o editie anterioara
Reduceri de grup, daca vii impreuna cu o prietena, cu sora ta, cu mama ta, cu colega ta de facultate sau cu colega ta cea mai buna de la birou
Reduceri pentru tinere cu varsta sub 25 de ani
Atenție: locurile se ocupă în ordinea înscrierii.
Toate detaliile pentru inscriere sunt aici: SENS – BOOTCAMP ANUAL PENTRU FEMEI, 27-30 Iulie – Bran
Vino aici, la POVEȘTI DE SUCCES, pentru a citi testimonialele primite pentru edițiile anterioare și pentru a afla cum poți participa și tu la ediția din acest an!
Puterea lui „împreună” este mult mai mare decât puterea lui „pot să mă descurc singură cu suferința mea, cu problemele mele” – vino cu mine și vei vedea și tu puterea Cercului de femei, astfel încât toată paradigma ta de viață se va schimba așa cum ai nevoie.
Dacă ai prietene care încearcă să se descurce singure cu suferința lor și despre care știi că au nevoie să învețe să comunice mai bine, să-și recapete încrederea, stima de sine și autonomia emoțională, să își dezvolte intuiția și gândirea sănătoasă, să învețe comunicarea ecologică și empatica dar fermă, să învețe feminitatea completă pentru a putea face alegeri mai bune pentru ele, ți-aș fi recunoscătoare dacă le-ai transmite și lor acest mesaj – bineînțeles, dacă vă înscrieți împreună, puteți beneficia de discountul de grup.
Îți mulțumesc din inimă!
4 zile de vacanță frumoasă – și mai ales utilă, la Bran. O vacanță din care nu vor lipsi:
- Informațiile corecte, exercițiile și tehnicile validate pentru majoritatea situațiilor cu care orice femeie se poate confrunta, indiferent dacă este singură sau are o relație/familie
- Psihosomatica pe înțelesul femeilor
- Art-terapia pentru suflet-minte-corp (lucrul pe schema corporală îți va aduce clarificările și răspunsurile pe care le cauți)
- Meditațiile active și statice cu ajutorul cărora vei învăța cum să te conectezi cu tine, în timp ce rămâi conectată cu realitatea
- Lucrul cu amintirile timpurii și prelucrarea acestora a.i. să nu-ți mai afecteze prezentul și viitorul
- Tehnici pentru ancorarea unor noi resurse și activarea celor pe care deja le ai, însă pe care crezi că ți le-ai pierdut
- Dezvoltarea abilitaților de comunicare și de relaționare sănătoase care trebuie să reflecte valorile și principiile de tip adult ale femeii evoluate
- Lucrul cu măștile și subpersonalitatile care ne îndreaptă către decizii și alegeri nefavorabile, toxice, depresie, anxietate sau patologii grave
- Lucrul cu indicatorii abuzului și ai violenței domestice
- Identificarea stilului personal de atașament și a tiparelor de comunicare active zi de zi – cum să faci îmbunătățiri și schimbări, a.i. să îți recapeți echilibrul, armonia și să fii în control în toate relațiile tale
- Pașii prin care îți transformi un vis într-un obiectiv, cum atingi și cum dezvolți acest obiectiv – fie el personal sau profesional
- Plus multe, multe alte informații corecte și surprize – imposibil de enumerat aici și care te vor ajuta să te transformi în femeia completă, sigură pe ea și pe deciziile sale!
Vacanța ta, în această vară, alături de mine:
– 4 zile – adică informații corecte și complete de care fiecare femeie are nevoie pentru tot ce înseamnă viață sa, în toate aspectele sale,
– pensiune completă, meniu lacto-ovo-vegetarian (sau de post/regim, la cerere),
– materiale didactice super consistente,
– cazare în camere duble (sau single, opțional).
Alătură-te grupei cu numărul 14 și ocupă-ți locul în vacanță – o vacanță cu SENS!
Te aștept cu mult drag în sala de curs, pe 27 Iulie – până atunci, nu uita: soluția nu sta doar în medicamente. Soluția este la SENS!
Și, bineînțeles, te invit și pe pagina mea de pe Facebook, aici: Mona Georgescu – consiliere pentru relații și dezvoltare personală
CARE ESTE PRETUL? Daca avem alergii alimentare putem primi menou care respecta alergenii? Pana la vara, aveti vre-un.curs sau program online?
Buna ziua,
Acum am vazut mesajul dvs.
Va referiti la meniul pregatit pentru grupul SENS, de catre gazdele noastre de la Pensiunea Transylvanian Inn? Daca da, sigur – la inscriere, am rugamintea sa imi transmiteti recomandarile medicale pe care le aveti, pentru a le transmite celor de la pensiune. Ei vor fi pregatiti, astfel incat sa nu existe probleme din punct de vedere alimentar.
Detaliile pentru participare pot fi consultate la acest link: http://monageorgescu.ro/sens-14/
Nu am programat alte cursuri online – daca voi programa voi anunta pe site si veti putea primi informatia prin newsletter.
Va astept cu drag la SENS, in aceasta vara!